Tampere

Vauhdikkaasti velkaantuvan Tampereen valtuusto päättää tänään ensi vuoden talousarviosta – Tässä poiminnat pormestarin ehdotuksesta

Aamulehti seuraa kello 9 alkavaa kokousta suorana verkossa.

Juha Veli Jokinen
Vauhdikkaasti velkaantuvan Tampereen valtuusto päättää tänään ensi vuoden talousarviosta – Tässä poiminnat pormestarin ehdotuksesta

Pormestari Lauri Lylyn ensimmäinen Tampereen budjettiehdotus tulee tänään valtuuston käsiteltäväksi.

Heidi PesonenAamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee tänään ensi vuoden talousarviota. Aamulehti seuraa kello 9 alkavaa kokousta suorana verkossa.

Talousarvion lisäksi esityslistalla ovat vuosien 2018–2021 taloussuunnitelman hyväksyminen sekä talousarvion yhteydessä käsiteltävät valtuustoaloitteet ja talousarvioon liittyvät asiat. Lisäksi valtuusto päättää kaupungin strategiasta 2030.

Talousarvion yhteydessä valtuusto päättää ensi vuoden tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista ja muiden verojen perusteista. Pormestari Lauri Lylyn (sd.) talousarvioehdotuksen mukaan verot pidetään muuten ennallaan, mutta koiravero poistuu.

Lue myös: Pormestarin budjettiehdotus 2018 julki: Tampere luopuu koiraverosta, muuten verot säilyvät ennallaan – Tässä talousarvion luvut

Lue myös: Tampereen koiraväki yllättyi verouutisesta: "Ajattelin, että koiraverolla saadaan jotain hyvää aikaiseksi"

Valtuuston käsittelyssä on myös hulevesien hallinnan järjestäminen ja rahoittaminen. Lylyn ehdotuksessa on mukana pakollinen hulevesimaksu, jonka suuruusluokan on arvioitu olevan omakotiasujalta noin 50 euroa vuodessa.

Muita konkreettisia uudistuksia ehdotuksessa ovat muun muassa, että Tampere palkkaa lisää opettajia, erityisopettajia ja koulunkäynninohjaajia vastaamaan esi- ja perusopetuksen oppilasmäärän kasvuun ja psykososiaalisen tuen tarpeen lisääntymiseen. Lisäys on 40 henkilötyövuotta, ja sen avulla muun muassa estetään ryhmäkokojen paisumista perusopetuksessa.

Peruskorjauksia, sisäilmaremontteja ja uudisrakentamista toteutetaan yhteensä kymmenessä päivähoitoyksikössä ja 19 koulussa.

Myös ikäihmisten palveluja vahvistetaan merkittävästi, lisäys on 111 henkilötyövuotta. Näistä 60 menee Koukkuniemen alueelle valmistuvaan Toukolan tehostetun palveluasumisen yksikköön, 40 kotihoitoon ja loput 11 muun muassa kotisairaanhoitoon.

Lue myös: Pormestarin budjettiehdotus 2018: Lisää opettajia, sisäilmaremontteja ja ikäihmisille kotiin vietäviä palveluja

Valtuustossa keskustelua aiheuttanevat niin pormestarin budjettiehdotuksen alijäämäisyys, investointitaso, peruspalvelujen taso, velkaantumistahti kuin talouden tasapainottaminenkin. Lylyn talousarvioehdotus on 15,7 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja asukaskohtainen lainamäärä kasvaa 3040 euroon.

Talousarviokeskustelu tosin voi nyt olla aiempia vuosia yksituumaisempaa, koska valtuuston 67 valtuutetusta 66 on sitoutunut ryhmiensä mukana pormestariohjelmaan.

Pormestari Lyly kertoi esitellessään budjettiehdotustaan lokakuussa, että Tampereella aloitetaan välittömästi talouden tasapainottamisohjelma, jossa käydään läpi Tampereen käyttömenot, tulot ja investointitasot. Sitten katsotaan, miten kasvava velka pystytään hoitamaan. Ohjelmassa ennakoidaan myös sote-uudistuksen myötä tapahtuvaa verotulojen putoamista.

Lue myös: Tampere velkaantuu nyt vauhdilla – Pormestari Lauri Lyly kertoo, miten taloutta tasapainotetaan

Lue myös: Tampere investoi ensi vuonna 203 miljoonalla eurolla – Tällaisia asioita miljoonilla saadaan aikaan

Talouden tasapainottamiseen liittyen on tulossa virkamiesten valmistelema esitys, jossa kosketaan myös kaupunkilaisten palvelujen tasoon. Se tullee lautakuntakäsittelyyn joulukuussa. Sen yhteydessä valtuutettujen on ratkaistava, miten talouden raamit ja kuntalaisten palvelut saadaan kohtaamaan toisensa.

Palvelutarpeista ja euroista riittää siten väännettävää vielä valtuuston talousarviokokouksen jälkeenkin.

Lue myös: Tampere aloittaa välittömästi talouden tasapainottamisohjelman, myös yt-neuvottelut luvassa

Poiminnat

Ensi vuonna Tampere palkkaa lisää opettajia, erityisopettajia ja koulunkäynninohjaajia vastaamaan esi- ja perusopetuksen oppilasmäärän kasvuun ja psykososiaalisen tuen tarpeen lisääntymiseen. Lisäys on 40 henkilötyövuotta, ja sen avulla muun muassa estetään ryhmäkokojen paisumista perusopetuksessa.

Neuvolapalvelujen ja kouluterveydenhuollon resursseja vahvistetaan niin ikään vastaamaan lisääntyneisiin asiakasmääriin ja palvelutarpeisiin.

Peruskorjauksia, sisäilmaremontteja ja uudisrakentamista toteutetaan yhteensä kymmenessä päivähoitoyksikössä ja 19 koulussa. Aloitettavia hankkeita ovat muun muassa Pispalan koulun perusparannus ja Nekalan koulun sisäilmaparannus.

Ikäihmiset

Ikäihmisten palveluja vahvistetaan merkittävästi. Lisäys on 111 henkilötyövuotta. Näistä 60 menee Koukkuniemen alueelle valmistuvaan Toukolan tehostetun palveluasumisen yksikköön, 40 kotihoitoon ja loput 11 muun muassa kotisairaanhoitoon.

Kotiin annettavia palveluja lisätään siten, että muun muassa kotihoidon lääkäripalveluja vahvistetaan, palvelutalon kotihoitoa kehitetään sekä lisätään päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kohtaamisen ja hoitamisen vaatimaa osaamista. Lisäksi kuvayhteyden käyttöä kotihoidon palvelumuotona lisätään.

Vanhusten yksinäisyyden tunteen lisääntymistä estämään kehitetään uusia sosiaalisen tuen palvelutapoja.

Koukkuniemen alueella avautuu uusi 120-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö, jonka paikoista puolet tulee omaan tuotantoon ja puolet kilpailutetaan. Oman tuotannon paikat korvaavat pitkäaikaisia laitospaikkoja.

Muita muutoksia

Hulevesimaksu otetaan käyttöön. Omakotiasujien hulevesimaksu Tampereella on suuruusluokaltaan noin 50 euroa vuodessa.

Koiravero poistuu.

Pääkirjasto Metso alkaa olla remonttinsa jälkeen sunnuntaisinkin auki.

Tesoman hyvinvointikeskus aloittaa toimintansa keväällä 2018. Hervannan verkostomaisen hyvinvointikeskuksen, Peltolammin hyvinvointikeskuksen ja Kaupin kehityshyvinvointikeskuksen kehittämistyö jatkuu.

Kaukajärven, Kämmenniemen ja Vuoreksen alueille luodaan lähitorimalli.

Maauimala valmistuu.

Pyöräilyyn, kävelyyn ja joukkoliikenteeseen panostetaan aiempaa enemmän.

Työllisyydenhoidon palveluihin osoitetaan pormestariohjelman mukainen 10 miljoonan lisäys, joka käytetään työllisyyskokeiluun.

Avataan syömishäiriöisille oma hoitoyksikkö kaupungin toimintana.

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa parannetaan erityistason palveluja tarvitsevien hoitoon pääsyä.

Nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa lisätään henkilöstöä kaupungin omaan toimintaan ja luovutaan Nuorisoaseman ostopalveluista.

Kehitysvammaisille valmistuu 12-paikkainen ympärivuorokautinen asumisyksikkö sekä 10 tuetun asumisen asuntoa. Lisäksi hankitaan 8 paikkaa laitoksesta ja lapsuudenkodista muuttaville kehitysvammaisille.

Ratikan reitistä päätös

Talousarvioehdotuksessa lähdetään siitä, että Kansi ja Areena -hankkeen työt on saatu ensi vuonna täyteen käyntiin. Ratikan ykkösvaihe etenee, ja kakkosvaiheen reitti päätetään vuoden 2018 aikana. Ratikkahankkeen rinnalla muun muassa Hämeensilta peruskorjataan.

Asemakaavoituksessa ja suunnittelussa painopisteinä ovat muun muassa Asemakeskus, Tullin alue, Särkänniemi ja Kunkun parkki. Näsikallion eritasoliittymää suunnitellaan.

Luvut

Tampere tekee ensi vuonna 15,7 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen.

Vuosikate on 95,3 miljoonaa euroa.

Kaupungin nettomenojen arvioidaan vähenevän ensi vuonna 0,3 prosenttia kuluvan vuoden tilinpäätösennusteeseen verrattuna.

Tampereen investointitaso on korkea myös ensi vuonna. Ulkoiset nettoinvestoinnit ovat 203,1 miljoonaa euroa.

Uutta lainaa varaudutaan ottamaan 136 miljoonaa euroa, ja asukaskohtainen lainamäärä nousee 3040 euroon.

Veroprosentteihin ei muutoksia. Ensi vuoden talousarvio on laadittu nykyisen 19,75 tuloveroprosentin mukaan. Myös kiinteistöverot ovat vuoden 2017 tasolla.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

  • Miten on työllisyyden ja syntyvyyden laita?

    Miten maamme korkeimmat työttömyysluvut ja alhaiset syntyvyysluvut omaava kaupunki aikoo täyttää nuo tuhannet asunnot? Kaupunki elävöityäkseen ja kasvaakseen tarvitsee asukkaita ei kulisseja. Nyt jo uusissa valmistuneissa taloissa on runsaastikin vapaita asuntoa. Grynderit ovat keräämässä rahaa itselleen tulevaisuutta varten ”hyväveliverkoston” avittamana kunnes ei ole rantaa, mihin rakentaa, ja työt loppuvat.
    Tampere itsekehumisineen on menossa ”peffa edellä puuhun”. Velkaa on otettu yli äyräiden eikä lisämaksajista tietoakaan. Eisenniinväliä, kun vain voi kehua olemattomalla. Niinkö?

  • Nimetön

    Tosi demarimainen budjetti. Se on täynnä hurskaita toiveita, mutta ei tietoakaan mistä rahat otetaan niihin. Vuodesta toiseen alijäämäinen budjetti. Lyly varmaan kuvittelee, että kyllä aika hoitaa ongelmat, kunhan vaan jaksetaan yrittää. Se on niin kivaa rekentaa kaupunkia, kun ei tarvitse käyttää omia rahoja. Ei hyvältä näytä Tampereen tulevaisuus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio