Pirkanmaa

Vanhemmat epäilevät: Oppilasvaihtoon Pekingiin valittiin tiettyjen perheiden lapset – Sivistysjohtaja: "Kaikki paikat arvottiin"

Arvonnassa mukaan valikoituivat kaikkien valvovien opettajien lapset sekä monia lapsia samoista perheistä. 92 hakijan joukosta valittiin 20 matkalle pääsevää.

Vanhemmat epäilevät: Oppilasvaihtoon Pekingiin valittiin tiettyjen perheiden lapset – Sivistysjohtaja: "Kaikki paikat arvottiin"

Kuvituskuva. Mänttä-Vilppulan kaupunki maksaa yhteensä 20 ala- ja yläkoululaisen matkat Pekingiin kaupungin viidestä koulusta. Lähtijöiden valinnat ovat herättäneet keskustelua.

Kaisa UusitaloAamulehti

Mänttä-Vilppulassa koululaisten oppilasvaihtomatka Pekingiin on herättänyt vanhempien keskuudessa keskustelua oppilaiden tasa-arvoisesta kohtelusta.

Osallistujat loka–marraskuun vaihteessa toteutuvaan viikon oppilasvaihtoon Pekingiin valittiin arpomalla. Jotkut vanhemmat epäilevät, että mitään arvontaa ei todellisuudessa tehty, vaan mukaan valittiin tiettyjen perheiden lapsia. Aiheesta on keskusteltu viime päivinä vilkkaasti sosiaalisessa mediassa.

Kaupunki maksaa yhteensä 20 ala- ja yläkoululaisen matkat Mänttä-Vilppulan viidestä koulusta. Heidät valittiin arvonnalla 92 hakijan joukosta. Mukaan lähtee myös neljä opettajaa ja kuusi huoltajaa.

Aamulehteen asiasta yhteydessä ollut vanhempi lähetti sähköpostitse listan matkalle valituista. Mukaan pääsevät kaikkien matkalle lähtevien opettajien lapset, ja lisäksi monessa koulussa samasta perheestä on päässyt mukaan useampi lapsi.

Muun muassa nämä seikat saivat vanhemmat epäilemään, ettei lähtijöitä todellisuudessa arvottu.

Kysyimme Mänttä-Vilppulan sivistysjohtaja Taina Peltoselta vastauksia vilppiväitteisiin.

Miten arvonta järjestettiin?

–Rehtorit sopivat ensin kiintiöt, minkä verran oppilaita jokaisesta koulusta lähtee. Kiinalainen vastaanottotaho toivoi tulijoita alakoulupainotteisesti, joten siksi alakoululaisia lähtee enemmän kuin yläkoululaisia. Kiintiöiden jakamisen jälkeen paikat arvottiin koulukohtaisesti. Mukaan lähtevät opettajat valittiin erikseen.

Onko sattumaa, että kaikkien mukaan lähtevien opettajien lapset pääsevät matkalle?

–Kaikki lähtevät oppilaat on valittu arpomalla. Sille ei voi mitään, että kaikki eivät mukaan pääse. Joukossa on opettajien lapsia, mutta on mukana myös esimerkiksi yksinhuoltajien lapsia tai yrittäjien lapsia.

Jos opettajien lapset ovat olleet halukkaita lähtemään, eihän heitä voi jättää pois arvonnasta vain siksi, että he ovat opettajien lapsia.

Onko sattumaa myös se, että monessa koulussa samasta perheestä mukaan on päässyt useampi lapsi?

–Tästä rehtorit keskustelivat ja päättivät, että samasta perheestä voi lähteä useampi lapsi. Jos samasta perheestä on hakenut mukaan kaksi lasta, he ovat olleet yksi numero arvonnassa. Taustalla oli se, että perheen sisällä voi tulla ristiriitoja, jos vain toinen valitaan. Rehtorit ovat tässä ajatelleet asiaa perheen kannalta. Jonkun mielestä se oli hyvä ja jonkun mielestä huono päätös.

Kuka oppilaiden matkat maksaa? Entä opettajien ja huoltajien?

–Kaupunginhallitus maksaa oppilaiden ja valvovien opettajien matkat Kiinaan, ja siellä päässä ystävyyskaupunki maksaa kaikki kustannukset. Kun Kiinasta tulee oppilaita vastavuoroisesti meille, kaupunki maksaa heidän kulunsa. Huoltajat maksavat matkansa itse.

Miten vastaat vanhempien esittämiin syytöksiin siitä, että kaupunki maksaa pienen piirin kaukomatkan eikä tarjoa kaikille tasapuolista mahdollisuutta?

–Se ei ole totta. Miksi me tekisimme mitään vilppiä? Ei meillä ole tarvetta siihen. En koe oikeudenmukaiseksi tällaista palautetta. Minä tai rehtorit emme ole tässä tehneet mitään väärää. Mielestäni on ikävää, että kaupunki järjestää tällaisen positiivisen asian, joka käännetään heti negatiiviseksi.

Ymmärrätkö vanhempien harmistuksen asiassa?

–Tavallaan ymmärrän ja tavallaan en. Toki ihmisiä harmittaa, jos asiat eivät mene oman mielen mukaan. Ei se niinkään voi mennä, että joltakin lapselta kiellettäisiin osallistuminen arvontaan hänen vanhempiensa ammatin vuoksi.

Mahdollisesti ensi vuonna voitaisiin tehdä niin, että etusijalla ovat he jotka eivät tällä kertaa päässeet. Ei pyydettäisi lainkaan uusia hakemuksia, vaan lähtijät arvottaisiin niiden joukosta, jotka nyt hakivat mutta eivät päässeet. Sillä tavalla voisi yrittää pitää pettymystä pienempänä.


Kommentit (117)

  • Pate

    Kyllä onnetarta on autettu. Tilastollisesti tämä ei voi mennä näin tai sitten ryhmä josta valitaan oli lukumäärältään sama arpojen kanssa.

  • Nimetön

    En ole kotoisin sieltäpäinkään, joten ei vaikuta minuun mitenkään. Silti aloin ihan uteliaisuudesta lukea kommentteja. Tuli vaan mieleen, että taitaa rehtori ja opettajat tuntea paikkakunnan ihmiset, jotka vaikuttavat olevan erikoisen kateellista porukkaa. Näin he päättelivät, että kotona siellä jo opittu, että kaikkien pitää päästä samasta perheestä, muuten huuto alkaa siitäkin. Ovat vanhemmat asenteineen lapsensakin siellä opettaneet.
    Todennäköistä näin sivullisesta, että ensin arvottu lapset tasapuolisesti eri kouluista ja sen jälkeen mukaan valikoitu ne opettajat, joiden lapsia on arvonnassa onnistanut. Muiden lasten vanhemmista tuskin kaikkien huoltajat eivät olisi halunneetkaan lähteä syistä tai toisista. Itse kun vielä maksavat, niin turha kadehtia. Kateudellakin on rajansa. Kaikki ei voi aina saada kaikkea ja se olisi aikuisten ihmistenkin parasta sielläkinpäin edes vanhempana oppia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio