Televisio

Martti Ahtisaari vilauttaa siviiliminäänsä illan dokumentissa

Dokumentissa kuullaan Jussi Lähdettä, Alpo Rusia ja Paavo Lipposta, mutta sen aikaista pääministeri Esko Ahoa ei päästetä ääneen.

Martti Ahtisaari vilauttaa siviiliminäänsä illan dokumentissa

Martti ja Eeva Ahtisaari näyttävät dokumentissa palan siviiliminiään.

Riikka Happonen

Itsenäisyyspäivän alla MTV3 esittää henkilökuvan presidentti Martti Ahtisaaresta. Dokumentissa käydään läpi uran tärkeimmät hetket: Namibian itsenäistyminen, presidenttikausi, Kosovon kriisin sovittelu, Acehin rauhanneuvottelut sekä luonnollisesti myös Nobel-palkinto.

Namibian presidentin Hifikepunye Pohamban, USA:n suurlähettilään Frank G Wusnerin ja diplomaatin Chester Crockerin haastatteluista piirtyy kuva itsepintaisesta, mutta rauhallisesta, pitkiä kokouksia ja hankalia olosuhteita hyvin sietävästä neuvottelijasta.

Presidenttikausi kuitataan melko tiiviisti. Ääneen päästetään Ahtisaaren silloinen lehdistösihteeri Jussi Lähde, neuvonantaja Alpo Rusi sekä SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Olisi ollut kiintoisaa kuulla myös esimerkiksi pääministeri Esko Ahoa (kesk.), jonka kanssa Ahtisaari kiisteli EU-pöytien lautasjaosta.

Itselleni kiinnostavinta antia ovat välähdykset merkkimiehen siviiliminään. En tiennyt, että nuorena tavanneiden Ahtisaarien tiet erosivat ja kohtasivat uudelleen vasta vuosien jälkeen. En myöskään muistanut, että Marko-pojan siviilipalveluksesta nousi aikanaan mediakohu.

80-vuotiasta Ahtisaarta haastatellaan mökillä Kosovoksi nimetyn saunarakennuksen kuistilla. Viime kesänä tehdyissä kuvauksissa esiintyy rento ja hyväntuulinen eläkeläinen, joka on juuri jättänyt tehtävänsä CMI:ssä seuraajalleen Alexander Stubbille.

Rauhoittuminen taitaa tosin käydä toiminnan miehelle työstä. Eeva Ahtisaari kertoo muistuttavansa miestään usein tansanialaisesta sananlaskusta, jonka mukaan kiireellä ei ole siunausta. "Toivon, että tuo rauhan mies alkaisi itsekin elää rauhassa."

Ahtisaarien tarinoita olisi kuunnellut mielellään vähän pidempäänkin.

MTV3 maanantaina klo 20 ★★★★


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Mielestäni koko historiamme huonoin presidentti. Kansakoulunopettajan ote saattaa toimia Namibiassa ja muissa kehitysmaissa, mutta Suomessa sellainen ei hänen toimestaan toiminut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio