Uusi paljastus perussuomalaisten hajoamisesta: Timo Soinin valtiosihteeri poistui pääministerin luota Kesärannasta autoon piilotettuna

Soinin valtiosihteeri tapasi pääministeri Sipilän jo perussuomalaisten puoluekokousviikonloppuna. Lähtö Kesärannasta tapahtui salaa.

Mauri Ratilainen
Uusi paljastus perussuomalaisten hajoamisesta: Timo Soinin valtiosihteeri poistui pääministerin luota Kesärannasta autoon piilotettuna

Maanantaina 12. kesäkuuta Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Jussi Halla-aho (ps.) tapasivat Kesärannassa. Kuva on tuolta päivältä. Uusien tietojen mukaan päivää aikaisemmin Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kuljetettiin pois Kesärannasta autoon piilotettuna.

Juha Ristamäki

Perussuomalaisten kesäkuun 2017 puoluekokousviikonvaihteesta paljastuu yhä yllättävämpiä yksityiskohtia.

Iltalehti kertoi vajaat kaksi viikkoa sitten, että ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kävi Kesärannassa tapaamassa pääministeri Juha Sipilää jo sunnuntaina 11. kesäkuuta 2017. Tuolloin perussuomalaisten jakautumiseen johtanut puoluekokous oli edelleen käynnissä Jyväskylässä.

Hallituspuoluelähteet ovat kertoneet Iltalehdelle ja Aamulehdelle, että valtiosihteeri Virtasen Kesäranta-vierailu haluttiin pitää salassa. Vierailun loppupuolella Kesärannan portilla havaittiin liikehdintää ja neuvonpitoon osallistuneet epäilivät, että portilla saattaisi olla toimittajia.

Siksi valtiosihteeri Virtasen pois saamiseksi Kesärannasta turvauduttiin temppuun. Virtasta kuljettanut, ilmeisesti farmarimallinen auto, peruutettiin katseilta suojaan. Valtiosihteeri kiipesi auton takaosaan ja hänet kuljetettiin Kesärannasta ulos salaa.

Iltalehden ja Aamulehden lähteiden mukaan valtiosihteeri olisi matkannut Kesärannasta ulos auton matkatavaratilassa, niin sanotussa peräkontissa.

Tämän matkatavaratilaväitteen pääministeri Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki tyrmää. Nevamäki sanoo sen olevan "aivan uskomaton väite". Valtiosihteeri Samuli Virtanen ei ole vastannut kysymyksiin, eikä puhelinsoittoihin.

”Jotakin mietintää”

Soinin valtiosihteeri Virtasen liikkeillä on merkitystä siinä, kun arvioidaan, puhuiko pääministeri Sipilä totta eduskunnan kyselytunnilla 19. kesäkuuta 2017. Tämä kysymys on ollut kuuma, koska Lännen Mediassa työskentelevä Aamulehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi arvioi parisen viikkoa takaperin ilmestyneessä kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into), ettei Sipilä puhunut totta.

Sipilä vakuutti kesäkuussa eduskunnan edessä, että perussuomalaisten hajoamisen varalle ei hallituksen piirissä tehty suunnitelmaa.

–Hallituksen piirissä ei ole - missään sellaisissa keskusteluissa en ainakaan itse ole ollut mukana, joissa tällaista suunnitelmaa olisi tehty. Olisihan se ennenkuulumatonta miettiä puolueen puoluekokouksen mahdollisia lopputuloksia ja tehdä siihen suunnitelma etukäteen. Nämä ovat ihan mielikuvitustarinoita, joita lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte. Tällaista keskustelua ei ole ollut olemassa, Sipilä sanoi.

Pääministeri totesi, viitaten perussuomalaisten puoluekokousviikonloppuun, että ”sunnuntai-iltana kuulin ensimmäisen kerran jotakin mietintää".

Kun valtiosihteeri Virtanen kävi Kesärannassa sunnuntaina päivällä, hänellä oli tiedossa jo lista niistä kansanedustajista, jotka olisivat lähdössä irtautumaan ”halla-aholaisista” omaksi ryhmäkseen ja pyrkisivät jatkamaan hallituksessa.

Pääministeri sai siis tietoonsa paljon muutakin kuin ”jotakin mietintää”. Myöhemmin samana sunnuntaina Kesärantaan saapui keskustan johtoa pohtimaan, miten tilanne ratkaistaan.

”Puhuin kahdesti”

Valtiosihteeri Samuli Virtanen on blogissaan (Uusi Suomi 24.10.) kertonut PS:n puoluekokousviikonlopusta. Virtanen suuttui Aamulehden jutusta, joka oli otsikoitu: ”Soinin valtiosihteeri vahvistaa: Pidin Sipilän tarkasti ajan tasalla perussuomalaisten puoluekokouksen käänteistä”.

–Tällainen ei pidä paikkaansa. Ei ollut mitään salaliittoa tai suunnitelmaa, josta pääministeri olisi voinut olla tietoinen. Ei ollut kaavailuja sen enempää uudesta vaihtoehdosta kuin sinisestä tulevaisuudesta. Entä se tiivis yhteydenpito? Lähetin Sipilälle yhden tekstiviestin ja puhuin hänen kanssaan kahdesti koko viikonlopun aikana. Minun mielestäsi sitä ei voi kutsua tiiviiksi yhteydenpidoksi, Virtanen kirjoitti.

Viikkoja töitä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilen keskiviikkona Iltalehden haastattelussa, että kokoomus valmistautui huolella ps:n puoluekokoukseen. Mitä lähemmäs puoluekokous tuli, sitä vahvemmaksi nousi mahdollisuus, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho päihittää puheenjohtajavaalissa ministeri Sampo Terhon.

–Me teimme 2-3 viikkoa töitä ennen perussuomalaisten puoluekokousta ja valmistauduimme erilaisiin tilanteisiin, Orpo kertoi Iltalehdelle.

Orvon mukaan jo puoluekokoussunnuntaina ”alkoi olla selvä”, että kokoomus ei jatka samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

Maanantain tilanne

Seuraavana päivänä, maanantaina 12. kesäkuuta perussuomalaisten vastavalittu uusi puheenjohtaja Halla-aho kävi Kesärannassa tapaamassa Sipilää ja Orpoa. Heti tapaamisen jälkeen Sipilä ja Orpo ilmoittivat, etteivät keskusta ja kokoomus jatka samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

Tuossa vaiheessa maanantaina, kun Sipilä ja Orpo ilmoittivat päätöksestään, heillä oli jo Lauri Nurmen ja Iltalehden saamien tietojen mukaan tiedossa, että perussuomalaisista on varmuudella lohkeamassa ainakin vajaan kahdenkymmenen kansanedustajan joukko, joka haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä.

Loikkaamiskuvio virallistui tiistaina 13. kesäkuuta, kun perussuomalaisista irronnut ryhmä piti tiedotustilaisuuden ja eduskunnan täysistunto vahvisti uuden ryhmän syntyneen.

Ennen tiistaita keskusta- ja kokoomusjohto olivat varmistaneet valtiosääntö- ja perustuslakiasiantuntijoilta, että hallitusta ei tarvitse tämänkaltaisessa tilanteessa hajottaa. Ennen tiistaina heillä oli tiedossa, että perussuomalaisista lohkeaa ryhmä, jonka avulla hallituksella säilyy enemmistö eduskunnassa.

Tiistaina pääministeri Sipilä joka tapauksessa vielä lähti lentokoneella kohti Kultarantaa viemään tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eroilmoitusta.


Lue myös nämä


Kommentit (28)

  • Kyllästyttää todella

    Alkaa tuntua siltä, että media ja oppositio yrittävät voittaa itselleen jankutuksen maailmanennätystä, joka on tällä hetkellä Vuotoksen altaan kannattajien hallussa. Onko juuri tosi, että kansalaisten pitää maksaa palkkiota tuollaisesta samojen asioiden jauhamisesta, kun tärkeämpääkin tekemistä maan asioiden hoitamisessa olisi?

  • Poliittinen tarkkailija

    Peräkonttikirppis on sivujuonne. Maassa on nyt ministeriryhmä, joka edustaa tekeillä olevaa puoluetta. Näille sinisille on mitattu 1.4 prosentin kannatuslukemia. Hallitus voi nauttia eduskunnan, mutta ei kansan enemmistön luottamusta. Legitimiteetti puuttuu. Ratkaisu on uudet vaalit ja niiden pohjalta uusi, toimintakykyinen hallitus

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio