Yliopistojen professorit ja opettajat jättävät lakkovaroituksen: 2,1 prosentin palkankorotus ei riitä – työnantaja arvioi Professoriliiton jakaneen jäsenilleen tarkoituksellisesti väärää tietoa

Alma Median arkisto
Yliopistojen professorit ja opettajat jättävät lakkovaroituksen: 2,1 prosentin palkankorotus ei riitä – työnantaja arvioi Professoriliiton jakaneen jäsenilleen tarkoituksellisesti väärää tietoa

Sekä työnantaja- että työntekijäosapuoli kertoo neuvottelutilanteen olevan tulehtunut.

Lauri NurmiAamulehti

Yliopistojen professorit, opettajat ja muu henkilökunta aikovat jättää lakkovaroituksen.

Työntekijät kokevat, että Sivistystyönantajien tekemä 2,1 prosentin palkankorotustarjous kaksivuotiselle sopimuskaudelle ei ole riittävä.

Sivistystyönantajat teki maanantaina päivällä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestölle Jukolle sopimusesityksen.

Sen mukaan yliopistojen työntekijöiden palkkoja korotettaisiin 1. huhtikuuta 2018 yhden prosentin yleiskorotuksella. Vastaavasti 1. huhtikuuta 2019 vuorossa olisi 0,6 prosentin yleiskorotus. Näiden kahden yleiskorotuksen päälle työnantaja esittää 0,5 prosentin paikallista järjestelyerää, joka jaettaisiin 1. kesäkuuta 2019.

Korotukset koskisivat sekä tehtävän vaatimustason mukaisia taulukkopalkkoja että henkilökohtaisiin sopimuksiin perustuvia palkkoja.

Korotustarjous ei riitä, keskuslakkotoimikunta koolle

Tämä yhteensä 2,1 prosentin korotustarjous ei Jukolle riitä, vaan sen alaiset yliopiston neuvottelukunta ja yliopistosektorin keskuslakkotoimikunta kokoontuvat maanantai-iltana.

Aamulehdelle vahvistetaan neuvottelulähteistä, että Jukoon kuuluvat yliopistojen työntekijöitä edustavat ammattiliitot aikovat antaa lakkovaroituksen.

Jukon ja Sivistystyönantajien välisen työehtosopimuksen piirissä on 18 300 työntekijää. Juko edustaa neuvotteluissa Professoriliittoa, Tieteentekijöiden liittoa ja OAJ:n yliopistoissa työskenteleviä jäseniä.

Nämä kaikki henkilöstöryhmät ovat Aamulehden tietojen mukaan valmiita lakkoon, ellei työnantaja korota palkkatarjoustaan.

Sivistystyönantajat vastaavasti arvioi, että Professoriliitto on tarkoituksellisesti jakanut jäsenistölleen virheellistä tietoa palkkatarjouksesta ja siten kiihdyttänyt professoreja lakkotunnelmiin.

Professoriliitto kiistää tämän.

Se lähetti jäsenistölleen perjantaina viestin, jossa salaista 2,1 prosentin palkankorotustarjousta kuvailtiin seuraavasti: "Tasoltaan esitys oli alle puolet viime aikoina tehtyjen muiden työehtosopimusten yleisestä tasosta.".

Työmarkkinoiden niin sanottuna yleisenä tasona pidetään meneillään olevalla liittokierroksella teollisuuden vientialojen syksyllä sopimaa 3,2 prosentin palkankorotusta kaksivuotisella tes-jaksolla.

Tällä mittarilla arvioituna 2,1 prosentin palkkatarjous olisi noin kaksi kolmasosaa yleisestä tasosta.

Osapuolet: Tulehtunut neuvottelutilanne

Professoriliiton jäsentiedotteen mukaan "Yliopistoilla on varaa palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä, sillä yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen vuonna 2016".

Sivistystyönantajien mukaan korkeakoulujen perusrahoitukseen on kohdistettu kuluvalla vaalikaudella niin mittavia leikkauksia, että yliopistoilla ei ole varaa maksaa työntekijöilleen suuria palkankorotuksia.

Aamulehti on haastatellut sekä työnantaja- että palkansaajapuolen edustajia.

Molemmat tahot kuvailevat neuvottelutilannetta tulehtuneeksi.

Palkansaajat jättävät seuraavaksi lakkovaroituksen, minkä jälkeen kiistaa soviteltaneen valtakunnansovittelijan johdolla.

Jukosta arvioidaan, että EK:n jäsenliitto Sivistystyönantajat yrittää irrottaa yliopistojen tes-sopimuksen muun julkisen sektorin neuvottelurytmistä. Juko ei aio tähän suostua, vaan aikoo pantata kunta-alan neuvotteluratkaisun hyväksymistä, kunnes yliopistojen palkkariitaan on saatu ratkaisu.

Yliopistojen edellinen työehtosopimus umpeutui tammikuun lopussa, joten palkansaajilla on mahdollisuus lakkovaroituksen jättämiseen.

Työnantajilta tuskin on tulossa uutta palkankorotusesitystä, ennen kuin Juko antaa lakkovaroituksen.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Nimetön

    ”Lisäksi yliopistojen professoreilla ja opettajilla on vuodessa niin vähän työtunteja, että palkkaa voisi ihan rauhassa tiputtaa monta prosenttia.”

    Olipa paksua bullshittiä. Sinä et ole ikinä elämässäsi tehnyt lähellekään sellaisia tunteja kuin keskiverto proffa tekee, etkä ikinä tee. Totta on, että useita professuureja saisi lopettaa ja muuttaa heidät lehtoreiksi ja maksaa vain puolet palkasta, koska mukana on tietty myös suht. merkittävä osa suojatyöpaikkoja, erityisesti humanistisilla aloilla. Tämä ei kuitenkaan ikävä kyllä ole Suomen kaltaisessa vääristyneessä järjestelmässä mahdollista. Palkkausjärjestelmää voisi myös muttaa siten, että se ottaisi huomioon tutkimuksen merkittävyyden.

  • Nimetön

    Tuossahan näyttää olevan vielä 0,5% paikallinen järjestelyerä, eli hallinto päättää jakaa sen itselleen ja kavereilleen, niinkuin aina ennenkin on käynyt.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio