Viesti myös Venäjälle: Suomi ja Britannia julistavat kesäkuussa yhteisten erittäin nopean toiminnan joukkojen olevan taistelu- ja toimintavalmiita – Kohteeseen alle 48 tunnissa

Aamulehden lähteiden mukaan julistus lähettää turvallisuuspoliittisen viestin myös Venäjälle.

Johanna LeppŠnen
Viesti myös Venäjälle: Suomi ja Britannia julistavat kesäkuussa yhteisten erittäin nopean toiminnan joukkojen olevan taistelu- ja toimintavalmiita – Kohteeseen alle 48 tunnissa

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö ja Britannian puolustusministeri Gavin Williamson julistavat kesäkuussa Lontoossa, että yhteiset erikoisjoukot ovat toiminta- ja taisteluvalmiit. Arkistokuva.

Lauri NurmiAamulehti, Helsinki

Suomi vahvistaa kesäkuussa sotilaallista yhteistyötään Britannian kanssa.

Aamulehden turvallisuuspolitiikan lähteet vahvistavat, että puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ja Britannian puolustusministeri Gavin Williamson antavat Lontoossa kesäkuussa julistuksen maiden yhteisten erittäin nopean toiminnan joukkojen taistelu- ja toimintavalmiuden saavuttamisesta.

JEF-joukkoja (engl. Joint Expeditionary Force) voidaan käyttää sotilasoperaatioihin missä tahansa maailmassa, myös Suomen maaperällä. Niiden on myös tarkoitus harjoitella Itämeren alueella.

Britannian johdolla perustettaviin JEF-joukkoihin tulevat mukaan Suomi, Ruotsi, Hollanti, Baltian maat, Tanska ja Norja.

Kesäkuussa Lontoossa ovat yhtaikaa paikalla kaikkien JEF-maiden puolustusministerit, esimerkiksi Ruotsin Peter Hultqvist.

Aamulehden lähteet kertovat, että kesäkuun julistus lähettää turvallisuuspoliittisen viestin myös Venäjälle.

Britannian ja Venäjän suhteet ovat olleet esillä Salisburyn hermomyrkkyiskun takia. Suomen suunnitelmissa on tarjota JEF-joukoille muun muassa kemiallisten uhkien torjuntaan erikoistuneen suojelun erikoisyksikön (SEO) osaamista.

SEO:n vahvuus on kansainvälisissä operaatioissa 50 sotilasta.

Toukokuussa viimeistelyharjoitus

Britannia järjestää maaperällään toukokuun alussa Joint Warrior -harjoituksen, jonka yhtenä osiona on JEF-joukkorakenteen toimintakyvyn viimeinen testaus. Suomesta harjoitukseen osallistuu esikuntaupseereita.

Sen jälkeen noin 10 000 sotilaan erittäin nopean toiminnan joukot ovat operatiivisesti valmiita toimimaan.

JEF-joukkojen valmius julkistetaan Lontoossa kesäkuussa puolustusministereiden näyttävällä yhteisesiintymisellä.

Suomi allekirjoitti viime vuoden kesäkuussa Tukholmassa sopimuksen liittymisestä Britannian johtamiin nopean toiminnan taistelujoukkoihin.

Silloin julkisuuteen kerrottiin vain, että joukot olisivat taistelu- ja toimintavalmiudessa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Valmius saavutetaan toukokuussa ja kerrotaan muulle maailmalle poliittisella julistuksella Lontoossa.

JEF-joukkoihin kuuluu maavoimien erikois- ja panssarijoukkojen, merivoimien ja ilmavoimien yksiköitä, muun muassa laskuvarjojoukkoja.

Kohteeseen alle 48 tunnissa

Britannian silloinen puolustusministeri Michael Fallon kertoi viime kesänä, että JEF-joukkoja voidaan tositilanteessa käyttää nopeammin ja joustavammin kuin Naton tai EU:n alaisia taistelujoukkoja.

JEF:n erikoisjoukkojen on tarkoitus olla kohteessa nopeammin kuin esimerkiksi Naton VTJF-keihäänkärjen, jonka on oltava taisteluvalmiudessa 48 tunnissa.

JEF-yhteistyön seitsemän perustajamaata allekirjoitti sopimuksen Naton Walesin huippukokouksessa 4. syyskuuta 2014 Britannian kuninkaallisen laivaston ilmatorjuntahävittäjä HMS Duncanilla.

Edellisenä keväänä Venäjä oli miehittänyt Krimin. Venäläisiä joukkoja oli tunkeutunut Itä-Ukrainaan. Walesissa Nato päätti vahvistaa nopean toiminnan NRF-joukkojaan, joiden kanssa myös Suomi on harjoitellut.

Harjoittelu on kuitenkin eri asia kuin konkreettinen mukanaolo.

Britannia on läntisen Euroopan suurin sotilasmahti, joka tarvitsee oman kansallisen keihäänkärkensä vaativiin operaatioihin ulkomailla. Britit loivat JEF:n yhdessä "samanmielisten kumppaneiden kanssa", kuten Fallon liittolaisia kuvaili.

Ennaltaehkäisevää pelotetta

Britannia toivoo JEF-joukkojen tyynnyttelevän Suomen ja Ruotsin kaltaisia maita, jotka eivät ole Naton jäseniä.

–Toivon JEF-joukkojen tuovan lisävakuutuksen ja tyynnyttelevän Suomen ja Ruotsin kaltaisia maita. Jäsenyyden kautta niillä on ystävien joukkoja valmiina toimimaan ja auttamaan, Fallon sanoi viime kesänä.

Yhtenä JEF:n palasena ovat brittien kommandojoukot.

Aamulehden lähteet kertovat, että Suomi on valmis käyttämään mahdollisiin JEF-operaatioihin koko kriisinhallinnan joukkopooliaan eli maavoimien, merivoimien, ilmavoimien ja erikoisjoukkojen yksiköitään. Tarvittaessa kaikki puolustusvoimien joukot ovat käytettävissä JEF-maiden yhteisiin sotilasoperaatioihin.

JEF-yhteistyö ei muodosta puolustusliittoa, joka antaisi Suomelle sitovia turvatakuita.

Rauhanoloissa yhteistyössä korostuu YK:n alaisiin humanitaarisiin operaatioihin osallistuminen. Erittäin nopeiden taistelujoukkojen tarkoituksena on kuitenkin vahvistaa pelotetta, joka ehkäisee ennalta JEF-maiden, esimerkiksi Suomen, uhkaamista sotilaallisella voimankäytöllä.

Suomessa astuivat viime heinäkuussa voimaan lait, jotka mahdollistavat sotilaallisen avun antamisen ja vastaanottamisen.


Kommentit (29)

  • Vilho Kinnunen

    Täydellistä kuvittelua. Minkälainen porukka menee kohteeseen kahdessa vuorokaudessa? Ei minkäänlainen. Tietysti jokunen kymmenen soturia, mutta oikein toimintaan kykeneviä ei saa edes kahdessa kuukaudessa. Naurettavaa touhua, mutta tämmöistä se on esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistöltä, joka ei juuri ymmärrä sotilaallisia toimintoja. Ainoa asia, miksi hän on mukana, kun saa näytellä herraa.
    Yhdysvaltain sotilaat eivät tule Suomen puolesta sotimaan Venäjää vastaan missään tilanteessa, ei koskaan. Suomen on pidettävä hyvät suhteet Venäjän kanssa, ei touhuta esim. Englannin kanssa, joka pitää tärkeänä asiana olla mahdollisimman huonoissa väleissä.

  • Kari J. Mattila.

    Ovatko ne niin nopean toiminnan joukkoja että hyökkäävät Venäjälle Suomen maaperältä ettei edes presidenttiä ehditä informoida.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio