Vakava onnettomuus pyyhki pois menneisyyden: Toni Vihavainen ei muista lapsuuttaan tai teinivuosiaan – "Vanhempani ovat kertoneet, millaista elämäni ennen oli"

Toni Vihavainen joutui 15-vuotiaana kolariin, jonka jälkeen hänen piti aloittaa koko elämä alusta. Kun Vihavainen heräsi koomasta, ensimmäiset ymmärrettävät sanat olivat Metallican biisistä.

Vakava onnettomuus pyyhki pois menneisyyden: Toni Vihavainen ei muista lapsuuttaan tai teinivuosiaan – "Vanhempani ovat kertoneet, millaista elämäni ennen oli"

Toni Vihavainen suosittelee golfia vammaisten liikuntalajiksi. Vammaisgolfiin on kehitetty runsaasti apuvälineitä, Laji sopii niin fyysisistä vammoista kärsiville kuin kehitysvammaisille.

Tapio PessiAlma Media

Sastamalalainen Toni Vihavainen, 36, ei muista mitään lapsuudestaan eikä varhaisesta teini-iästään. Hän oli nuori vailla menneisyyttä.

Syynä oli kolari, johon hän joutui Paraisilla 15-vuotiaana 1996. Kaveriporukan auto suistui tieltä.

Kuskin takana istunut Vihavainen oli ainoa, joka loukkaantui. Hän sai vammoja kehon eri puolille. Pahin vamma oli vaikea aivovaurio.

–Muistini pyyhkiytyi kokonaan. Vanhempani ovat kertoneet, millaista oli elämäni ennen kolaria. Kuulemma urheilin ja kalastin ja kuuntelin paljon musiikkia. Eivät he tietenkään kaikkia huonoja puoliani paljastaneet.

Koomasta Vihavainen heräsi 10 päivän kuluttua puhekykynsä menettäneenä.

–Kuulemma ensimmäiset ymmärrettävät lauseeni olivat Metallican biisistä One. Vähitellen puheestani alkoi saada selvää.

–Oikeanpuoleisten halvausoireiden takia opin kirjoittamaan vain keppikirjaimin, mutta hyvä niinkin.

Alkoi taistelu takaisin ihmiseksi. Miehen pelastivat ennen kaikkea Suomen hyvä kuntoutusjärjestelmä, musiikki ja vammaisgolf. Niin, ja äiti, joka on tukenut ja pelastanut vaikeissa paikoissa.

Välillä Toni on käynyt ihan pohjalla, mutta noussut taas. Pienikin voitto on kasvattanut itsetuntoa.

Masennus ja huumeet

Kahden vuoden kuluttua Vihavainen oli jo siinä kunnossa, että hän pystyi aloittamaan Invalidisäätiön koulun kokkilinjalla. Mutta taas sattui onnettomuus. Jalkapallokentällä ensimmäinen potku katkaisi polvesta eturistisiteen. Toipuminen kesti vuoden.

Kun koulukin meni penkin alle, mies masentui niin vakavasti, että sortui jopa huumeisiin.

–Vedin väärin sekoitettuja isoja huumeannoksia 2–3 päivää, kunnes maksa poksahti. Huumeita en ole sen koommin käyttänyt.

Seuraavaksi kokeiltiin valmentavaa koulutusta varastomieheksi Järvenpäässä. Hän suoriutui tuetusti koulutuksesta hyvin. Onnistumisen tunnetta lisäsi se, että hän muutaman kerran opetti muulle luokalle matematiikkaa opettaja ollessa poissa.

Ammattitutkinnon suorittamista haittasi aivovamma, ja keskittyminen oli hankalaa. Opiskelu piti keskeyttää.

Musiikki tuli elämään

Musiikki tuli Vihavaisen elämän ykkösasia 2000-luvun alussa, jolloin hän liittyi Keski-Uudenmaan elävän musiikin yhdistykseen. Hänet valittiin yhdistyksen keikkavastaavaksi. Hän toimi keikoilla myös järjestysmiehenä.

Trash metallia soittavaa Profane Omen -yhtyettä Vihavainen oli nostamassa huipulle.

–Olin yhtyeen kanssa kiertueella Saksassa ja tulin luvanneeksi, että julkaisen heidän levynsä, jos muut eivät suostu. Tein myöhemmin yhteistyötä erään pienen levy-yhtiön kanssa ja lopulta ostin yhtiöstä osan.

–Julkaisimme Profane Omenin levyn. Se nousi Suomen virallisen listan top-10:iin.

Brasilialasen heviyhtyeen keikka-apuna

Pääsy työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2005 poisti Vihavaiselta taloudellisia huolia.

Samalla vauhti musiikkiharrastuksessa kasvoi.

Vuonna 2005 Vihavainen järjesti USA:ssa ammutun muusikon Dimebag Darrelin 7 muistokeikan kiertueen Suomessa. Tulot lahjoitettiin rikosuhripäivystykselle.

–Se oli tiettävästi ensimmäinen Suomessa järjestetty hyväntekeväisyyskiertue.

Samoihin aikoihin otti yhteyttä brasilialaisen heviyhtyeen Cobalton jäsen, joka kyseli keikkamahdollisuuksia Suomessa.

Niin kävi, että Vihavainen järjesti yhtyeen kanssa 10 kuukauden aikana yli 50 keikkaa. Yhtye vieraili myös Tsekissä, jossa kuulijoita oli enimmillään 25 000.

Käytyään vielä suomalaisen bändin kanssa kuukauden kiertueella Brasiliassa Vihavainen oli pakko tunnustaa, että stressi painoi liikaa. Harrastus meni liian kiivaaksi ollakseen kivaa.

Toni löysi golfin – "Hurahdin lajiin täysin"

Asuessaan Vantaalla mies piti kahden vuoden tauon tekemättä mitään.

–Kunto alkoi huonontua, ja jotakin oli keksittävä. Kokeilumielessä menin Suomen HCP Golfin vammaisgolfharjoituksiin. Hurahdin lajiin täysin.

–On kiehtovaa, kun onnistuu, vaikka selkään sattuu, vaikka oikea käsi ei toimi ja vaikka kroppa ei aina mukaudu lyöntiin. Kun keskittyminen katoaa ja kivut kasvavat, tulee joka kierroksella 2–3 reiällä epäonnistumista.

Muiden vammaisgolfareiden peliä seuratessaan Vihavainen tuntee olevansa onnekas mies.

–Osa pelaajista on fyysisesti todella vaikeavammaisia. Golfiin on kuitenkin kehitetty paljoni apuvälineitä. Peli sujuu, vaikka jalkoja olisi vain yksi tai käsiä ei ollenkaan.

Vihavainen on menestynyt hyvin niin Euroopan kuin Suomen tasolla. Hän on kautta aikain viides suomalainen, joka on Euroopan Tourilla saavuttanut mitalisijan (pronssin).

Jalkavaivan ja muiden harmien takia mies pitää nyt pelitaukoa, mutta lupaa tulla takaisin.

"Ei korttia16-vuotiaille"

Toni Vihavainen joutui onnettomuuteen, koska nuoren kuljettajan tilannenopeus oli liian suuri.

"En ikinä antaisi korttia 16-vuotiaille, kuten suunniteltu on. Moni 20-vuotiaskaan ei ole välttämättä kypsä auton rattiin."

Vihavainen on 36-vuotias. Hän on avoliitossa. Sastamalaan pariskunta muutti loppukesästä.

Vihavaisen motto: "Vastoinkäymisistä huolimatta mennyttä ei voi muuttaa. Nykyhetkestä pitää osata nauttia. Omat harrastukseni ovat tuoneet paljon sisältöä ja iloa elämääni. Se on riittänyt".…


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio