Talous

Urakointiin uutta ryhtiä: Allianssi-elinkaarimallin uskotaan purevan venyviin aikatauluihin ja pitävän kustannukset kurissa

Ville Säteri
Urakointiin uutta ryhtiä: Allianssi-elinkaarimallin uskotaan purevan venyviin aikatauluihin ja pitävän kustannukset kurissa

Valkeakoskella Puhdas sisäilma -seminaarissa puhunut Erkki Virtanen selvitti, miksi valtion rahoittamissa hankkeissa budjetti ja aikataulut pettävät usein.

Ville Säteri

Valtion rahoittamien rakennushankkeiden budjetit ja aikataulut ovat pettäneet usein pahasti. Räikeimpänä esimerkkinä on yhä käynnissä oleva Helsingin Olympiastadionin remontti, jonka 209 miljoonan euron budjetti on paisunut jo 52 miljoonalla eurolla.

Työ ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön paikalta syksyllä 2015 eläköitynyt Erkki Virtanen tekikin vuosi sitten pääministerin toimeksiannosta selvityksen siitä, miksei aikatauluissa pysytä.

–Projektiosaaminen on ollut laadultaan ja määrältään riittämätöntä. Ei voi tullaa hyvää työtä ja tulosta, jos ei ole riittävää osaamista ja koulutuksessakin on puutteita, Virtanen hämmästytti Puhdas sisäilma -seminaarin osallistujia.

Hän korosti olevansa maallikon roolissa ja kaukana rakentamisen asiantuntijasta. Yllättyneitä reaktioita kerännyt päätelmä perustui ennen kaikkea alan merkittäviltä toimijoilta tulleeseen viestiin.

Ongelman selättämiseksi valtion ja kuntien rakennushankkeissa on otettu käyttöön allianssi-elinkaarimalli. Käytännössä yksikään asia ei toteudu ennen kuin hankkeen johtoryhmä on sen hyväksynyt. Tämä luonnollisesti nostaa kuluja ja lisää suunnitteluun kuluvaa aikaa, mutta Virtasen mukaan sitouttaa myös kaikki osapuolet. Tyyppiesimerkkinä voidaan pitää Tampereen rantatunnelia.

–Kun rakentaja ottaa itse lainaa ja sitoutuu hoitamaan kohdetta, se pysyy kunnossa vuorenvarmasti. Valtio tai kunta maksaa eriä, jolloin kustannukset kuitataan vuosien aikana. Lähivuosina edessä on 500 miljoonan euron arvosta hankkeita, joihin allianssi-elinkaarimalli voisi sopia, Virtanen arvioi.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio