Tampere

Voimakkaasta raidemelusta kärsivän kerrostaloyhtiön tonttivuokra lähes viisinkertaistui Tampereella – asukkaiden hoitovastikkeisiin kovat korotukset

Juhannuskylässä Tampereen keskusta-alueella sijaitsevan vanhan kerrostalon tonttivuokra lähes viisinkertaistui ja nosti merkittävästi asukkaiden asumiskustannuksia. Asukkaiden mielestä korotuksessa olisi pitänyt huomioida, että talo sijaitsee aivan rautatien varressa ja kärsii voimakkaasta melusta ja tärinästä.

Tomi Vuokola
Voimakkaasta raidemelusta kärsivän kerrostaloyhtiön tonttivuokra lähes viisinkertaistui Tampereella – asukkaiden hoitovastikkeisiin kovat korotukset

Asukkaat eivät hyväksy taloyhtiön tonttivuokran korotusta. Kuvassa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Meskanen, hallitukseen kuuluva Heini Myllyoja ja asukas Janne Myllyoja.

Tatu AiroAamulehti

Kerrostalon tonttivuokra lähes viisinkertaistui Tampereen Juhannuskylässä vuodenvaihteessa.

Polvikatu 3:ssa sijaitsevan taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Meskanen kertoo, että asukkaat ovat järkyttyneitä kaupungin määräämästä korotuksesta. 90-vuotiaassa punatiilitalossa on 27 asuntoa ja asukkaina Meskasen mukaan esimerkiksi lapsiperheitä, eläkeläisiä ja opiskelijoita.

Taloyhtiön tonttivuokra nousi noin 8650 eurosta noin 39 500 euroon vuodessa. Hoitovastikkeet nousivat pääasiassa tonttivuokran korotuksen takia noin 4,7 eurosta per neliömetri 6,99 euroon per neliö kuukaudessa.

Esimerkiksi 53,5 neliön kaksiossa kuukausittainen hoitovastike on nyt noin 375 euroa entisen noin 250 euron sijaan. Kasvua on noin 125 euroa. 71 neliön kolmiossa hoitovastike nousi noin 335 eurosta lähes 500 euroon. Päälle tulevat vielä esimerkiksi vesimaksut.

115 neliön asunnossa asuva Vesa Meskanen kertoo, että hänen osuutensa tonttivuokrasta nousi 259 eurolla kuussa.

–Kyllä tästä vakinaisessa työssä käyvä ihminen selviää. Pienituloisille tällaiset korotukset eivät ole yhdentekeviä – siinä on toimeentulo kyseessä, Meskanen sanoo.

Katso videolta, millaisen melun juna aiheuttaa Polvikadulla:

 

Muillakin merkittäviä korotuksia

Tampereen kaupunki on viime vuosina moninkertaistanut taloyhtiöiden tonttivuokria, kun kymmeniä vuosia voimassa olleet sopimukset ovat päättyneet. Vuokria on korotettu lähemmäs niin sanottua markkinahintaa.

Vesa Meskasen mukaan Polvikatu 3:n asukkaat eivät hyväksy tonttivuokransa moninkertaistamista, koska Polvikatu 3:n kerrostalo sijaitsee aivan rautatien vieressä. Aivan talon kohdalla on vilkkaasti liikennöidyn rautatien vaihde, jossa junat vaihtavat raidetta. Tästä kuuluu Meskasen mukaan erittäin voimakas ääni, jota voidaan pitää merkittävänä meluhaittana.

–Ei kuule ajatuksiaan, kun tavarajuna menee. Meteli on mahdoton. Se on ollut muuten kivassa talossa harmin aihe ja kipukohta, joka haittaa arkea, Meskanen sanoo.

Lisäksi junat tärisyttävät Polvikatu 3:n taloa. Meskasen mukaan nämä haitat pitäisi ottaa huomioon tonttivuokrassa.

Meskanen huomauttaa, että taloyhtiöllä ei ole mahdollisuutta kompensoida tonttivuokran nousua esimerkiksi vuokraamalla liiketiloja.

Asmo Raimoaho
Polvikatu 3:n talo sijaitsee Tampereen Juhannuskylässä lähellä ydinkeskustaa.

Polvikatu 3:n talo sijaitsee Tampereen Juhannuskylässä lähellä ydinkeskustaa.

Näin kaupunki vastaa

Polvikatu 3:n taloyhtiö (As. Oy. Soukanlahdenkatu 24) haki tonttivuokrien kohtuullistamista, mutta kaupunki hylkäsi hakemuksen.

Kaupunki perusteli, että taloyhtiön tonttivuokran hinnoittelussa on otettu huomioon tontin sijainti keskusta-alueella, pinta-ala ja asemakaavan mukainen rakennusoikeus. Kaupungin mukaan yksittäisten tonttien ominaisuudet, kuten tontin maaperä, rakennettavuus ja meluhaitat, tulee ratkoa rakennussuunnittelussa ja kiinteistön perusparannustoimin. Vuokraan niillä ei kaupungin mukaan ole vaikutusta.

Tonttipäällikkö Aila Taura vahvistaa, että esimerkiksi meluhaitta ei vaikuta tonttivuokraan.

–Kuten sanottu, se pitäisi huomioida muuten.

Meskanen arvioi, että meluhaitan korjaaminen perusparannuksella on käytännössä mahdotonta.

Kannattaa varautua

Kaupungin mukaan Polvikatu 3:n uuden vuokran perusteena on käytetty 430 euron kerrosneliömetriarvoa, jota kaupunki pitää varsin kohtuullisena, koska ulkopuolisen arvioitsijan Newsecin tekemän markkinahinnan hintavyöhyketarkastelun mukaan keskustan hinnoittelun alaraja on 700 euroa per kerrosneliömetri.

Tauran mukaan kaupunki ei veloita taloyhtiöiltä tonteista täyttä markkinahinnan mukaista vuokraa silloin kun sopimuksia uusitaan.

–Kohtuullinen käypä hinta on mainittu maapolitiikan linjauksissa.

Taura suosittelee taloyhtiöitä varautumaan tonttivuokran merkittävään nousuun, mikäli pitkä vuokrasopimus on päättymässä.

–Vuokrat ovat olleet indeksiin sidottuja, mutta indeksin nousu ei ole seurannut maan arvon nousua, Taura sanoo.

Lue lisää:Taloyhtiön tontin vuokra hypähti 520 prosenttia

Lue lisää: Kerrostaloyhtiön tonttivuokraan lähes 500 prosentin korotus Kalevassa – "Kyllä se kustannuksia lisää"

Muillakin suuria korotuksia

Tampereen kaupunki uusii taloyhtiöiden vuokratonttien vuokrasopimuksia, kun pitkät sopimukset päättyvät. Vuokria usein korotetaan lähemmäs niin sanottua markkinahintaa.

Aamulehti kertoi helmikuussa, että Tampereen Kalevassa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Kaskitie 11–15 sai mojovan vuokrankorotuksen, kun sen edellinen, 50 vuotta vanha vuokrasopimus umpeutui. Taloyhtiön tontin vuokra nousi 12 432 eurosta 76 950 euroon eli yli kuusinkertaistui.

Kesäkuussa Aamulehti kertoi, että niin ikään Kalevassa sijaitsevan Asunto Oy Sammonkartanon tonttivuokra nousee lähes kuusinkertaiseksi nykyiseen verrattuna. Vuonna 1957 eli 60 vuotta sitten solmitun vuokrasopimuksen mukaan taloyhtiön vuosivuokra on ollut 31 951 euroa. Uudessa sopimuksessa vuosivuokraksi tulee 186 726 euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (67)

  • hoho

    Eipä ole ihme, että suomi on maailman kallein paikka asua. Tänne ei kannattaisi näillä kustannuksilla ottaa yhtäkään ulkomaalaista ihmistä kelan kustantamalle asuinpaikalle. Antaa suomen näivettyä rauhassa sinne minne se kuuluukin tällä asuntopolitiikalla.

  • Janne Heikkilä

    Siitä vaan hallinto-oikeuteen. Yhtiö maksaa oikeudenkäyntikulut hävitessään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio