Tampere

Tampereen kasvatus- ja opetuspalveluista pyritään säästämään miljoonia euroja –Apulaispormestari: "Useita erittäin merkittäviä palveluiden heikennyksiä"

Säästöjä haetaan muun muassa ryhmäkokojen kasvattamisesta ja subjektiivisen päivähoidon rajoittamisesta.

Katarina Sällylä / Aamulehden arkisto
Tampereen kasvatus- ja opetuspalveluista pyritään säästämään miljoonia euroja –Apulaispormestari: "Useita erittäin merkittäviä palveluiden heikennyksiä"

Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi toimii myös sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajana.

Mika JyräväAamulehti

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina talousarviokehyksen yhteydessä muun muassa kasvatus- ja opetuspalveluiden 2,7 miljoonan euron säästöesityksiä. Yksi esityksistä on päivähoidon subjektiivisen oikeuden rajoittaminen 20 tuntiin viikossa. Laki mahdollistaa noin 400 kokopäiväisen hoitopaikan muuttamisen osa-aikaiseksi.

Subjektiivisesta päivähoidosta luopuminen toisi Tampereen apulaispormestarin Johanna Loukaskorven (sd.) mukaan noin 800 000 euron säästöt kaupungille.

–Siellä on mukana useita erittäin merkittäviä palveluiden heikennyksiä, ja subjektiivinen päivähoito-oikeus on yksi näistä esityksistä.

Apulaispormestari Loukaskorpi on myös sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja. Lautakunnassa kasvatus- ja opetuspalveluiden esitykset eivät ole vielä käyneet. Kaupunginhallitus ottaa maanantaina kantaa säästöesityksiin, ja päättää, lähtevätkö esitykset lautakuntien käsittelyyn.

Isoja säästöjä vain kolmesta kokonaisuudesta

Loukaskorven mukaan kasvatus- ja opetuspalveluissa on kolme isoa kokonaisuutta, joista voi yrittää hakea säästöjä. Näitä ovat subjektiivisen päivähoidon lisäksi päivähoidon suhdeluku ja perusopetuksen ryhmäkoot.

–Kaikki muu on hyvin pientä. Niistä ei saa niin isoja säästöjä, kuin kaupunki edellyttää. Kasvatus- ja opetuspalveluissa ei ole muuta mahdollisuutta kuin esittää näitä, kun rahaa ei ole sellaisia summia kuin näissä kolmessa isossa asiassa.

Perusopetuksen ryhmäkokojen kasvattamien 0,5 oppilaalla syyslukukauden alusta toisi puolen miljoonan euron säästön. Päivähoidossa olevien lasten määrän nostamisella hoitajaa kohden on arvioitu tuovan 0,8 miljoonan euron säästön.

Lautakunnat kokivat keväällä jääneensä ilman valtaa

Jos Tampere päättää rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta, takinkääntö on nopea.

–Siitähän on valtuusto kaksi kertaa äänestänyt viime kaudella. Valtuustoryhmät ovat keväällä sopineet, että subjektiivista päivähoito-oikeutta ei rajoiteta. Toivon edelleen, että kaupunginhallitus ja -valtuusto päättävät säilyttää subjektiivisen päivähoito-oikeuden, Loukaskorpi sanoo.

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2019 talousarviokehystä ensi maanantaina. Jos kaupunginhallitus hyväksyy säästöehdotukset, ne etenevät lautakuntien käsittelyyn.

Keväällä tehostamistoimet tehtiin kaupunginhallitusvetoisesti, ja koalitiossa olevat ryhmät sopivat yhdessä säästökohteista.

–Käytännössä lautakunnille jäi vain toteutus. Minun lautakunnissani, eli sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnassa että sosiaali- ja terveyslautakunnassa, tuli kovasti kritiikkiä, että lautakunnat eivät saaneet vaikuttaa tarpeeksi.

Varsinaisesta ensi vuoden talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto marraskuussa.


Lue myös nämä


Kommentit (42)

 • Maksaja kuntalainen

  ”Ja ajatelkaa, jos nyt ei olisi tunnelia, niin tämän ratikkaturhakkeen rakentamisen takia liikenne tässä kaupungissa olisi täysin jumissa.”

  Kalliit on ”laulujen lunnaat”.

 • OvelaKettu

  ”Rantatien tunneli pysyi budjetissa, toisin kuin Länsimetro.”

  Ai pysyi vai? Santalahden tien ylikulkusilta ”unohtui”. Santalahtelaiset eivät päässeet pysäkille töihin lähtiessään eivätkä sieltä tullessaan. Sitäkin varten otettiin lainaa miljoonia euroja, ”kun halvalla sai Investointipankilta.”
  Jos tunnelin rakentaminen tarkoitti pelkkää vettävuotavaa betoniputkea vaivaiset 2.2 km, niin kauanhan sitä rakennettiin 24 h/vrk, ja pelkästään siitä firmalle maksettiin kannustuslisät. Kaikki siihen liittyvät pakolliset muut työt liittymineen ja maatöineen eivät kuuluneetkaan kannustuslisiin. Olkoonkin, että ilman niitä vesivuotoisella betoniputkella ei olisi ollut mitään käyttöä.
  Tunnelin asfaltti on jo päällystetty kahteen kertaan. Sutta ja sekundaa?
  Miksi kuntalaisten pitäisi hyväksyä kaikki, mitä heille ilmoitetaan ja maksettaviksi kaadetaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio