Analyysi: Trump on häikäilemätön peluri, joka tuo mieleen erään toisen vallanhimoisen presidentin

Analyysi: Donald Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinta tuo mieleen Watergaten. Richard Nixonin tapaan Trump on häikäilemätön peluri, joka ei vallanhimossaan kunnioita oikeusvaltion ja demokratian pelisääntöjä. Trumpin tapaan Nixon vihasi FBI:n ohella kriittistä ja paljastuksiin kykenevää mediaa, kirjoittaa Heikki Ikonen.

Eriika Ahopelto
Analyysi: Trump on häikäilemätön peluri, joka tuo mieleen erään toisen vallanhimoisen presidentin

Heikki Ikonen

Heikki Ikonen

Donald Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinta on rinnastettu presidentti Richard Nixonin kaataneeseen Watergate-skandaaliin. Niistä löytyykin paljon yhtäläisyyksiä. Watergatessa tutkittiin republikaanien demokraattipuolueen tiloihin tekemiä vakoilumurtoja, joiden tavoitteena oli edistää Nixonin uudelleen valintaa. Presidentin rooli alkuperäisessä vyyhdessä jäi arvailun varaan, mutta hänen vehkeilynsä kävi päivänselväksi.

Nixon salaili ja tuhosi ratkaisevia todisteita. Hän erotti tutkimuksen johtajan ja useita alaisiaan jarruttaakseen tutkimusta. Presidentti sekaantui FBI:n työhön CIA:n avulla kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Nixon erosi, kun edessä oli virkarikostuomio ja erottaminen, joka vaati tuolloin kuten edelleen kongressin päätöksen. Kansanedustajien enemmistö kääntyi Nixonia vastaan hänen epärehellisyytensä paljastuttua valtavan mediamylläkän keskellä.

Venäjä-tutkinnan asetelma on samanlainen. Presidentin lähipiiri tapasi vieraan vallan edustajia, koska he lupasivat edistää vaalikampanjaa Hillary Clintonia vastaan. Jos Trump oli prosessista edes tietoinen, syyllistyi hän valtiopetoksen luonteiseen rikokseen.

Nixonin tapaan Trump on yrittänyt vaikuttaa tutkimukseen monin tavoin, kuten erottamalla FBI:n johtajan James Comeyn. Hän on leimannut koko FBI:n demokraattipuolueen käsikassaraksi. Väite hermostuttaa monia republikaanejakin.

Viimeinen näytös on, että Trump salli kiistellyn FBI:n toimintaa käsittelevän muistion julkistuksen vastoin viraston kantaa. Trumpin tukijana tunnetun tiedustelukomitean republikaanipuheenjohtajan Devin Nunesin kokoama muistio kertoo, että FBI ja oikeusministeriö hakivat kuuntelulupia Trumpin kampanjassa työskennelleen Carter Pagen seurantaan kyseenalaisin perustein.

Oikeusoppineet pitävät muistion sisältöä harhaanjohtavana. Sen ilmeinen tarkoitus on mustamaalata FBI ja oikeusministeriö. Jos temppu onnistuu, Trump vaikuttaa syyttömältä riippumatta tutkinnan tuloksista. Muistiolla presidentti saattaa myös perustella tutkinnan avainhenkilöiden kuten apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin potkuja.

Prosessi muistuttaa suuresti Watergatea. Nixonin tapaan Trump on häikäilemätön peluri, joka ei vallanhimossaan kunnioita oikeusvaltion ja demokratian pelisääntöjä. Vastustajia lyödään keinoja kaihtamatta. Trumpin tapaan Nixon vihasi FBI:n ohella kriittistä ja paljastuksiin kykenevää mediaa.

Trumpin vielä jokin aika sitten läheisin ja sittemmin erottama avustaja Steve Bannon pitää naurettavana, että Trumpin poika ja vävy olisivat tavanneet venäläiset omin luvin ja pomon tietämättä. Trump tietenkin leimaa Bannonin kostonhimoiseksi valehtelijaksi. Totuus tuskin koskaan varmistuu, koska se on Trumpin perheenjäsenten käsissä.

Se ei välttämättä Trumpia pelasta. Nixonin roolia vakoilumurroissa ei koskaan todistettu, vaikka se oli ilmeinen. Silti hän joutui eroamaan sotkettuaan kiistattomasti jutun tutkimuksia. Ratkaiseva tekijä oli ääninauhojen tuhoaminen. Se vei häneltä kongressin luottamuksen.

Se on pelin henki myös Venäjä-tutkimuksessa. Rikosoikeudellinen tuomiokaan tuskin automaattisesti riittää Trumpin kaatamiseen, koska vain kongressi voi erottaa presidentin. Se edellyttäisi republikaanien kääntyvän presidenttiä vastaan kuten Nixonin tapauksessa. Oma puolue ei halunnut upota ryvettyneen johtajansa mukana.

Trumpille voi käydä samoin, jos hän todistettavasti on sotkenut jutun tutkintaa. Mutta se vaatii kongressin päätöksen. Pelit hallitseva Trump käykin armotonta julkisuuskampanjaa tutkintaa vastaan. Jos hän vakuuttaa tarpeeksi monen äänestäjän syyttömyydestään, horjuva kannatus vahvistuu.

Laajasti vihatun presidentin voi potkia pihalle puolueen edun nimissä, jos peruste löytyy. Suositun kohdalla se on vaikeampaa.

Demokraattien Bill Clinton nöyryytettiin vastaavassa tutkimuksessa, kun hän valehteli suhteestaan alaiseensa Monica Lewinskyyn. Kansalaisten enemmistön rakastama Clinton sai kuitenkin pitää virkansa. Oma puolue pysyi takana, eivätkä kaikki republikaanit tohtineet äänestää erottamisen puolesta.


Kommentit (5)

  • Tomppa Brunila

    Muistiossa paljastettiin kuinka FBI oli käyttänyt aineistoa jonka todenperäisyyttä ei oltu varmistettu saadakseen kuunteluluvan. Kyseiselle tuomioistumelle esitettävien todisteiden on pakko olla varmistettuja jotta niitä voidaan käyttää. Lisäksi haettiin kuuntelulupaa jonka perusteella kaikkia niitä joiden kanssa kuunneltava keskusteli puhelimitse tai jonka kanssa viseti voitiin vuorostaan laittaa kuuntelun alaisiksi! Siis kaikki Trumpin kampanjaan kuuluvat ja jopa ehdokas Trump itse voitiin laittaa kuunteluun jos hän oli keskustellut tai viestittanyt Page:n kanssa.

  • Tomppa Brunila

    Trumpin pojalle tarjottiin tietoa Hillary Clitonista tapaamista vastaan. Tarjoajana oil venäläinen juristi Natalia Veselnitskaja joka oli lobannut niin sanottua Magnistky lakia vastaan ja muun muassa palkannut avukseen siihen tehtävään Fusion GPS nimisen yrityksen. Ja Hillary Clinton vastusti kyseistä lakia ollessaan USA:n ulkoministeri. Tapaamisen aikana ei kuitenkaan mitään tietoa luovutettu ja Veselnitskaja itse kiistää tarjonneensa tietoa.
    Hillary Clinton palkkasi Fusion GPS:n etsimään tietoa Trumpista Venäjältä ja siihen palkattiin Brittiläinen Christopher Steele. Steele löysikin Venäjältä lähteitä joiden väitettiin olleen korkea-arvoisia venäläisiä tiedustelupalveluiden työntekijöitä jotka kertoivat tietoja joista yhtäkään ei ole pystytty varmentamaan.
    Summa summarum: Trumpin kampanjalle tarjottiin tietoa Venäjältä ja Hillary Clintonin kampanja lähti aktiivisesti etsimään tietoa Venäjältä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio