100 vuotta sitten

Viimeiset vetoomukset toisena vaalipäivänä – itsenäistyvä Suomi valitsi eduskuntaa

Viimeiset vetoomukset toisena vaalipäivänä – itsenäistyvä Suomi valitsi eduskuntaa
Matti Mörttinen

Eduskuntavaalit olivat kaksipäiväiset sata vuotta sitten. Vaalipäivät olivat maanantai ja tiistai. Myöhemminhän vaaleja käytiin sunnuntai- ja maanantaipäivinä, kunnes siirryttiin yhteen vaalipäivään, joka on nykyään aina sunnuntai.

Toinen vaalipäivä tarjosi aikakauden medialle mahdollisuuden vedota vielä kerran kansalaisiin, jotta nämä käyttäisivät sankoin joukoin äänioikeuttaan – ja tietenkin myös äänestäisivät "oikeita" ehdokkaita.

"Tehkäämme loppu sosialistien sortovallasta. Kaatakaamme punainen taantumus viemällä eduskuntaan ei-sosialistinen eli porvarillinen enemmistö", julisti Aamulehden pääkirjoitus kohtalokkaina päivinä.

Lue kiihkeistä vaalitunnelmista sadan vuoden takaa täältä.

Aamulehti käy läpi vanhoja lehtiä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio