Presidentinvaalit

"Vauva tuo istuvan presidentin julkiseen kuvaan pehmeyttä" – Muiden presidenttiehdokkaiden perhe-elämä on näkynyt julkisuudessa vain vähän

Kovat teemat ovat jyränneet yksityiselämän aiheet, vain vauva on poikkeus.

Joel Maisalmi
"Vauva tuo istuvan presidentin julkiseen kuvaan pehmeyttä" – Muiden presidenttiehdokkaiden perhe-elämä on näkynyt julkisuudessa vain vähän

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio tanssivat Linnan juhlissa joulukuussa. Parin lapsen laskettu aika on helmikuussa 2018.

Piia LeinoHelsinki

Presidentinvaaleihin on enää kuukausi aikaa, mutta yksityiselämää koskevat uutiset näyttävät jääneen yhteen vauvauutispommiin. Ehdokkaiden puolisoita ei juuri näy julkisuudessa, eikä kahvipöydissä tällä kertaa keskustella, voisiko Linnan juhlia isännöidä miespari.

Presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion vauvauutinen on politiikan tutkija Erkka Railon mukaan omiaan entisestään kasvattamaan Niinistön etumatkaa.

–Tällainen uutinen vaikuttaa salakavalalla tavalla. Se tuo istuvan presidentin julkiseen kuvaan pehmeyttä ja luo yksityiselämän alueen, josta on hankala puhua julkisuudessa muuta kuin erittäin positiiviseen sävyyn, Railo sanoo STT:lle.

Railon mukaan vauvat ja lemmikit ovat perinteisesti pehmentäneet sopivasti nimenomaan miespoliitikkojen julkikuvaa. Naispoliitikolle perheestä ei ole samanlaista etua. He joutuvat useammin selittelemään, miksi perhe ei estä menestymistä työssä.

Tasa-arvoisemmista ajoista kertonee se, että Niinistökin on joutunut vastaamaan perheen ja työn yhteensovittamisen kysymyksiin. Hän kommentoi asiaa muun muassa kampanja-avauksessaan:

–En usko, että siinä on mitään kummempaa ongelmaa. Kyllä meillä on paljon ihmisiä, joilla on paljon kiireitä ja kasvattavat samalla lapsia ja huolehtivat perheestään, Niinistö sanoi.

Flores-ilmiö kuvasti aikaansa

Railon mukaan Haukio on puolisoista ainoana näkyvästi julkisuudessa ja hänkin on pitänyt presidentin puolisona edeltäjiään matalampaa profiilia.

STT kysyi puolison roolista myös ehdokkailta tai kampanjatoimistoista. Kävi ilmi, että osa ehdokkaista ei halua tuoda puolisoaan mitenkään esiin. Kuvaava oli vasemmistoliiton Merja Kyllösen kommentti "toisella kierroksella sitten". RKP:n Nils Torvalds sanoi, että puoliso välttää julkisuutta. Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren puolison kerrotaan osallistuvan kampanjaan muun muassa vastaamalla sen ajan lasten hoidosta.

Tyypillisesti puoliso on kampanjoinnissa mukana jonkin verran. Esimerkiksi Paavo Väyrysen Vuokko-puoliso näkyy miehensä rinnalla useissa tilaisuuksissa ja kampanjamukeissa.

Vihreiden Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores nousi viime presidentinvaaleissa mediailmiöksi. Hävittyään vaalit toisella kierroksella Haavisto kiitti puolisoaan ja sanoi tämän olleen välillä häntä itseään suositumpi. Ajatus miesparista isännöimässä presidentinlinnaa herätti kiivasta kannatusta ja vastustusta, mutta ajat ovat muuttuneet.

–Kuusi vuotta sitten seksuaalivähemmistön asema oli Suomessa kovemman keskustelun kohteena, Railo sanoo.

Perhehaastattelut jäivät historiaan

Railon mukaan yksi syy pehmojulkisuuden vähäisyyteen ovat näiden vaalien kovat ulko- ja turvallisuuspoliittiset teemat. Tyypillisesti yksityiselämän painoarvo on sitä vähäisempi, mitä raskaammat aiheet vaaleissa ovat.

Puolisoiden näkymättömyys voi heijastella myös aikaa: nykypoliitikot esiintyvät julkisuudessa usein yksin. Vielä 1990-luvulla Eeva ja Martti Ahtisaari kertoivat naistenlehdissä yhdessä elämästään. 1980-luvulla poliitikot toivat julkisuuteen usein lapsetkin.

Nykyisin ollaan varovaisempia. Poliitikkoja voi kannustaa varovaisuuteen some-aikana ärhäköitynyt julkinen keskustelu. Esimerkiksi Niinistön ja Haukion ikäero puhututti aikoinaan, ja Railon mukaan paheksunta kohdistui enemmän Haukioon.

–Nainen saa helposti negatiivisen puolen julkisuudesta, tutkija katsoo.

Vauvaperheestä miespariin ja kultahäiden viettäjiin

Sauli Niinistö, 69, ja Jenni Haukio, 40, avioituivat tammikuussa 2009. Heille odotetaan helmikuussa lasta, joka on Haukion ensimmäinen ja Niinistön kolmas. Haukio on muun muassa julkaissut runokirjoja ja toiminut Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä.

SDP:n Tuula Haatainen, 57, ja lakimies Janne Metsämäki, 57, avioituivat kesällä 1983. Metsämäki työskentelee toimitusjohtajana Työttömyysvakuutusrahastossa. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Vihreiden Pekka Haaviston, 59, ja Antonio Floresin, 39, parisuhde rekisteröitiin vuonna 2002. Ecuadorista kotoisin oleva Flores työskentelee parturi-kampaajana.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren, 38, puoliso on lääketieteen tohtori Teemu Lämsä, 37. Pariskunnalla on kaksi tytärtä.

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen, 40, puoliso on Mika Pihlajamaa.

RKP:n Nils Torvaldsin, 72, nykyinen puoliso Sinikka Joutsalmi-Torvalds, 71, on eläkkeellä työstään Museovirastossa. Pariskunta meni naimisiin keväällä 2012.

Keskustan Matti Vanhasen, 62, naisystävä Heidi Huhtamaa, 54, on ammatiltaan luokanopettaja. Vanhasella on kaksi lasta aiemman puolisonsa Merja Vanhasen kanssa.

Kansanliikkeen Paavo Väyrynen, 71, ja Vuokko Väyrynen, 71, viettävät ensi vuonna 50-vuotishääpäiväänsä. Heillä on kolme lasta ja kuusi lastenlasta.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • timppa

    on ihmetellen todettava että suomessa on tänäpäivänä meno eliitin keskuudessa kun jossain banaanivaltiodiktatuurissa missä diktattori käyttää kaikki kikkansa vallassa roikkumiseen..ettei kukaan pääsisi selvittämään jälkiä..mutta kahden näin vanhan ihmisen vielä vääntäessä vaalivauvaa on kyllä aita alitettu..vanhempien keskiikä on abaut sata vuotta..kumpikin on liian vanha

  • Nimetön

    Hyvästi suomi ja työttömät,on ressalla muuta ny.Adjutantit ja henkivartijat verikokeeseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio