Vierailut eduskunnassa tuottivat tulosta: Finanssialan lobbaus muutti keskeneräistä rahanpesulakiesitystä

Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula haluaisi Suomeen lobbarirekisterin.

OUTI JÄRVINEN
Vierailut eduskunnassa tuottivat tulosta: Finanssialan lobbaus muutti keskeneräistä rahanpesulakiesitystä

Suomalaislobbareiden kärkinimiin kuuluva Tuomo Yli-Huttula vieraili eduskunnassa vajaa parikymmentä kertaa vajaan vuoden ajanjaksolla.

Jyri Tuominen

Finanssiala ry:n (entinen FK) viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula on suomalaisten lobbareiden kärkinimiä. Open Knowledge Finlandin keräämien eduskunnan vierailijatietojen perusteella hän vieraili eduskunnassa vajaa parikymmentä kertaa vajaan vuoden ajanjaksolla. Käynneistä valtaosa painottui loppuvuoteen 2016, jolloin vireillä oli kaksi lakiesitystä joihin Finanssiala halusi vaikuttaa.

Lobbauksen aiheina olivat henkivakuutusten korvausten verotuksen kiristäminen ja rahanpesulaki, joka olisi muun muassa velvoittanut vahinkovakuutusyhtiöt kysymään kategorisesti kaikilta vakuutuksenottajilta onko heillä poliittista vaikutusvaltaa.

Verotuksen kiristämiseen lobbaus ei vaikuttanut ja laki meni läpi sellaisenaan. Rahanpesulaki muuttui kuitenkin FA:n eduskuntavierailujen tuloksena. Yli-Huttula kertoo, että EU-direktiivistä kummunneen kansallisen lain käytännön seurauksia ei ollut selvitetty kunnolla lain valmisteluvaiheessa. Kyse olisi ollut kansallisesta lisäsääntelystä, jota Finanssiala vastustaa yleisesti.

–Jos laki olisi mennyt sellaisenaan läpi, olisi ylimmän johdon eli käytännössä yhtiön hallituksen pitänyt käsitellä tapaukset, joissa henkilöllä voi katsoa olevan poliittista vaikutusvaltaa. Jos esimerkiksi kansanedustajan lapsi haluaisi matkavakuutuksen, vakuutusyhtiön hallituksen olisi pitänyt käsitellä asia.

Lisäksi alkuperäisen esityksen perusteella kaikki nykyiset vakuutuksenhaltijat olisi pitänyt soittaa läpi ja kysyä, onko heillä poliittista vaikutusvaltaa. Muuttuneessa esityksessä kategorisuus poistettiin vahinkovakuutusyhtiöiltä. Pankki- ja henkivakuutusasiakkailla kysymys poliittisesta vaikutusvallasta on esitettävä lain mukaan automaattisesti jo nykyään.

Finanssiala on kannattanut lobbarirekisteriä jo pari vuotta.

–EU:ssa on jo vastaava käytössä, miksi sitä ei tehtäisi Suomessa, Yli-Huttula kysyy.

Ammattilobbari näkee, että avoimuus vähentäisi mystisyyttä lobbaus-sanan ympärillä.

Yksi Yli-Huttulan lobattavista rahanpesulain yhteydessä oli talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (silloin ps, nyt sin). Turunen näkee lobbauksen tärkeänä osana demokratiaa, kunhan lobattava pitää huolta tiedonlähteidensä monimuotoisuudesta. Hän ei näe ongelmaa eduskunnan vierailijatietojen julkisuuteen tuomisessa, mutta lobbarirekisteriä Turunen ei kannata.

–Viestintä olisi muutenkin parempi termi kuin lobbaaminen, minä puhun informaation vastaanottamisesta enkä lobatuksi tulemisesta.

Sekä Yli-Huttula että Turunen pitävät rahanpesulain onnistunutta lobbaamista harvinaisena tapauksena. Normaalisti lakia valmistelevissa työryhmissä on mukana laaja-alaisesti eri alojen edustajia, joten lobbaus tapahtuu jo ennen kuin lakiesityksen luonnosta käsitellään valiokunnissa.

Eniten vierailuja eduskunnassa

SAK 74

Kepa 59

Sitra 57

FK 43

Luonnonsuojeluliitto 41

NJKL 41

Kuntaliitto 38

SYL 38

Helsingin yliopisto 37

Enfo Oy 35

Ajanjakso: 26.5.2016-21.4.2017. Tiedot on luettu koneellisesti papereista, joten ne voivat sisältää virheitä. OKFI on kerännyt itse tiedot vierailijoiden organisaatioista.

Lähde: Open Knowledge Finland ja Avoin ministeriö.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Erkki Tamminen, Valkeakoski

    Jos lobbaus on osana demokratiaa kuten kansanedustaja Kaj Turunen (sin) sanoo niin miksi pitää lobbareiden kävijälistat silputa joka päivä ja miksei niitä voi näyttää julkisesti kuten laki tai jotkut lain tulkitsijat sanovat?
    Hieman haiskahtaa kyllä. Ja kun lukee eniten lobbaamisia eli vierailuja tehneiden listaa niin suorastaan löyhkää. Vai mitä sanotte eniten käyneistä :
    SAK 74,Kepa 59,Sitra 57,FK 43,Luonnonsuojeluliitto 41,NJKL 41,Kuntaliitto 38,SYL 38
    Kaikki nämä ovat melko selkeästi sidoksissa tiettyihin puolueisiin. Mutta onneksi suomi on sentään maailman toiseksi vähiten korruptioiduin maa. 🙂 Muutenhan voisi olla jopa huolissaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio