Terveys

Vastasyntyneiden veriryhmämäärityksistä voidaan pääsääntöisesti luopua

Colourbox
Vastasyntyneiden veriryhmämäärityksistä voidaan pääsääntöisesti luopua

Jos sikiöaikaisen tutkimuksen tulos on selvä, veriryhmää ei jatkossa selvitetä.

STTHelsinki

Vastasyntyneiden veriryhmämäärityksistä ja varmuuden vuoksi annetuista anti-D-immunoglobuliinisuojauksista voidaan jatkossa pääsääntöisesti luopua. Asiasta tiedottaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Jatkossa äideille annetaan suojaus vain silloin, kun sikiö osoittautuu RhD-positiiviseksi. Kun tuleva lapsi on RhD-negatiivinen äitinsä tavoin, suojaus on tarpeeton, kertoo ylilääkäri Ritva Halila.

Nykyisin Rh-tekijä määritetään jo raskauden aikana aina kun äiti on RhD-negatiivinen. Sikiöaikana tutkimus tehdään äidin verinäytteestä. Napanuorasta näyte voidaan ottaa silloin kun napanuora katkaistaan eli kun lapsi on jo syntynyt.

Synnytyssairaaloiden tulee huolehtia, että kaikki synnytyssalit, lapsivuodeosastot ja laboratorioiden verikeskukset ohjeistetaan perusteellisesti yli 50 vuotta vanhan käytännön muuttuessa, ministeriö muistuttaa.

Oikaisu 16.4.2018 kello 18.20: Jutussa väitettiin virheellisesti, että vastasyntyneet vauvat välttyvät tulevaisuudessa yhdeltä ylimääräiseltä pistolta, kun veriryhmämäärityksistä ja varmuuden vuoksi annetuista anti-D-immunoglobuliinisuojauksista pääsääntöisesti luovutaan. Anti-D-immunoglobuliinisuojausta ei ole annettu vauvoille, vaan raskaana oleville äideille. Jatkossa äideille annetaan suojaus silloin, kun sikiö osoittautuu RhD-positiiviseksi.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio