Mikko Pulliainen

Prisma: Attenborough ja jättidinosaurus

★★★★ Tässä vaiheessa uraa sir David Attenboroughin maine on niin sementtiin valettu, että mies voisi lähteä Amazonin sademetsiin seuraamaan tamariiniapinoiden piereskelyä, ja lopputulos myytäisiin valtaosalle maailman yleisradioyhtiöitä.

Se, että taannoin 92 vuotta täyttänyt Attenborough ei sorru mihinkään tällaiseen, vaan tekee työtään edelleen väsymättömällä intensiteetillä, on kunnioitettavaa ja tietysti samalla selitys sille, miten luontodokumenttien suosikkipappa on maineensa alunperin ansainnutkin.

Kuluneen sanonnan mukaan vanha tv-kasvo ei opi uusia temppuja. Epäilemättä Attenborough oppisi, jos siihen olisi syytä. Hänen työtavassaan luonto, asiantuntijat sekä faktat puhuvat kuitenkin puolestaan. Juontaja esittää täydentäviä kysymyksiä ja uskaliaimpina hetkinään jopa kuivan brittityylisen vitsin. Tutkijat ja kuvausryhmä kunnioittavat toistensa työtä, ja jopa ohjelmassa esiintyvä ronsu näyttää olevan hyvillään saadessaan banaanin juuri Attenboroughilta.

Tällä kertaa Dave ja tyypit kokoavat uudenlaisen dinofossiilin luurankoa eteläisessä Amerikassa, mutta yksittäisen Attenborough-dokkarin arvostelu ei oikeastaan ole niin tärkeää. Tässä vaiheessa prosessia katsojat kyllä tietävät, mitä on tulossa ja osaavat päätellä, pitävätkö lopputuloksesta. Attenborough ansaitsee pisteet sitkeydestään, kuten toki myös BBC, jolla on vuosikymmenten ajan ollut pätäkkää sijoitettavaksi näihin mitä todennäköisimmin aika työläisiin tuotantoihin.

Jokseenkin halju temppu on, että Yle ei mainitse kyseessä olevan uusinnan maaliskuulta. Silti voi pohtia, miksi ohjelman tuominen Suomeen on kestänyt näin kauan, sillä saarivaltiossa se esitettiin alkuvuodesta 2016. Ampumahiihtokin tulee aina suorana.

TV1 keskiviikko 11.7. klo 19.00


Kommentit (1)

  • sir A. kokoaa mielikuvitusteorian luurankoa?

    Miten fossiilin ikä määritellään? Fossiilille annetaan sama ikä kuin on sen kerrostuman ikä josta löydös tehdään. Jos kerrostuman ikä on 70 miljoonaa vuotta, se on fossiilin ikä. Samalla metodilla voidaan määritellä myös se, minkä ikäinen on kerrostuma josta fossiili löydetään. Jos fossiili sovitun taulukon mukaan on 70 miljoonaa vuotta, siitä saadaan kerrostuman ikä. Näin voidaan vahvistaa että löytö on 70 miljoonaa vuotta vanha koska ne molemmat eli myös sedimenttikerros ovat tuon ikäisiä. Jos toisaalta fossiili löydetään maan pinnalta, eroosio on syönyt pois kerrostumista 70 miljoonaa vuotta. Tai sitten fossiilin sisältämä kerrostuma on työntynyt uudempien kerrostumien yläpuolelle.

    Mihin dinosaurukset kuolivat, niin edelleen ykkösvaihtoehto on että meteoriitti tappoi ne sukupuuttoon yhdessä hetkessä niin että munatkin jäi hautomatta. Joku voi paljastaa tietämättömyytensä ja tehdä kysymyksen että miksi fossiilistoon jäi vain meteoriitin tappamat tonnien painoiset dinosaurukset, mutta niiden alla olevissa vanhemmissa kerroksissa ei ole muuta fossiilistoa kuin vain merenpohjan asukkaita, jotka ovat suurinpiirtein samanlaisia valmiita lajeja kuin nykyisinkin elävät toverinsa. Ja noita merenpohjan alkeellisiksi luultuja fossiileja on valtavia määriä korkeiden vuorten rinteillä.

    Vanhoissa kiinalaisissa kuvissa tulta syöksevällä käärmeellä on siivet. Nuo kuvat ovat vahvin todiste että linnut kehittyivät dinosauruksista, sillä matelijat (Reptilia) on selkärankaisten luokka, johon kuuluvat muun muassa liskot (kuten sisilisko ja dinosaurus), käärmeet, kilpikonnat, linnut ja krokotiilieläimet. Tosin lintuja ei kovin herkästi alkuperästään huolimatta haluta sisällyttää luetteloon.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio