Anna-Kaisa Ikonen vastasi kriittisiin kysymyksiin – yli sata ihmistä kokoontui Tampereen yliopistolle keskustelemaan johtosäännöstä: kiistassa on kyse vallankäytöstä uudessa säätiöyliopistossa

Tampereen yliopistolla käytiin maanantaina läpi tulevan säätiöyliopiston uutta johtosääntöä.

Silja Viitala
Anna-Kaisa Ikonen vastasi kriittisiin kysymyksiin – yli sata ihmistä kokoontui Tampereen yliopistolle keskustelemaan johtosäännöstä: kiistassa on kyse vallankäytöstä uudessa säätiöyliopistossa

Tampereen yliopiston juhlasalissa oli paikalla yli 100 ihmistä.

Taneli KoponenAamulehti

Yli sata Tampereen yliopiston henkilökunnan jäsentä ja opiskelijaa kokoontui maanantaina aamupäivällä käymään läpi tulevan säätiöyliopiston johtosääntöä, joka määrittää vallankäyttöä uudessa yliopistossa. Säätiöyliopistossa Tampereen yliopisto yhdistyy Tampereen teknilliseen yliopistoon.

Yliopiston henkilöstö ja opiskelijat ovat kritisoineet uuteen yliopistoon valmistellun johtosäännön murentavan yliopiston itsehallintoa. Kiistellyn johtosäännön hyväksyi lauantaina tulevan Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus, joka on sama kuin uuden yliopiston taustalla olevan Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus.

Hallitukseen kuuluvat Biokeskus Suomen johtaja Marja Makarow, Huurre Groupin konsernijohtaja J.T. Bergqvist, sosiaali- ja terveysministeriöön erityisasiantuntija Linda Soikkeli, Örebron yliopiston professori Liisa Husu, Ilmarisen johtaja Pekka Puustinen, Tampereen pormestari Lauri Lyly ja akateemikko Risto Nieminen.

Silja Viitala
Anna-Kaisa Ikonen ja Liisa Laakso kuuntelivat tilaisuuden alustusta.

Anna-Kaisa Ikonen ja Liisa Laakso kuuntelivat tilaisuuden alustusta.

Yksi yliopistoväen huolista liittyy tapaan nimittää uuden yliopiston hallitus. Johtosäännön mukaan kolme säätiöyliopiston perustajaa on mukana yliopiston hallituksen jäsenten nimittämisestä vastaavassa nimityskomiteassa. Muut kuusihenkisen nimityskomitean jäsenistä edustavat yliopiston henkilöstöä ja opiskelijoita. Uudella yliopiston hallituksella on paljon valtaa, koska se raamittaa muun muassa yliopiston varainkäyttöä.

Tampere 3 -hankkeen uudistuksen johtaja Anna-Kaisa Ikonen vastasi tilaisuudessa lukuisiin kriittisiin kysymyksiin. Hän vakuutti yliopiston siirtymäkauden hallituksen käyneen läpi kaikki palautteet johtosäännösluonnoksesta saadut palautteet.

–Hallitus on päätöstä tehdessään pitänyt kirkkaana mielessään säätiöyliopiston toimintamallit ja johtamisjärjestelmän. Sen rinnalla on koetettu ottaa huomioon huolia ja kritiikkiä, jota yhteisö on ilmaissut, Ikonen sanoo Aamulehdelle.

Katso Anna-Kaisa Ikosen videokommentit:

 
Silja Viitala
Opiskelija Ville Tynkkynen esittää rehtori Liisa Laaksolle kysymystä koskien opiskelijan oikeusturvaa.

Opiskelija Ville Tynkkynen esittää rehtori Liisa Laaksolle kysymystä koskien opiskelijan oikeusturvaa.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Dosentti

    Jos on kiinnostunut tutkimuksen arvioinnista, kannattaa ensin hankkia siihen pätevyys. Rahojen tehokkaasta käytöstä huolehtii parhaiten globaali tiedeyhteisö ja sen harjoittama tiukka vertaiskritiikki. Armoa ei ole, jos yksittäinen tutkija ei pysty vastaamaan sen haasteisiin. Yliopistojen autonomia on ennen kaikkea vastuunkantoa sen toimintojen (tutkimus ja korkeatasoinen opetus) jatkuvuudesta. Yliopistojen tosiasiallinen lopettaminen uusilla hallintomalleilla johtaa myös muun yhteiskunnan taantumiseen. Tällainen prosessi onkin käynnissä jo muualla Itä-Euroopassa.

  • Torppa

    Norppa1979: tiedoksesi, että yliopistot ovat ministeriön tulosohjauksessa. Lisäksi tutkimusrahoituksesta ei päätä hallitus, koska yliopistoilla ei pääsääntöisesti ole varaa rahoittaa omia tutkimushankkeitaan. Tutkimusrahoitus tulee muun muassa Suomen Akatemialta, jonka rahoituksesta isompi ja isompi osa on ns. strategista rahoitusta, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa pelkästään akateemista materiaalia, vaan suoraan yhteiskunnan käytettävissä olevaa tietoa.

    Myös se, että yliopistoissa tuotetaan paljon pelkästään akateemiselle yleisölle suunnattuja papereita johtuu – tadaa: veronmaksajien edustajan, eli opetusministeriön tulosohjauksesta, joka vaikuttaa myös epäsuorasti rekrytointeihin.

    Eli sen sijaan että yliopistoissa olisi liikaa vapautta, niitä ohjataan tällä hetkellä niin paljon, että sekä pitkäjänteinen perustutkimus että yhteiskunnallinen vaikuttaminen kärsivät. Yksittäisellä tutkijalla ei ole varaa panostaa kumpaankaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio