Zimbabwessa tilanne kiristyy: Presidentin yksityisasunnon lähettyvillä ammuttu laukauksia – armeija kiistää vallankaappauksen

Tv-lähetyksessä puhuneiden armeijan edustajien mukaan presidentti on turvassa

Zimbabwessa tilanne kiristyy: Presidentin yksityisasunnon lähettyvillä ammuttu laukauksia – armeija kiistää vallankaappauksen
STTHarare

Zimbabwen armeijan edustajat ovat tv-lähetyksessä kiistäneet puheet vallankaappauksesta . Zimbabwen valtiollisen televisioyhtiön lähetyksessä puhuneiden edustajien mukaan presidentti Robert Mugabe on turvassa. Edustajien mukaan armeija on ottanut kohteekseen "Mugaben ympärillä olevat rikolliset".

–Heti, kun olemme saaneet tehtävämme valmiiksi, pitäisi tilanteen palautua normaaliksi, edustajat sanoivat.

Mugaben hallinto ei ole kommentoinut tilannetta.

Media raportoinut räjähdyksistä ja laukauksista

Muun muassa BBC on aiemmin uutisoinut, että maan pääkaupungissa Hararessa on kuultu räjähdyksiä. Räjähdysten syy on kuitenkin ollut epäselvä.

BBC myös aiemmin kertoi, että raporttien mukaan armeija olisi vallannut valtiollisen mediayhtiön ZBC:n päämajan. Armeijan edustajat lukivat vallankaappauspuheita koskevan lausuntonsa ZBC:n lähetyksessä, BBC kertoo.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut silminnäkijä puolestaan kertoi, että presidentin yksityisasunnon lähettyvillä on ammuttu laukauksia. Silminnäkijä kertoi asunnon suunnalta kuuluneen 30–40 laukausta pian kello kahden jälkeen aamulla.

Mugaben kartano, jonka lähettyviltä laukauksia kuului, sijaitsee Borrowdalen alueella Hararessa, AFP kertoo.

Pääkaupunki Hararen ympäristössä nähtiin eilen sotilassaattueita.

Poliittinen tilanne kiristynyt

Mugaben puolue syytti eilen maan armeijan komentajaa maanpetoksellisesta toiminnasta. Armeijan komentaja vaati Zanu-PF-puoluetta lopettamaan puolueen sisällä meneillään olevan puhdistuksen. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga sanoi, että sotilaat puuttuvat tarvittaessa tilanteeseen.

Mugabe erotti noin viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jolla on hyvät suhteet armeijaan. Mnangagwaa pidettiin ennen erottamistaan ennakkosuosikkina Mugaben, 93, seuraajaksi. Nyt Mugaben uskotaan pitävän Grace-vaimoaan, 52, suosikkina seuraajakseen.

Maasta ilmeisesti Etelä-Afrikkaan poistunut Mnangagwa on vannonut palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

Yhdysvaltain ja Britannian lähetystöt kehottivat kansalaisiaan etsimään suojaa

Britannian ja Yhdysvaltain Zimbabwen-suurlähetystöt ovat kehottaneet maassa olevia kansalaisiaan pysymään sisätiloissa epävarman poliittisen tilanteen takia. Britannian suurlähetystö kehotti Twitterissä kansalaisiaan pysymään sisätiloissa, kunnes tilanne on selkeämpi.

Yhdysvaltain suurlähetystö on puolestaan kertonut myös ohjeistaneensa työntekijöitään pysymään keskiviikkona kotona.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Ankeuttaja

    Mugaben aikana maa on mennyt rappiolle. Ennen häntä, vanhan ”valkoisen” Rhodesian aikana maassa oli toimivaa teollisuutta, joka vei tuotteitaan muihin maihin. Maanviljelys oli kunnossa kunnes Mugabe romahdutti senkin.
    Maa on esimerkki, niin, ajatelkoon kukin, mistä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio