Tampere

Yllätysveto: Tampere aikoo luopua ”Lex Veltosta” – Päättäjät saisivat täyden kokouspalkkion nykyistä helpommin

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että valtuutetut saavat jatkossa täyden kokouspalkkion tunnin kokoustamisen jälkeen. Palkkiota ei enää puolitettaisi, vaikka valtuutettu poistuisi ennen kolmen tunnin täyttymistä.

Eriika Ahopelto / Aamulehden arkisto
Yllätysveto: Tampere aikoo luopua ”Lex Veltosta” – Päättäjät saisivat täyden kokouspalkkion nykyistä helpommin

Perussuomalaisten Pertti "Veltto" Virtanen oli kaupunginvaltuutettu viime valtuustokaudella. Kevään kuntavaaleissa hän putosi varajäseneksi.

Tatu AiroAamulehti

Tampereen kaupunki aikoo luopua viime talvena päätetystä hallintosäännön liitteen muutoksesta, joka pienensi kaupunginvaltuuston kokouksista kesken kaiken poistuneiden päättäjien saamia kokouspalkkioita.

Aiemmin kaupunginvaltuutettu sai täyden kokouspalkkion, jos hän oli läsnä kokouksessa vähintään tunnin ajan. Kokoukset kestävät yleensä useita tunteja. Erityisesti entinen valtuutettu ja kansanedustaja, nykyinen varavaltuutettu Pertti ”Veltto” Virtanen (ps.) tuli tunnetuksi siitä, että hän poistui kokouksista usein noin tunnin kokoustamisen jälkeen ja täyden kokouspalkkion ehtojen täytyttyä.

Lue lisää: Veltto Virtanen tekee kellontarkkaa työtä: Ulos valtuuston kokouksista säännöllisesti tunnin jälkeen

Lue lisää: Nyt puhuu Veltto Virtanen: Näistä syistä lähdin kaupunginvaltuuston kokouksesta kesken pois

Viime talvena valtuusto päätti uusista palkkioista. Valtuuston kokouspalkkio nousi 180 eurosta 220 euroon. Lisäksi hallintosäännön liitteeseen sorvattiin kohta, jonka mukaan valtuutettu ja varajäsen saavat palkkion puoliksi, jos vähintään tunnin kokoustanut valtuutettu poistuu kesken kokouksesta ennen kolmen tunnin täyttymistä ja hänen tilalleen saapuu varajäsen. Muutoksen seurauksena kokouksesta poistuminen kesken kaiken ennen kolmen tunnin täyttymistä siis pienensi kokouspalkkiota. Poissaoloa esteellisyyden vuoksi ei lasketa.

Nyt päättäjät haluavat luopua ”Lex Veltosta”. Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus esittää 18. joulukuuta istuvalle valtuustolle, että hallintosäännön muiden päivitysten yhteydessä siitä poistetaan pykälä, jonka mukaan kokouspalkkio puolittuu, jos valtuutettu poistuu kokouksesta kesken kaiken ennen kolmen tunnin täyttymistä. Esityksen mukaan niin sanottu tunnin sääntö pysyy voimassa. Kokouksessa olisi siis yhä oltava vähintään tunti, jotta palkkio maksetaan. Tunti ja viisi minuuttia riittäisi täyteen palkkioon.

Muutos ei sisältynyt kaupunginhallituksen päätösehdotukseen, vaan kokouskeskustelun kuluessa asian esittelijä, konsernijohtaja Juha Yli-Rajala muutti päätösesitystään.

–Sääntö oli lähtöisin luottamushenkilöiltä. Jos he ovat sitä mieltä, että se voidaan poistaa, niin poistetaan, Yli-Rajala sanoo.

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy muutoksen, se tulee voimaan vuoden alusta. Muutos pätisi myös muihin toimielimiin, kuten kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouspalkkioihin. Yksi ero valtuustoon kuitenkin on. Näissä toimielimissä ei ole tunnin sääntöä. Lautakunnan tai kaupunginhallituksen jäsen saisi siten täyden kokouspalkkion, vaikka olisi paikalla vain 15 minuuttia.


Kommentit (12)

  • Neuvos

    Eikö riittäisi kännykkäviesti ja palkkio juoksisi – toisaalta valituille voisi maksaa jo valinnan yhteydessä kokouspalkkiot etukäteen ettei tulisi tätä hässäkkää – kait ne päätökset tulisi järkevämpiä ilman heidä kokoustamisia.

  • Nimetön

    Ettei vaan se ananas ja tietysti kokkarit taas suhmuroi. Ei kauan kestänyt tuo perseen penkissä pitäminen kun vaan saatiin veltto ulos porukasta. Ryhdikästä väkeä taas äänestetty. Voihan olla, että valtuutettujen on pakko lähteä aikaisemmin kotiin, kun ei kulje bussit entiseen malliin, ratikka ei näytä valmistuvan ja keskustassa on liian vähän ja sitäkin kalliimmat pysäköintipaikat.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio