Yli tuhannen osallistujan hiihtotapahtumasta jäi ikävä sotku tunturialueen luontoon – Kansallispuiston johtaja vaatii kovia keinoja käyttöön

Luontoon päätyvistä tyhjistä geelipusseista on tullut hiihtotapahtumien vitsaus.

Maria Itkonen
Yli tuhannen osallistujan hiihtotapahtumasta jäi ikävä sotku tunturialueen luontoon – Kansallispuiston johtaja vaatii kovia keinoja käyttöön

Nämä energiageelipakkaukset löytyivät sunnuntaina Ylläs-Levi-kisareitin varrelta noin viiden kilometrin matkalta. Roskat on kerätty osuudelta, johon sisältyi reitin viimeinen kova nousu ja sen jälkeen pitkä lasku.

Sinikka Pylkkänen

Lauantaina kilpaillun Ylläs-Levi-hiihdon yli tuhat osanottajaa jättivät ikävästi jälkensä tunturialueen luontoon. Kilpailun jälkeen kisareitin varrelta löytyi läjäpäin hiihtäjien sinne heittämiä energiageelipusseja, kertoo reitillä sunnuntaina hiihtänyt Maria Itkonen.

–Hiihdimme kisareittiä vastakkaiseen suuntaan Kätkänlaavulta Pyhätunturin toiselle puolelle, ja erityisesti tällä välillä geelipakkausroskaa oli tosi paljon. Keräsimme neljän hengen seurueellamme pois kaikki roskat, mitä löysimme.

Itkonen osallistui itsekin lauantaina Ylläs-Levi-hiihdon 70 kilometrin kilpailuun. Jo kisan aikana hän pani merkille, että geelipusseja näkyi ladun varrella.

–Minusta tämä on ikävä ja silmiinpistävä ongelma, joka osallistujien ja järjestäjien täytyisi ratkaista. Toivoisin, että he, jotka toisaalta ihastelevat alueen maisemia, olisivat myös valmiita pitämään tämän maiseman kunnossa ja roskat pois luonnosta, Itkonen toteaa.

Nyt toista kertaa järjestetyn Ylläs-Levi-hiihdon reitti kulkee osittain Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa. Puistonjohtaja Pekka Sulkava kertoo kuulleensa roskausongelmasta, joka ei valitettavasti yllätä.

–Tämän saman ongelman kanssa on painittu aiemmin muissakin tapahtumissa, kuten Lapponia-hiihdossa. Kokemus kuitenkin on, että roskaaminen loppuu, kun siihen puututaan tarpeeksi jämäkästi, Sulkava sanoo.

Ylläs-Levi-hiihdon kilpailunjohtajan Juha Vanhasen mukaan kilpailijoita ja huoltajia muistutettiin roskaamiskiellosta etukäteen ja radan varrelle lisättiin roskasäiliöitä. Kilpailun jälkeen siivousryhmä ajoi radan läpi kahteen otteeseen, ja viimeinen tarkistus tehdään vielä alkuviikosta.

–Jos radan varrelta löytyy vielä roskaa, meidän täytyy varmasti tarkistaa roskaamiseen ja siivoukseen liittyvät toimenpiteet ja tehostaa niitä. Yhteistyö kansallispuiston ja ennen kaikkea upean luontomme kanssa on meille ensiarvoisen tärkeää, Vanhanen painottaa.

Sulkavan mukaan roskaamisongelma liittyy tyypillisesti hiihtotapahtumiin ja ylipäätään kisoihin, joissa "mennään numerolapun kanssa tosi kovaa".

Puistonjohtaja uskoo, että roskaamisen ehkäisyssä kovat keinot toimivat parhaiten. Jos roskaaja suljetaan välittömästi pois kisasta ja päälle saa vielä sakon luonnonsuojelulain rikkomuksesta, roskan heittämistä luontoon tulee varmasti harkittua kaksi kertaa.

–Meidän täytyy jumpata järjestäjien kanssa ohjeet ja keinot, joilla roskaaminen saadaan loppumaan, Sulkava sanoo.


Kommentit (9)

  • Yxpöljä

    Ja sitten se herra Kaulanen rummuttaa kaivosta vastaan…näistä ei taida olla mitään ongelmaa niin kauan kun ne ostetaan paikallisesta marketista..

  • Nimetön

    En kyllä nähnyt teeveekuvissa yhtäkään roskista reitin varrella. Olisiko järjestäjillä mennyt kaikki paukut vain hiihdon mainostamiseen ja Iivon hankkimiseen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio