Luonto

Voiko hyttysiä juosta karkuun? Hyönteistutkija kertoo, mikä hyttysiä vetää puoleensa ja miksi hän pitää hyttysansoja kaksijakoisina laitteina

Huitominen ja hyttysansat houkuttelevat lisää sääskiä. Sääsket ovat esimerkiksi monille linnuille tärkeää ravintoa.

Jussi Leinonen / Arkisto
Voiko hyttysiä juosta karkuun? Hyönteistutkija kertoo, mikä hyttysiä vetää puoleensa ja miksi hän pitää hyttysansoja kaksijakoisina laitteina

Sääski tarvitsee verta munimiseen. Munat talvehtivat ja kuoriutuvat vasta seuraavana kesänä.

Niina Niemelä

Sääsken munista kuoriutuu hyttysiä vain otollisissa olosuhteissa: tarvitaan kesäisiä lämpötiloja ja kosteutta. Hyttysnaaras munii seisovaan veteen, esimerkiksi lammikoihin tai ojiin. Jos on pitkään kuivaa ja tuulista, hyttysiä tulee vähemmän kuin alueille, joissa on riittävän lämmintä ja kosteaa.

Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta arvioi karkeasti, että pelkästään Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suurilta suoalueilta lentää kesän aikana noin 21 000 miljardia hyttystä. Noin kolmannes niistä lentää juhannuksen molemmin puolin.

Kesää ei kuitenkaan tarvitse viettää piilossa sisätiloissa, sillä luonto pitää omalta osaltaan huolen, ettei sääskiä ole aivan liikaa. Hömötiaispariskunta syö hyttysten biomassaa kesän aikana jopa toistakymmentä kiloa. Se on valtava määrä, kun yksi hyttynen painaa noin 0,02 grammaa. Hömötiainen on metsälintu. Se on kooltaan hieman talitilaista pienempi.

Hyttynen

Usein aktiivinen hämärässä tai yöaikaan. Päiväsaikaan etsii suojaa kuumuudelta ja tuulelta.

Hyttysen kehittyminen munasta aikuiseksi vie 14–30 päivää säästä riippuen.

Hyttyset ovat monen linnun, hämähäkin ja sammakon ravintoa.

Lentonopeus on vain 1–2 km/h.

Naaras paikantaa veriaterian pääasiassa hajuaistinsa avulla.

Suomessa on 40 hyttyslajia.

Munat kestävät kuivuutta

Vain hyttysnaaraat imevät verta. Ne tarvitsevat sitä munien tuottamiseksi. Hyttynen voi munia jopa ilman verta.

–Veri tekee munien tuotannosta runsaampaa ja laadukkaampaa, Leinonen sanoo.

Munat kestävät kuivumista. Jos lammikko, jossa ne ovat, sattuu kuivumaan, munat voivat kuoriutua vasta seuraavana kesänä. Hyttynen ei liiku kauas alueelta, jossa se on kuoriutunut. Kotipihan alueelta niiden määrää voi vähentää pitämällä pihan avoimena ja huolehtimalla, että siellä ei ole seisovaa vettä. Vesitynnyrit kannattaa peittää esimerkiksi kannella.

–Hyttysansat ovat vähän kaksijakoisia: niiden hiilidioksidi houkuttelee niitäkin hyttysiä, jotka muuten eivät pihaan tulisi.

Miska Puumala
Hyönteistutkija Reima Leinonen on tottunut hyttysiin. Hänen neuvonsa on, ettei hyttysten takia kannata huitoa.

Hyönteistutkija Reima Leinonen on tottunut hyttysiin. Hänen neuvonsa on, ettei hyttysten takia kannata huitoa.

Huitominen houkuttelee sääskeä

Voiko sääskiä juosta karkuun? Kysymys saa Leinosen naurahtamaan. Sääskiä pääsee kyllä karkuun, mutta hyöty jää heikoksi.

–Ihmisen ruumiinlämmön nousu ja hengityksestä erittyvä hiilidioksidi vetävät uusia hyttysiä puoleensa.

Jos ei halua olla itikoiden ykköskohde, parasta on yrittää pysytellä mahdollisimman rauhallisena. Mitä enemmän huitoo, hyppii tai riehuu, sitä enemmän sääskistä saa seuraa.

Hyttysten pistojen välttelyyn on erilaisia keinoja. Yksi käyttää hyttyskarkotetta, toinen vuoraa itsensä vaatteilla päästä varpaisiin. Erilaisista tuoksuista hyttysten karkottamiseen on Leinosen mukaan tehty tutkimuksia, mutta niiden tehosta hän ei ole varma.

–Sanotaan, että jos syö paljon valkosipulia, hyttynen jättää rauhaan. Mutta niin jättää varmasti moni ihminenkin, Leinonen sanoo.


Kommentit (1)

  • Röötinperän ukko

    Tutkija Leinonen on aivan oikeassa valkosipulin suhteen, tosin minä en syö sitä hyttysten takia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio