Tiede

Viisi hyvää syytä, miksi vanhempien ja lasten kannattaa ruokailla yhdessä – Perheateriat vähentävät riitelyä ja virvoitusjuomien kulutusta

Kanadalaistutkimuksessa selvitettiin, miten yhdessä ruokaileminen vaikuttaa lasten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Colourbox
Viisi hyvää syytä, miksi vanhempien ja lasten kannattaa ruokailla yhdessä – Perheateriat vähentävät riitelyä ja virvoitusjuomien kulutusta

Yhteisten aterioiden nauttiminen vanhempien ja sisarusten kanssa kehittää lapsen sosiaalisia taitoja ja keskustelutaitoja.

Vesa VanhalakkaAamulehti

Kun perhe syö ateriansa yhdessä, lapsista kasvaa todennäköisemmin sekä fyysisesti että henkisesti hyvinvoivempia kuin lapsista, jotka nauttivat harvemmin yhteisiä aterioita vanhempiensa kanssa.

Montrealin yliopistossa Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa haluttiin selvittää, ollaanko yhdessä aterioita nauttivissa perheissä terveempiä muutenkin ja onko yhteisillä aterioilla mahdollisesti yhteys lasten ja nuorten terveydentilaan.

–Tätä on tutkittu vähän, ja tutkijoiden keskuudessa asiasta on epäselvyyttä, psykoedukaation professori Linda Pagani Montrealin yliopistosta sanoo.

Tutkimuksen on julkaissut Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

Paljon taustatietoa

Ruokailututkimuksessa oli mukana 1997 ja 1998 syntyneitä quebeciläisiä lapsia. Lapset poimittiin lasten kehitystä seuraavasta tutkimushankkeesta, missä he olivat olleet mukana jo viisi kuukautta täytettyään.

Kun lapset täyttivät kuusi vuotta, heidän vanhempansa alkoivat kirjata ylös tietoa siitä, söivätkö lapset yhdessä muun perheen kanssa vai eivät.

Kun lapset täyttivät kymmenen, tietoa heidän ruokailustaan ja elintavoistaan kerättiin vanhempien lisäksi myös lasten opettajilta ja lapsilta itseltään.

–Olemme seuranneet lapsia säännöllisesti 6–10 vuoden välillä. Näin olemme saaneet tietoa ruokailutapojen yhteydestä lasten hyvinvointiin, Pagani kertoo Montrealin yliopiston tiedotteessa.

Koska lapsista oli kerätty jo paljon tietoa ennen kuuden vuoden ikää, heidän luonteestaan kognitiivisista taidoistaan, muista piirteistä, vanhemmista, elintavoista ja harrastuksista oli paljon taustatietoa.

–Näin pystyimme sulkemaan pois tekijöitä, jotka olisivat saattaneet vaikuttaa tutkimustuloksiin, tutkimuksessa mukana oleva Marie-Josèe Harbec sanoo.

Nämä viisi positiivista vaikutusta nousivat esille:

1. Tutkimuksessa kävi ilmi, että niissä perheissä, joissa lapset nauttivat ateriansa useammin yhdessä muun perheen kanssa, lasten yleiskunto oli parempi.

2. Lapset nauttivat vähemmän virvoitusjuomia.

3. Perheaterioita nauttivat lapset olivat myös sosiaalisesti taitavampia.

4. Kun perheen kanssa useammin syöviä lapsia haastateltiin kymmenen vuoden iässä, he arvioivat itse olevansa vähemmän riitelyyn taipuvaisia ja uhmakkaita.

5. Tutkijoiden mukaan vanhempien kanssa yhdessä syöminen kehittää lasten sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, keskustelutaitoja ja kykyä käsitellä yhteisiä arjen asioita. Tämä auttaa lapsia erilaisissa perheen ulkopuolisissa taidoissa ja tilanteissa.

Paganin mielestä tietoa voidaan käyttää apuna muun muassa, kun vanhemmat tarvitsevat opastusta vanhemmuuteen. Tiedolla voi olla myös kansanterveydellistä merkitystä aikana, kun erityisesti länsimaissa yhteisiä ateriahetkiä ei enää koeta niin tärkeäksi kuin ennen.

Vesa Vanhalakka Twitterissä:@vanhalakka


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio