Valtuusto kannatti: Asbestista kärsivä Onkiniemen tehdas kulttuurihautomoksi – "Toisentyyppinen Tullikamari"

Kaikki Tampereen kaupunginvaltuuston puheenvuorot kannattivat maanantaisessa kokouksessa aloitetta, joka muuttaa vanhan Suomen Trikoon tehtaan yrittämisen ja kulttuurin hybriditehtaaksi.

Katariina Sällylä / Aamulehti
Valtuusto kannatti: Asbestista kärsivä Onkiniemen tehdas kulttuurihautomoksi – "Toisentyyppinen Tullikamari"

Tilakeskus korjaa vanhaa Suomen Trikoon tehdasta tänä syksynä väliaikaiseen käyttöön uuden asemakaavan valmistumiseen saakka.

Raili RothAamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli Jukka Gustafssonin (sd.) aloitetta Onkiniemen vanhan Suomen Trikoon tehtaan säilyttämisestä ja kehittämisestä kulttuurikeskuksena. Aloitteen on allekirjoittanut 43 valtuutettua.

Moni valtuutettu kannatti aloitetta valtuuston maanantain kokouksessa.

Tilakeskuksen johtokunta päätti syyskuussa, että Onkiniemen tehdastiloja korjataan väliaikaisen käyttöön. Tiloja voi käyttää uuden asemakaavan valmistumiseen ja tilojen peruskorjaukseen asti.

Kiinteistössä on ollut vuokralla esimerkiksi yrittäjiä, kulttuurialan toimijoita ja liikuntaseuroja. Suuri osa vuokralaisista halusi jäädä tiloihin.

–Onkiniemen aloitteen eteen on tehty kova työ. Olen äärimmäisen tyytyväinen, kun keskeiset tavoitteet ovat toteutumassa. Onkiniemestä voisi tulla toisentyyppinen Tullikamari, Gustafsson sanoi.

Tehtaan kulttuurihautomo voisi Gustafssonin mukaan muodostaa uuden rantakaupunginosan yhdessä Särkänniemen ja Sara Hildénin taidemuseon kanssa. Myös asemakaavapäällikkö Elina Karppisen lausunnon mukaan tehdasalueesta on tavoitteena muodostaa asumista, yrittämistä ja kulttuuria yhdistävä kokonaisuus

Toivottavasti ei ylisuunnitella

Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.) kertoi, että asbestilöytö käynnisti keväällä välittömästi tilojen tyhjennystoimet. Lisäselvitysten jälkeen kaupunki teki tehtaasta hyötykustannusanalyysin.

Tila ei ole enää tyhjillään, vaan sitä on korjattu väliaikaiseen käyttöön. Heinämäki kiitti myös Onkiniemen yhteisöä aktiivisuudesta.

Heinämäki sanoi, että uuden asemakaavan myötä alue tulee kohentumaan. Ensi vuonna uittotunnelilta rakennetaan Heinämäen mukaan kevyen liikenteen väylä tehtaalle saakka, jos valtuusto myöntää hankkeelle rahaa.

Olli-Poika Parviainen (vihr.) toivoi, että Onkiniemen tehdasta ei ylisuunniteltaisi, koska se on toimiva tällaisenaan.

Nykyisten vuokralaisten vuokria ei koroteta

Aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut toivovat, että tehtaan terveydelle haitalliset tilat korjataan mahdollisimman pikaisesti nykyisten vuokralaisten käyttöön. Keskustan kehittämissuunnitelman pitäisi aloitteen mukaan turvata yrittäjien ja kulttuuriväen toiminta tehtaassa.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Valtuustoaloite esittää, että vanhan sukkatehtaan tilat korjataan tehtaan nykyisten vuokralaisten ja kulttuuriväen käyttöön.

Valtuustoaloite esittää, että vanhan sukkatehtaan tilat korjataan tehtaan nykyisten vuokralaisten ja kulttuuriväen käyttöön.

Tilakeskuksen arvio tehtaan tämän syksyn korjaustöiden investointikustannuksista on enintään 430 000 euroa.

Kiinteistöstä on korjauksen jälkeen vuokrattavissa noin 4 500 neliötä. Vuokralaisten kanssa laaditaan uudet määräaikaiset vuokrasopimukset, joissa on muun muassa määritelty rajoituksia tilojen käytöstä.

Tilakeskus irtisanoi kaikki entiset vuokrasopimukset siten, että ne päättyivät viimeistään 31. elokuuta. Nykyisten vuokralaisten vuokria ei koroteta. Mahdollisten uusien vuokralaisten kanssa tehtävissä sopimuksissa neliövuokrahintaa korotetaan 20 prosenttia vastaamaan kulurakennetta.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Kiva ajatus, mutta onko vähän turha laittaa puoli miljoonaa euroa kiinni rakennukseen, mikä kuitenkin puretaan? Se on kuitenkin lähes 100% varmaa että kaava nuijitaan läpi, tehdas puretaan ja tilalle rakennetaan kerrostaloja.

  • Maija

    Hieno uutinen! Hyvä Jukka Gustafsson.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio