Televisio

Suomen juhlavuonna ooppera radiolle yli 60 vuoden tauon jälkeen – mukana soivat sadat kansallishymnit

Oopperalaulajien lisäksi solistina laulaa pop- ja jazzpiireistä tuttu Aino Venna.

Yle kuvapalvelu
Suomen juhlavuonna ooppera radiolle yli 60 vuoden tauon jälkeen – mukana soivat sadat kansallishymnit

Riikka Talvitie sävelsi radio-oopperan Kylmän maan kuningatar.

Raili RothAamulehti

Ooppera lähtee liikkeelle Elias Lönnrotin jälkiä, mutta Kalevalan kaiut ovat saaneet teoksessa uuden otteen. Pohjolan emäntä on naisjohtaja ja Takoja etsii sukupuolista suuntautumistaan.

–Libretossa pohditaan, millaisia tarinoita Kalevalaan tulisi, jos se kerättäisiin 2000-luvulla. Olisivatko ne tarinoita erilaisuudesta ja hyväksymisestä? sanoo säveltäjä Riikka Talvitie.

Talvitie pohtii, olisivatko Kalevalassa mukana omaishoitajan kosketuksen lämpö tai opettajan kuiskaus lapselle.

Yle Kuvapalvelu
Riikka Talvitie kirjoitti libreton yhdessä kirjailija Tommi Kinnusen kanssa.

Riikka Talvitie kirjoitti libreton yhdessä kirjailija Tommi Kinnusen kanssa.

Episodimaisesti etenevässä radio-oopperassa kalevalaiset myytit ja nationalismi sekoittuvat nykypäivään. Teoksen sävellyksessä on käytetty satoja kansallishymnejä.

Musiikin pyörre kasvaa

Eri hymneistä kasvaa äänellinen ja musiikillinen pyörre, jonka keskeltä tarinan henkilöt yrittävät saada oman äänensä kuuluviin.

Maamme-laulu ei korostu, mutta mieskuorokohtaus kokoaa yhteen suomalaisuuden ja itsenäistymisen teemoja, Talvitie kertoo.

Oopperan soitinosuus äänitettiin Talvitien mukaan etukäteen ja laulajien osuudet tallennettiin tämän taustan päälle. Ohjaaja rakensi tunnelmat jokaiseen kohtaukseen.

Laulajat olivat studiossa kaksi viikkoa.

"Uudenlainen ponnistus"

Kylmän maan kuningatar on radioteatterille hyvin uudenlainen ponnistus, kertoo tuottaja Pekka Savolainen.

–Tärkein tavoite oli yhdistää radio välineenä ja ooppera taiteenlajina persoonalliseksi teokseksi. Radio-oopperassa kuunnelma, äänitaide ja musiikki kohtaavat, kertoo Savolainen.

Teoksessa oli mukana iso joukko taiteilijoita. Jo Radion sinfoniaorkesterissa on yli 60 soittajaa. Orkesterin lisäksi esiintyivät solistit, kansanmusiikkitrio ja kapellimestari.

Lopputulos on Savolaisen mielestä silti lähelle tuleva ja henkilökohtainen kokemus.

–Harvoin lienee tilaisuus kuulla oopperaa näin intiimisti ja pienessä tilassa laulettuna.

Oopperan solisteina laulavat Päivi Nisula, Teppo Lampela, Tuukka Haapaniemi, Jussi Lehtipuu ja Petri Bäckström. Oopperalaulajien lisäksi mukana on pop- ja jazzpiireistä tuttu Aino Venna.

Kylmän maan kuningatar la 2.12. klo 19.03 Yle Radio 1. Teosta voi kuunnella Areenassa 30 päivää ensilähetyksen jälkeen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio