Tuulia Viitanen

Villieläinten valtaväylät

★★★ Ei riitä, että yritämme suojella pientä populaatiota leijonia tai elefantteja kansallispuistoissa. Isot nisäkkäät nimittäin tarvitsevat enemmän tilaa pysyäkseen terveinä.

Erillisillä saarekkeilla ekosysteemi hajoaa. Samaan aikaan isot nisäkkäät eivät pysty lisääntymään terveesti.

Esimerkiksi norsuilla on luontainen tarve vaeltaa pitkiä matkoja, samoin leijonilla. Kansallispuistoissa niistä tulee helposti sisäsiittoisia, joka johtaa sairaisiin yksilöihin. Esimerkiksi leijonia pitäisi olla tuhat lisääntyvää yksilöä, jotta kanta olisi hyvä ja terve. Vuosia sitten leijonia oli maailmassa yli miljoona. Tänään niitä on koko maailmassa alle 25 000 yksilöä.

Luonnonsuojelijat, tutkijat ja biologit toivoisivatkin suojelualueiden välille siltoja ja tunneleita, joiden kautta eläimet voisivat liikkua turvallisesti kansallispuistosta toiseen.

Tällaisia kulkureittejä voidaan rakentaa, koska tutkijat ovat jo vuosia seuranneet eläinten luontaisia kulkureittejä satelliittipantojen avulla. Näin tutkijat ovat saaneet tietoa eläinten käyttäytymisestä ja voivat suunnitella niille sopivia reittejä.

Kulkureititkään eivät yksin pelasta isoja nisäkkäitä. Salametsästys on edelleen suuri ongelma esimerkiksi Afrikassa.

Rasittavaa on, että kertausta pidetään tässäkin ohjelmassa opintojen äitinä. Samoja asioita toistetaan asiasta päästyä. Vielä varmuuden vuoksi jokaisen lajin kohdalla pitää käydä läpi samat jorinat. Katsojaa alkaa puuduttaa.

TV1 keskiviikko 14.2. klo 19.00


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio