tiede

Zikavirus yllätti syöpätutkijat: Pahamaineinen virus saattaa olla lupaava hoito tappavimpaan aivokasvaimeen, glioblastoomaan

Kehitysvaurioita sikiön aivoissa aiheuttava zikavirus iskee erityisesti hermosolujen esisoluihin. Kun tutkijat ruiskuttivat virusta aivosyöpäkasvaimiin, virus tappoi syöpäsoluja erittäin tehokkaasti.

Zhe Zhu
Zikavirus yllätti syöpätutkijat: Pahamaineinen virus saattaa olla lupaava hoito tappavimpaan aivokasvaimeen, glioblastoomaan

Vasemmalla aivokasvaimen syöpäsoluja ennen zikaviruksen käyttöä. Oikeanpuoleisessa kuvassa syövän varhaiset solumuodot ovat kokonaan kadonneet, kun zikavirus on ohjattu niiden kimppuun.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Sikiössä kehityshäiriöitä aiheuttavan zikaviruksen on havaittu tuhoavan hyvin aivojen syöpäkasvaimia. Tutkijat uskovat, että zikaviruksesta voidaan kehittää tehokas hoito aivosyöpiin ohjaamalla virus syöpäsolujen kimppuun.

Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa zikaviruksen nähtiin tehoavan erityisen hyvin aivosyövistä tappavimpaan eli herkästi ja nopeasti uusiutuvaan glioblastoomaan.

Glioblastooma on aivojen hermotukikudoksen kasvain. Se on aivosyövistä yleisin ja tappavin. Keskimääräinen elinikä kasvaimen havaitsemisen jälkeen on vuodesta kahteen vuoteen.

Pahanlaatuista glioblastoomaa hoidetaan leikkauksella. Leikkausta voidaan täydentää sädehoidolla tai solusalpaajahoidolla tai niiden yhdistelmällä eli kemosädehoidolla.

Ongelma on, että syöpäiset solut kasvavat aivojen hermotukisolujen seassa ilman selviä rajoja. Siksi tarkka poistaminen leikkauksella on erittäin vaikeata.

Myöskään kemoterapia tai sädehoito ei kaikkia leikkauksen jäljiltä poistamatta jääneitä soluja tuhoa, joten kasvain uusiutuu nopeasti.

Zikavirus näyttäisi kuitenkin tappavan syövän varhaisia esisoluja eli kantasoluja. Ne vastustavat kaikkein sitkeimmin nykyisin olemassa olevia hoitoja.

–Olemme osoittaneet, että zikavirus tappaa juuri niitä glioblastoomasoluja, jotka ovat kaikkein vastustuskykyisimpiä olemassa oleville hoidoille, Yhdysvalloissa tehtyä uutta havaintoa kommentoi tutkija Michael Diamond Washington University School of Medicinen välittämässä tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Experimental Medicine.

Tehokasta yhdessä kemoterapian kanssa

Sikiön aivoihin raskauden aikana päästessään zikavirus aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä, kuten esimerkiksi pienipäisyyttä. Aikuisessa virustartunta on yleensä lievä tai oireeton.

Zika vaurioittaa sikiön aivoja aikuisen aivoja herkemmin, sillä virus kohdistaa hyökkäyksensä hermosolujen esisoluihin eli soluihin, joista hermosolut kehittyvät.

Kehittyvän sikiön aivoissa näitä varhaisia soluja on erityisen paljon.

Glioblastoomasolut muistuttavat aivojen hermosolujen esisoluja. Siksi tutkijat päättivät kokeilla, miten zikavirus käyttäytyy niiden kimppuun päästessään.

Tutkijat ruiskuttivat zikavirusta potilaiden aivokasvaimista otettuihin solunäytteisiin. Virus tappoi tehokkaasti syöpäisiä soluja, mutta muihin soluihin se eivaikuttaneet.

Ilmi kävi myös, että yhdessä kemoterapian kanssa zikavirus hävitti syöpäsolukkoa erittäin tehokkaasti.

Säde- ja solunsalpaajahoito tappavat syöpäsoluja, mutta ne eivät löydä syöpäsolujen esiasteita. Zikavirus taas kohdistaa iskunsa juuri näihin varhaisiin solumuotoihin.

–Uskon, että tulevaisuudessa voimme käyttää zikavirusta yhdessä jo olemassa olevien hoitojen kanssa ja saamme kaikki syöpäsolut poistettua aivokasvaimen ympäristöstä, Washingtonin yliopiston neurologi Milan Chheda arvelee.

Virusta muokataan geneettisesti

Zikaviruksen vaikutusta kokeiltiin myös hiirissä ruiskuttamalla kahta erilaista zikamuunnosta suoraan koe-eläimen aivoihin.

Syöpäkasvaimet pienenivät selvästi hiirissä, jotka saivat zikavirusta.

Verrokkihiirten kasvaimiin ruiskutettiin suolaliuosta. Niiden kasvaimet eivät kutistuneet.

Hiiri ei ole ihminen, joten lisää tutkimuksia tarvitaan ennen kuin kokeet ihmisillä voidaan aloittaa. Tutkijat toivovat pääsevänsä tekemään ensimmäisiä ihmiskokeita jo vuoden 2018 aikana.

Vaikka zikavirus ei näyttänyt vaikuttavan muihin kuin syöpäsoluihin, lisätutkimuksissa on selvitettävä, kuinka turvallista zikan käyttö ihmisen aivoissa on.

Tutkijat ovat jo valmistaneet zikaviruksesta geneettisiä muunnoksia, joiden avulla virushoidon vaikutus voidaan rajata mahdollisimman tarkasti juuri syövän esisoluihin. Näitä mutaatioita on tarkoitus valmistaa lisää.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio