Löydätkö? Pörssiyhtiö Vincit piilottaa tiedotteisiin härskejä sananmuunnoksia: "On mukava ollut lisäillä niihin pientä kevennystä"

TIINA SOMERPURO/KL
Löydätkö? Pörssiyhtiö Vincit piilottaa tiedotteisiin härskejä sananmuunnoksia: "On mukava ollut lisäillä niihin pientä kevennystä"

Arkistokuva. Vincitin toimitusjohtaja Tomi Pienimäki ujutti mukaan pari sananmuunnosta, kun hän kertoi osavuosituloksesta.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Tamperelainen pörssiyhtiö Vincit on tuttu luovasta tiedotuksestaan. Yritys on muun muassa osallistunut aktiivisesti aprillipäivän viettoon. Harvan tiedossa sen sijaan on, että Vincit on piilottanut jo jonkin aikaa härskejä tai kaksimielisiä sananmuunnoksia tiedotteisiin ja virallisiin papereihin.

Sananmuunnoksissa on kyse siitä, että vaihdetaan sanojen alkuosien paikkaa. Useimmiten lopputulos on kaksimielinen tai jopa törkeä, mutta myös sisäsiistejä sananmuunnoksia on olemassa. Esimerkiksi mahtava homma on hohtava mamma.

Ostosta kertovaan Vincitin tiedotteeseen piiloutuu sanamuunnos kympin pitäjä.

–Ja ain o meil Vincitil olttu sitä miält et kyl Turku on täyren kympin pitäjä – vaikkei ol myännetty, tiedotteessa sanotaan.

Vincit julkisti ensimmäisen pörssitiedotteen Turun murteella marraskuun lopussa. Vincit Group käännätti yrityskaupasta kertovan yhtiötiedotteen Turkuseuralla. Yritys oli kertonut jo aiemmin samalla murteella perustavansa toimiston Turkuun.

Pörssin markkinavalvoja älähti tiedotteesta.

–Korjaustiedotetta ei tarvitse tehdä, mutta toista kertaa sen enempää turun kuin muullakaan murteella emme enää tiedota, Vincitin toimitusjohtaja Tomi Pienimäki kertoi Talouselämässä.

Viime kesänä Vincit kertoi ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksesta Särkänniemen Tornadon kyydissä. Vincitin toimitusjohtaja Tomi Pienimäki ja Sebastian Krapf kieppuivat pää alaspäin Särkänniemen Tornado-laitteessa ja kertoivat tuloksesta. Videossa esiintyvät ainakin sanamuunnokset surkea töihinottaja ja Jossu turisee.

Vincitin listautumisannin markkinointipapereissa puolestaan yhtiön perustajan Mikko Kuitusen tervehdyksen sisällä on kolme sanamuunnosta.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Kuvakaappaus Vincitin listautumisannista kertovasta esitteestä

Pasi Kovanen Vincitistä kertoo, että markkinointiesite oli ensimmäinen, jossa kokeiltiin sanamuunnosta.

–Niitä on tosi monet tehneet vähän paikasta ja tarpeesta riippuen. Turku-tiedotteen sanamuunnoksen keksi Eka Ruola, joka on Hasan & Partners toimitusjohtaja ja Vincitin hallituksen jäsen. Hän on lähtöisin Turusta ja harrastaa sanamuunnoksia. Itse en ole tainnut keksiä niistä yhtään, vaikka toisin voisi luulla, Pasi Kovanen kertoo.

Onko tämä teekkarihuumoria vai mistä idea?

–Listautumiseen liittyvässä markkinointiesitteessä sekä muussa virallisessa tiedottamisessa on listautumisen myötä aika vahva sääntely, joten on mukava ollut lisäillä niihin pientä kevennystä. Meillä on ylipäänsä ollut periaatteena, ettei oteta itseämme tai elämää liian vakavasti, Kovanen kertoo.

Onko joku huomannut ja millaista palautetta olette saaneet?

–Ihmiset selvästi jakaantuvat kahteen ryhmään: toiset tunnistavat sananmuunnokset helposti, ja toiset eivät bongaa niitä lainkaan, vaikka ne alleviivaisi. Yhtään negatiivista palautetta ei ole korviini vielä tullut, mutta useampikin on sanonut, että on ostanut osakkeitamme ihan noiden vuoksi. Joskus on tullut myös tekstiviestillä palautetta, kun joku on tiedotteesta bongannut jotain.

Löydätkö kuvista kaikki kolme sananmuunnosta?

Kuvakaappaus Vincitin listautumisannista kertovasta esitteestä
Mikko Kuitusen kirjoituksessa on piilotettuna kolme sananmuunnosta.

Mikko Kuitusen kirjoituksessa on piilotettuna kolme sananmuunnosta.


Kommentit (2)

  • Kyuu

    Toivottavasti joku laki tulee pian voimaan joka kieltä huumorin, muuten kaikki on menetetty.

  • Pena

    Vitsihän se on, että kurssi on huipusta pudonnut. Ei tälläisia asioita kannata pörssissä ottaa kovin vakavasti. Kaikki ymmärtävät, että on vain huumoria.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio