100 vuotta sitten

Vangittu Tampereen valtuusto lueskeli ja pelasi aikaa kuluttaessaan

Sata vuotta sitten Tampereen valtuuston vangitsemispiina päättyi.

Vangittu Tampereen valtuusto lueskeli ja pelasi aikaa kuluttaessaan

Mainos sadan vuoden takaa kehotti hankkimaan vakuutuksen.

Minna KurkiAamulehti

Sata vuotta sitten Tampereen valtuusto vapautettiin vihdoin piinastaan, kirjaimellisesti. Aamulehti uutisoi 11.12.1917 valtuuston päässeen vapaaksi punakaartilta sunnuntaina noin puoli kolmen aikaan. Se oli istunut punakaartin vankina koko sunnuntain vastaisen yön ja sunnuntaiaamun.

"Mainittakoon kuitenkin, että vankeus tällä kertaa oli koko joukon mieluisampi siksi, että puhelinyhteys muualle oli täysin vapaa ja muukin olo vapaampaa kuin edellisellä kerralla. Tilat vain olivat ahtaammat, niin että nukkuminen oli paljon vaikeampaa kuin keskiviikkoa vastaan yöllä", lehti kertoi ja jatkoi:

"Valtuusmiehet kuluttivat aikaansa lukemisella, kaikenlaisilla peleillä i.n.e. Miellyttävä näky ei vaan ollut kivääreillä varustetut "vartijat", joiden joukossa kaupungin "isät" saattoivat tuntea monenlaista väkeä."

Kiista koski kunnan työläisten palkankorotusvaatimuksen hylkäämistä.

Neuvonpito asian ratkomiseksi alkoi sunnuntaina aamulla työväentalossa. Punakaartin esikunta, kuvernööri, poliisimestari ja ulkotyöväestön lähetystö pääsi lopulta päätökseen asioista. Tai oikeastaan lehti kuvaili ehdotusta uhkavaatimukseksi.

Kun tultiin käsitykseen, että itse asiassa ulkotyöläisten palkat eivät kuulu valtuustolle vaan rahatoimikamarille, se saatettiin vapauttaa odottamaan päätöstä asiasta.

Väkivaltaa ei nyt käytetty.

Lue koko tarina täältä.

Aamulehti käy läpi sadan vuoden takaisia lehtiä Suomen juhlavuoden kunniaksi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio