Heidi Jaara luuli, ettei haave lapsista ei toteutuisi – perusti luksustuotteita myyvän Balmuirin, jonka tuotteet kelpaavat kuninkaallisillekin

Ylellisyystuotteita maailmalle myyvän suomalaisyrityksen takana on entinen nokialainen, jolla oli sisällään luovuuden patouma.

Teija Soini
Heidi Jaara luuli, ettei haave lapsista ei toteutuisi – perusti luksustuotteita myyvän Balmuirin, jonka tuotteet kelpaavat kuninkaallisillekin

Heidi Jaara perusti Balmuirin kymmenen vuotta sitten ja suuntasi suoraan ulkomaille. Tänä vuonna yritys on avannut Ouluun ja Helsinkiin ensimmäiset liikkeensä.

Hanna Kuonanoja

Kymmenen vuotta sitten Heidi Jaara oli tullut raastavan kysymyksen äärelle: mitä hänellä olisi sitten, kun kaikki muut olisivat mummoja? Siinä vaiheessa näytti siltä, että vain työhistoria Nokialla.

Oli selvää, ettei se olisi hullumpi työhistoria. Jaara työskenteli myyntitehtävissä ja matkusti ympäri maailmaa. Hän piti työstään kovasti.

Hänen ykköshaaveensa elämässä oli kuitenkin tulla äidiksi. Lääkärien mukaan se ei onnistuisi. Niinpä hänen oli pakko miettiä, mistä löytäisi sen jonkin, jota kohti suunnata.

Jaaralla oli yksi intohimo: muoti- ja sisustustuotteiden visiointi. Vuosien ajan hän oli kirjannut ylös ideoitaan sellaisista tuotteista. Taiteelliselle alalle kouluttautuminenkin oli kangastellut mielessä, mutta se ei ollut edennyt ajatusta pitemmälle.

–Selvästi minulla oli sisälläni luovuuden patouma.

Hyvä talo, hyvät saumat

Vielä Nokialla työskennellessään Jaara luonnosteli iltaisin suunnitelmaa yrityksestä, jonka perustaisi. Työnsä vuoksi hänellä oli paljon kansainvälistä kokemusta, ja hän suuntaisi itsekin suoraan ulkomaille. Tuotteet hän teettäisi perheyrityksillä.

Jaara oli aina ollut materiaalien hypistelijä: kaiken, mihin hän koski, piti tuntua hyvältä. Siksi materiaalien pitäisi olla aitoja, ei tekokuituja.

Kiinnostuksen laadukkaaseen käsityöhön Jaara oli perinyt äidiltään. Tämän lapsuudenkodissa naapuruston rouvilla oli tapana kerääntyä kuuntelemaan yhdessä radiota ja hypistellä samalla pöytäliinoja.

–Sanottiin, että hyvä talo, hyvät saumat; huono talo, huonot saumat.

Jaaran suvussa ei ollut yrittäjiä, joten sellaiseksi ryhtyminen ei ollut mikään pikkujuttu. Lähipiiri kuitenkin antoi hänelle täyden tukensa. Jaara irtisanoutui Nokialta ja perusti yrityksen, jonka nimeksi tuli Balmuir.

Elämä yllätti

Kymmenessä vuodessa Balmuirista on tullut 40 työntekijän yritys, joka on toimittanut tuotteitaan 70 maahan. Se kasvaa noin 40 prosentin vuosivauhtia. Henkilöstön määrä on viimeisen vuoden aikana tuplaantunut.

Suomessa on vielä monia, jotka eivät ole Balmuirista kuulleetkaan. Maailmalla tuotteet ovat kuitenkin löytäneet tiensä luksustavarataloihin, filmitähdille ja esimerkiksi Tukholman kuninkaanlinnaan.

–Välillä sitä ajattelee, että vau. Olen kuitenkin Pattijoelta (Pohjois-Pohjanmaalta), ja meillä on kasvatettu itse sipulit ja perunat.

Elämä on yllättänyt Heidi Jaaran muutenkin. Kun yrittäjyyttä oli takana puolitoista vuotta, raskaustesti näytti plussaa. Lapsia on nyt kaksi, kahdeksan- ja viisivuotiaat.

–Jos olisimme alun perin saaneet lapsen, minusta ei olisi tullut yrittäjää. Jos taas en olisi päässyt toteuttamaan luovuuttani, emme olisi saaneet lapsia.

Teija Soini
Balmuir syntyi sellaisten asioiden ympärille, joista Jaara itse pitää: kaiken, mikä on kosketuksissa ihon kanssa, pitää tuntua hyvältä.

Balmuir syntyi sellaisten asioiden ympärille, joista Jaara itse pitää: kaiken, mikä on kosketuksissa ihon kanssa, pitää tuntua hyvältä.

Balmuir

Perustettu 2007

Liikevaihto 2017: 4,7 miljoonaa euroa

Liiketulos 2017: 279 000 euroa

Yrityksen kotipaikka: Oulu


Kommentit (2)

  • Tietäjä

    Kyseessä on ohimenevä buumi. Kun bloggaajat lopettavat ko. brändin ”hehkuttamisen”, tilalle tulee oitis uusi buumi. Turha vinkua, että olisi kateellisen kommentti. Tämä on vain valitettavasti faktaa.

  • JAS

    Vaikka en varmasti tule koskaan ostamaan mitään kyseisen firman tuotetta, nostan hattua rohkeudelle toteuttaa omaa visiota. Onnea ja menestystä niin liike- kuin yksityiselämäänkin. Täytyy myöntää, että olen hieman kateellinen, sellaisella positiivisella tavalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio