Uutiset

Vastuu koko Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta Pirkanmaalle – "Valtion mukaantulo turvaisi jatkuvuuden"

Ensihoidon ilmailupalvelun järjestämisvastuun keskittäminen Pirkanmaan maakunnalle on osa sote-uudistusta.

Eriika Ahopelto/Alma Median arkisto
Vastuu koko Suomen lääkärihelikopteritoiminnasta Pirkanmaalle – "Valtion mukaantulo turvaisi jatkuvuuden"

Ehdotetun säädöksen mukaan Finnhemsin kaikki osakkeet siirtyvät korvauksetta Pirkanmaan maakunnalle.

Tiina ElliläAamulehti

Pirkanmaa on valmis vastaamaan valtakunnallisesta ensihoidon ilmailupalvelun järjestämisestä lakiehdotuksen mukaisesti. Maakuntauudistuksen johtoryhmällä ei ole huomauttamista lakiehdotukseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi maakunnilta kirjallista lausuntoa lakiehdotuksesta ja ensihoidon ilmailupalvelun uudelleenjärjestelyistä.

Yksi toive Pirkanmaalla tosin on. Pirkanmaan maakuntavalmistelu ehdottaa, että Pirkanmaan maakunnan lisäksi valtio tulisi toiseksi Finnhems Oy:n omistajaksi vähintään kymmenen prosentin osuudella. Tämä turvaisi toiminnan jatkuvuuden.

–Se toisi myös verrattuna yhden maakunnan omistamiseen ja toiminnan ohjaukseen paremmin uskottavuutta ja luottamusta suhteessa muihin maakuntiin lentotoiminnan välttämättömyydestä osana ensihoitoa, Pirkanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen johtoryhmä perustelee tiedotteessaan.

–Samoin sopimusten laadinta ja yhteistyön tavat valtion lentotoiminnan viranomaisten, rajavartiolaitoksen ja turvallisuusviranomaisten kanssa voisivat olla helpompia, jos yhtiötä omistaisi myös valtio.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tulee antamaan vastaavan lausunnon, jossa on otettu esille omistusasia.

Mikä Finnhems?

Tällä hetkellä Finnhems vastaa lääkärihelikopteritoiminnasta Suomessa yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa.

Omistajia ovat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Finnhems on perustettu vuonna 2010.

Se on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

Tukikohtia on kuusi: Tampere, Helsinki, Turku, Oulu, Kuopio ja Rovaniemi.

Kaksi uutta lääkäritukikohtaa perustetaan Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen. Ne on määrä ottaa käyttöön vuoden 2022 alusta.

Uudet tukikohdat parantavat suomalaisten oikeutta yhdenvertaiseen ensihoitoon.

Finnhemsin lääkäri- ja lääkärihelikopteripalvelu kattavat tällä hetkellä 76 prosenttia väestöstä. Uusien tukikohtien jälkeen kattavuus laajenee noin 85 prosenttiin.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Entäs sitten?

    Asukaa lähempänä kaupunkikeskuksia niin saatte palveluja. Ei yhden mökin takia voi perähikiälle perustaa lääkärihelikopterin tukikohtaa

  • RS

    Millonkahan saadaan ihmiset paremmin samalle viivalle? Tällä hetkellä kattavuus 76% ja uusien toimipisteiden jälkeen 85%… Veroja nuo ulkopuolelle jäävät joutuvat maksamaan niinkuin muutkin, vaikkakaan eivät ole tasa-arvoisessa asemassa muihin verrattuna.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio