tiede

Yhteys Cassini-luotaimeen katkesi, kun se aloitti viimeisen syöksynsä kohti Saturnusta ja tuhoa

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, katkenneen yhteyden pitäisi palata takaisin keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa. Saturnusta ja sen ympäristöä yli 13 vuotta tutkinut luotain palaa poroksi perjantaina, kun se iskee hurjalla vauhdilla Saturnuksen kaasukehään.

Nasa/JPL - Caltech/Space Science Institute
Yhteys Cassini-luotaimeen katkesi, kun se aloitti viimeisen syöksynsä kohti Saturnusta ja tuhoa

Tämä Cassinin sunnuntaina ottama kuva on yksi viimeisistä Titanista. Kuva saavutti maapallon maanantaina. Cassini ja Titan kohtasivat toisensa 13 vuoden aikana peräti 128 kertaa.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Nasan Cassini-luotain aloitti tiistaina aamulla hieman ennen puoli yhdeksää Suomen aikaa viimeisen, vajaaksi jäävän kierroksensa Saturnuksen ympäri. Luotain tuhoutuu perjantaina palamalla poroksi Saturnuksen kaasukehässä.

Luotaimen nopeus oli tiistaina aamulla kymmeneltä Suomen aikaa reilut lähes 106 000 km/h. Se oli runsaan 1,2 miljoonan kilometrin päässä Saturnuksesta.

Vauhtia viimeiseen pudotukseensa Cassini haki maanantaina illalla kymmenen jälkeen Suomen aikaa pistäytymällä vielä viimeisen kerran Saturnuksen Titan-kuun liepeillä, tosin reilun 119 000 kilometrin päässä.

Titanin painovoima sinkosi Cassinin radalle, joka vie luotaimen kohti Saturnusta surman suuhun.

Nasa/JPL-Caltech
Sininen pisteviiva näyttää Cassinin viimeisen sukelluksen reitin.

Sininen pisteviiva näyttää Cassinin viimeisen sukelluksen reitin.

Pian Titanin ohituksen jälkeen yhteys luotaimeen katkesi, sillä luotain etenee seudulla, mistä yhteys Maahan ei ole mahdollinen.

Mikäli kaikki sujuu suunnitellusti, yhteyden luotaimeen pitäisi palata keskiviikkona aamuyöstä Suomen aikaa.

Cassini on tutkinut Saturnusta, sen kuita ja renkaita yli 13 vuotta. Luotain on ohittanut Titanin eri etäisyyksiltä viimeksi kuluneiden 13 vuoden aikana peräti 128 kertaa.

Luotaimen kotisivulla lennon tämä vaihe onkin ristitty "Jäähyväissuukoksi" (Goodbye kiss).

Esa/Nasa/JPL/University of Arizona
Cassinin kyydissä matkannut Euroopan avaruusjärjestön Huygens-luotain laskeutui Titanin pinnalle 2005. Laskeutuessaan se otti kahden kilometrin korkeudesta tämän kuvan Titanin pinnasta.

Cassinin kyydissä matkannut Euroopan avaruusjärjestön Huygens-luotain laskeutui Titanin pinnalle 2005. Laskeutuessaan se otti kahden kilometrin korkeudesta tämän kuvan Titanin pinnasta.

Perjantaina iltapäivällä hieman ennen kello 15 Suomen aikaan Cassini tuhoutuu palamalla poroksi Saturnuksen kaasukehässä.

Viime viikonloppuna luotain sukelsi vielä viimeisen kerran Saturnuksen ja planeetan alimpien renkaiden välisestä aukosta. Se käväisi vain 1 680 kilometrin päässä Saturnuksen pinnasta.

Luotaimen ei haluta saastuttavan Saturnuksen kuita

Luotain tuhotaan, sillä sen polttoaine loppuu.

Jos Cassini jätettäisiin oman onnensa nojaan, se saattaisi törmätä Saturnuksen Titan- tai Enceladus-kuun pintaan. Luotaimen mukana maapallolta kulkeutuneet mikrobit saattaisivat saastuttaa kuut.

Tätä ei haluta, sillä Titan ja Enceladus ovat erittäin mielenkiintoisia paikkoja aurinkokunnassamme.

Titan muistuttaa varhaista maapalloa. Enceladuksen jäisen pinnan alla piileksii valtaisa meri. On mahdollista, että kuissa saattaa olla elämää tai ainakin olosuhteet elämälle.

Elämän arvoitukseen emme koskaan varmaa vastausta koskaan saisi, jos kuihin kulkeutuisi Cassinin kyydissä mikrobeja Maasta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio