Tiede

Yhä useammalla suomalaisella alkaa eläkkeellä entistä pitempi uusi elämä  – Ei ole sattumaa, että Seela Sella julistaa mainoksessa, kuinka kasikymppinen saa pukeutua juuri niin kuin haluaa

Yli 85-vuotiaiden ihmisten määrä Suomessa kasvaa nyt nopeasti. Siksi neljän ja viiden sukupolven perheet yleistyvät, avioliitot kestävät pitempään kuin koskaan ennen ja hyvin pitkäikäiset ystävyyssuhteet lisääntyvät. Myös mainostajat ovat oivaltaneet, että eläkkeelle jäämisen myötä monella ihmisellä alkaa jopa vuosikymmeniä kestävä uusi elämänvaihe.

Eriika Ahopelto
Yhä useammalla suomalaisella alkaa eläkkeellä entistä pitempi uusi elämä  – Ei ole sattumaa, että Seela Sella julistaa mainoksessa, kuinka kasikymppinen saa pukeutua juuri niin kuin haluaa

Gerontologi Marja Jylhän (vas.) mukaan mainostajat ovat jo oivaltaneet, että ihmiset viettävät täysipainoista elämää entistä pitempään ja entistä iäkkäämpinä. Siksi myös Seela Sella ja Isabella Rossellini kelpaavat mainostajille.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Hyvin vanhojen eli 85-vuotiaiden ja sitä vanhempien ihmisten määrän raju kasvu tulevina vuosikymmeninä näkyy Suomessa myös monella muulla yhteiskunnan alueella kuin hyvin vanhojen ihmisten hoidon ja hoivan tarpeen lisääntymisenä.

Neljän ja viiden perheen sukupolvet yleistyvät, sillä yhä useammalla eläkeläisellä ovat elossa sekä omat vanhemmat että omat lapsensa ja lastenlapsia, joilla saattaa heilläkin olla jo lapsia.

–Nämä ihmiset ovat sekä joidenkin isovanhempia että joidenkin lapsia. Heidän hoivavelvoitteensa osoittavat kahteen suuntaan, Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä sanoo.

Jylhä on tutkinut ihmisen vanhenemista ja ikääntyvää yhteiskuntaa jo vuosikymmeniä

Jylhän mukaan monen sukupolveen perheiden yleistyminen vaikuttaa ilman muuta perheiden elämään, kun useat sukupolvet ovat entistä enemmän tekemisissä toistensa kanssa.

Myös avioliitot kestävät pitempään kuin koskaan ennen.

–Paljon puhutaan siitä, että avioeroja on paljon, mutta tosiasiassa avioliitot eivät ole koskaan kestäneet niin pitkään kuin nyt. Avioliiton päättymisen yleisin syy on kuitenkin aina ollut aviopuolison kuolema, Jylhä sanoo.

Myös sisarussuhteet kestävät pitempään kuin ennen.

Entistä enemmän on myös hyvin pitkäikäisiä ystävyyssuhteita.

Sari Jaatinen
Rakastettu näyttelijä Seela Sella täytti 80 vuotta joulukuussa 2016.

Rakastettu näyttelijä Seela Sella täytti 80 vuotta joulukuussa 2016.

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten ajateltiin, että eläköitymisen myötä ihmisellä on edessään lähinnä vanheneminen.

–Nyt on selvää, että eläkkeen myötä alkaa aivan uusi elämänvaihe, johon liittyvää tulevaisuutta suunnitellaan pitkälle. Eikä se pelkkää terveydenhuoltoa tai vanhustenpalveluja ole. Se on teatteria, matkailua ja uusia harrastuksia.

Mainostajien tärkeä kohderyhmä

Se merkitsee myös esimerkiksi uudenlaisen ikääntyneille ja hyvin vanhoille ihmisille suunnatun vaatemuodin tarvetta.

Tämän ovat havainneet myös mainostajat.

–Ei ole sattumaa, että kasikymppinen Seela Sella on Stockmannin mainoskuvissa kertomassa, että hänen ikäisensä nainen saa pukeutua juuri niin kuin tahtoo.

GIORGIO ONORATI
Isabella Rossellini palkattiin 65-vuotiaana uudestaan Lancome-kosmetiikkayrityksen mainoskasvoksi.

Isabella Rossellini palkattiin 65-vuotiaana uudestaan Lancome-kosmetiikkayrityksen mainoskasvoksi.

Toinen esimerkki markkinoilla puhaltavista uusista tuulista on 65-vuotias Isabella Rossellini.

Rossellini oli pitkään Lancome-kosmetiikkayrityksen mainoskasvo.

Kun Rosselini oli täyttänyt 43, hänelle sanottiin Lancomesta, että hän ei voi enää mainostaa yrityksen tuotteita, sillä hän on liian vanha mainostamaan nuorekkuuden unelmaa.

Tammikuussa Lancome palkkasi 65-vuotiaan Rossellinin uudestaan mainoksiinsa.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Liian ruusuista kuvaa

    Juttu antaa liian ruusuisen kuvan vanhenemisesta. Vanhukset ovat terveitä, heillä on rahaa ja he ostelevat tuotteita, kuluttavat rahaa ja matkustelevat. Näinköhän? Valitettavasti kodeissa todellisuus on sitä, että iäkäs ja raihnainen, monisairas 70-80-vuotias puoliso ”omaishoitaa” kotona iäkästä ja raihnaista, vieläkin monisairaampaa puolisoa. Yksin asuvat, kotona huonosti pärjäävät vanhukset ovat aivan oma lukunsa.

    Sairaaloiden ja terveyskeskusten ensiapuun tuodaan ambulanssilla kodissaan jopa monta päivää lattialla maanneita, monisairaita vanhuksia. Heillä ainut kontakti ulkomaailmaan on mahdollisesti yhteyttä pitävät lapset ja lapsenlapset. Kaikilla vanhuksilla ei edes ole perhettä ja lähisukulaisia auttamassa. Kunnallinen kotihoito ei kykene huolehtimaan nopeasti kasvavan vanhusväestön tarpeista. Turvarannekekaan ei auta vanhusta avun hälyttämisessä, jos sitä ei ole tai turvaranneke on jossain muualla kuin ranteessa tai kaulassa.

  • AJ

    Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana suuret ikäluokat ovat kokonaisuudessaan siirtyneet eläkkeelle. Tänä aikana eläkemenot ovat kaksinkertaistuneet 13 mrd eurosta 27 mrd euroon sisältäen myös verovaroin maksettavat kansaneläkkeet. Eläkerahastot samana aikana ovat viisinkertaistuneet ja kasvaneet 38 mrd eurosta 181 mrd euroon ja ne on aina katettu työeläkemaksuin. Vielä vuonna 1997 97 % eläkevaroista sijoitettiin Suomeen, nykyisin enää 26 %. Yli 130 mrd euroa on siirretty ulkomaille ja niillä omistetaan maailman suurimpia yhtiöitä. Lähes 40 mrd euroa on sijoitettu veroparatiiseihin.
    Ei siis vielä ole kotvaan ongelmaa, mistä rahat, jos yllämainittu sijoitustoiminta saadaan kuriin ja oikeaan tarkoitukseensa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio