Pirkanmaa

Villisikahavaintojen määrä kasvaa, ja Tampereella on oikea sikatihentymä – "Teiskon villisioista liikkuu hurjia huhuja"

Villisikojen kanta on noussut koko Suomessa vuodessa neljänneksellä. Tampereen Teiskon villisikalauma erottuu kartalta selvästi, sillä yleensä siat viihtyvät lähinnä rannikolla.

Pekka Aho / Aamulehden arkisto
Villisikahavaintojen määrä kasvaa, ja Tampereella on oikea sikatihentymä – "Teiskon villisioista liikkuu hurjia huhuja"

Teiskon villisioista liikkuu huhuja, joiden mukaan kanta olisi jopa sadan sian suuruinen, kertoo Teiskon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja. Todennäköisesti sikoja on muutamia kymmeniä. Arkistokuva.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Tampereen Teiskossa on havaittu selvä villisikakanta, joka on kasvanut tuoreen arvion mukaan vuodesta 2016 vuoteen 2017. Tuoreessa Luonnonvarakeskuksen selvityksessä Teiskon villisikakanta näkyy Suomen kartalla ainoana selvänä tummana pisteenä, jos Suomen lounaisrannikon villisikalaumoja ei lasketa mukaan.

Villisikoja on Teiskossa Luken arvion mukaan noin 4–5 yksilöä tuhatta hehtaaria kohden. Arvio perustuu metsästäjien havaintoihin sekä Luken laskelmiin.

Luonnonvarakeskus

Ensimmäiset havainnot villisioista tehtiin Teiskossa pari, kolme vuotta sitten, kertoo Teiskon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Antti Lappalainen. On epäselvää, kuinka villisiat saapuivat alueelle tai paljonko niitä todella on.

–Teiskon villisioista liikkuu villejä huhuja. Joidenkin arvioiden mukaan niitä on alueella jopa 100, mutta oma, henkilökohtainen arvioni on noin 30 villisikaa, Lappalainen sanoo.

Todennäköisesti villisikojen määrä liikkuu muutamissa kymmenissä. Lappalainen arvioi, että villisiat saapuivat Teiskon metsiin tarhakarkureina. Laji on viihtynyt viimeisten vuosien aikana ainakin Oriveden ja Kangasalan rajoilla Teiskossa.

–Määrä on varmasti lisääntynyt jonkin verran vuodesta 2017. Ainakin saalismäärä on viime vuodesta noussut muutamalla, vaikka suuruusluokka on edelleen suunnilleen samaa, Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan viime metsästyskauden aikana villisikoja metsästettiin Teiskossa parisenkymmentä. Tämän kauden määrä tulee olemaan todennäköisesti 30:n yläpuolella.

Lukijan kuva
Aamulehden lukija Erkki Heikkilä lähetti riistakamerakuvia, joiden hän kertoo olevan Tampereen Viitapohjasta. Kuvassa näkyy ainakin kahdeksan sian villisikalauma.

Aamulehden lukija Erkki Heikkilä lähetti riistakamerakuvia, joiden hän kertoo olevan Tampereen Viitapohjasta. Kuvassa näkyy ainakin kahdeksan sian villisikalauma.

Kanta nousussa valtakunnallisesti

Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan Suomessa oli tammikuun 2018 alussa 2 077–3 155 villisikaa. Luke päätyi arvioon, jonka mukaan todennäköinen villisikojen määrä on noin 3 155. Villisikakanta on arvion mukaan kasvanut vuodessa 23,6 prosenttia eli noin neljänneksen. Villisikojen tiheimpiä esiintymisalueita on Suomen itärannikolta koilliseen rannikkoseutuun.

Rannikon ulkopuolella sikoja on vähemmän kuin rannikkoseudulla. Teiskon lauma on näkynyt selvityksissä parisen vuotta. Villisikojen määrän arviointi on kuitenkin vaikeaa, sillä metsästäjät saattavat raportoida samoista villisioista useaan otteeseen.

–Joskus pohditaan, onko tuota Teiskon laumaa olemassakaan, mutta kyllähän sieltä havaintoja tehdään tämän tästä, sanoo Riistakeskuksen vs. riistapäällikkö Ohto Salo.

Salo sanoo, että villisika on vaelteleva eläin, joka on todennäköisesti saapunut Pirkanmaalle idästä tai karannut tarhasta. Villisika on myös reipas lisääntymään. Se synnyttää yleensä 6–10 poikasta vuodessa. Villisika on myös kaikkiruokainen, minkä moni maanviljelijä on saattanut huomata pelloillaan.

Vahva kanta aiheuttaa riskin virusten leviämisestä

Villisikakantaa pyritään vähentämään esimerkiksi sen tähden, jotta afrikkalainen sikarutto ei leviäisi Suomeen. Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei ole tavattu, mutta ulkomailla villisikojen on todettu kantavan tautia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on huolissaan afrikkalaisen sikaruton leviämisestä, sillä taudin on havaittu levinneen Baltiaan ja itäiseen Eurooppaan. Samalla uhka taudin leviämisestä Suomeen on noussut.

Tartuntoja on havaittu esimerkiksi Virossa, Latviassa ja Liettuassa, minkä takia kyseisistä maista ei saa tuoda villisianlihaa tai villisikatuotteita. Vastaavia rajoituksia on myös Puolassa, Tšekissä ja Romaniassa sekä Italian Sardiniassa.

Eviran mukaan virus on helposti tarttuva ja hyvin kestävä. Virus voi levitä esimerkiksi metsästysvälineiden ja -jalkineiden välityksellä.

Asia esillä Pirkanmaalla

Villisioista on keskusteltu Pirkanmaalla paljon. Viime kesänä tamperelainen mies arvioi karhun hyökänneen kimppuunsa, mutta asiantuntijan mukaan kyseessä oli ilmeisesti villisika.

Lue myös: Oliko se karhu vai villisika? Minkä eläimen kanssa tamperelainen paini Teiskon metsässä?

Villisika voi olla hyvin vaarallinen esimerkiksi joutuessaan kolariin. Villisika välttelee tyypillisesti ihmisiä niin paljon kuin mahdollista, mutta jos se loukkaantuu tai kokee joutuneensa ahdistetuksi, se voi olla hyvin aggressiivinen.

Lue myös: Villisikoja on Tampereen seudulla jo paljon – Kolarissa eläin voi olla hyvin vaarallinen


Lue myös nämä


Kommentit (12)

  • Nimetön

    Hieman vajaaksi jäänyt artikkeli. Tarttuuko sikarutto ihmiseen? Millainen tauti se on? Mitä vaaraa siitä on ihmiselle? Miten tarttuu?

  • Nimetön

    Kylläpä se lauma on olemassa. Olenpa itse nähnyt pariin otteeseen ja meinannut autolla ajaa sikakolarinkin Viitapohjassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio