Politiikka

"Unkarin toiminta on äärimmäisen vastenmielistä ja tuomittavaa" – EU:ssa saatetaan tehdä historiaa tänään, EPP:n suomalaismepit äänestävät sisarpuoluettaan vastaan

Jos EU:n parlamentti päättää ehdottaa artiklan seitsemän käyttöönottoa, se tekee sen ensimmäistä kertaa historiassa.

PATRICK SEEGER / EPA
"Unkarin toiminta on äärimmäisen vastenmielistä ja tuomittavaa" – EU:ssa saatetaan tehdä historiaa tänään, EPP:n suomalaismepit äänestävät sisarpuoluettaan vastaan

Unkarin pääministeri Viktor Orbán saapui Euroopan unionin parlamentin eteen tiistaina. Keskiviikkona parlamentti päättää, puoltaako se artikla 7:n käynnistämistä. Sen seurauksia voisivat olla Unkarin äänioikeuden rajaaminen ja tuen leikkaaminen.

Saara TunturiAamulehti, Strasbourg

Unkarin pääministeri Viktor Orbán otti viime huhtikuussa rökälevoiton maansa vaaleissa ja varmisti itselleen kolmannen valtakauden. Samalla lisääntyi pääministerin valta. Tapa, jolla Orbán kisan voitti, on monen europarlamentaarikon mielestä vähintään kyseenalainen, mutta suurimmaksi osaksi pöyristyttävä.

Oikeistolainen ja kansallismielinen Orbán voitti kampanjalla, jossa maan kansalaisia peloteltiin maahanmuuttajilla. Lisäksi pääministerin aikana Unkarin perustuslakituomioistuimen valtaa on rajoitettu, median kontrollia lisätty ja korkeissa viroissa on silmiinpistävän paljon pääministerille lojaaleja henkilöitä. On selvää, että maan kehitys ei istu miltään osin eurooppalaiseen ajatusmalliin.

Ei siis ole ihme, että EU:n superviikon yksi suurimmista, ja tulenarimmista aiheista on Unkari. EU:n syksyn ensimmäinen täysistunto on parhaillaan käynnissä Strasbourgissa. Parlamentti äänestää keskiviikkona, onko olemassa selvä riski, että Unkari loukkaa vakavasti EU:n yhteisiä arvoja. Jos näin on, artikla 7 käynnistetään ensimmäistä kertaa historiassa parlamentin aloitteesta.

Artikla 7

Artikla seitsemän kirjattiin Amsterdamin-sopimuksessa vuonna 1997 ja sen tarkoitus on suojata EU:n yhteisiä arvoja eli demokratiaa, yhdenvertaisuutta, laillisuusperiaatetta, vapautta sekä ihmisoikeuksia ja -arvoja.

Artiklaan sisältyy kaksi mekanismia. Käyttöönotto tarkoittaa, että EU:n on mahdollista ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimiin, jos on vaarana, että EU-maa ei noudata unionin arvoja. Sanktiot puolestaan otetaan käyttöön, jos maa on jo rikkonut arvoja. EU:n sopimuksissa sanktioita ei ole tarkkaan määritelty, mutta ne voivat sisältää muun muassa maan äänioikeuden epäämisen neuvostossa ja Eurooppa-neuvostossa. Lopullisen päätöksen mekanismista tekee neuvosto.

Keskiviikon äänestys on siksi historiallinen, että Euroopan parlamentti ei ole ennen suositellut tai vaatinut artiklan seitsemän mukaista menettelyä eli vaatimusta, jossa jäsenmaiden on toimittava eurooppalaisten perusarvojen puolustamiseksi. Viime vuonna Euroopan komissio päätyi käynnistämään artiklan Puolan osalta. Parlamentti on laajuudeltaan huomattavasti suurempi elin kuin neuvosto.

Menettelyn käynnistäminen vaatii parlamentissa absoluuttisen äänten enemmistön, vähintään 376 meppiä ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä.

Retoriikka korosti kansalaisia

Orbán puhui parlamentissa tiistaina ja sai osakseen spontaaneja taputuksia puolesta ja vastaan sekä valehtelija-huutoja. Orbán käytti odotettua retoriikkaa sanomalla, että mikäli parlamentti käynnistää artiklan, se pettää Unkarin kansan.

Päätöslauselmaluonnoksessa on tarkasteltu Unkarin kehitystä useamman vuoden ajalta. Orbán sanoi, että luonnos loukkaa maan kansaa ja unkarilaista yhteiskuntaa.

–Päätöksellänne haluatte erottaa Unkarin EU-perheestä. Tämä raportti on valhetta ja te olette jo tehneet päätöksenne. Miksi tekisimme enää mitään? Tämä on lyönti poskellemme. Me emme hyväksy kiristystä, Orbán sanoi lähes täydelle parlamenttisalille.

"Omia" vastaan

Parlamentin suurimmalle, keskustaoikeistolaiselle EPP-puolueelle tapaus Unkari on hyvin vaikea, niin kuin puolueeseen kuuluvat suomalaiset kokoomusmepit tunnustavat. Tilannetta mutkistaa nimenomaan se, että Orbánin Fidesz-puolue on osa EPP:tä.

EPP:ssä Orbánin puoluetta edustavia parlamentaarikkoja on 12. Kaikkiaan EPP:tä edustaa 219 henkilöä, kun seuraavaksi suurimalla eurooppalaisella sosialidemokraattipuolue S&D:llä edustajia on 190.

Suomesta EPP:tä edustavat kokoomuspoliitikot Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa.

Mepit kertoivat tiistaina, että he äänestävät artiklan käynnistämisen puolesta. Kolmikon mukaan esimerkiksi rahoituksen leikkaaminen maalta, joka ei toteuta EU:n yhdessä luomia arvoja, on mahdollinen toimenpide. Mepit sanovat yhteisessä tiedonannossaan, että Unkarin kehitys viime vuosilta uhkaa vakavasti loukata Euroopan unionin arvoja.

"Surullista ja liki oksettavaa"

EPP tapasi Orbánin tiistai-iltana. Parlamentin pääneuvottelijana oikeusvaltioperiaatteen toteutumista koskevassa EU-lainsäädäntöehdotuksessa toimiva Sarvamaa sanoi Aamulehdelle myöhään tiistai-iltana, että hän piti tapaamisessa elämänsä vakavimman puheen.

–Olen hyvin pettynyt. Ryhmä (EPP) on todella hajallaan. Olen joutunut tekemisiin 25 vuotta dead-linejen kanssa, ja tämän asian kohdalla se meni jo aikoja sitten jo, toimittajana ennen parlamentaarikon uraansa toiminut Sarvamaa kommentoi.

Hänen mielestään EPP:n olisi pitänyt toimia jo aiemmin.

Orbánin puhetta Sarvamaa kommentoi sanoilla surullinen ja liki oksettava.

–On äärimmäisen vastenmielistä ja tuomittavaa, että Orbán pelaa korteilla, joissa laitetaan vastakkain Unkarin kansa ja oikeusvaltioajatus. Tämä on klassista nationalistisen, populistisen johtajan puhetta, Sarvamaa sanoo painokkaasti.

Sarvamaa ei kuitenkaan usko, että EPP:stä löytyisi enemmistö, joka haluaisi Orbánin edustaman puolueen ulos keskustaoikeistolaisesta EPP:stä. Sarvamaa on edustanut Suomea parlamentissa vuodesta 2012. Hän sanoo, ettei ollut suinkaan ainoa, joka piti tapaamisessa kärjekkään puheenvuoron. Siltikin EPP:n rivien rakoileminen todennäköisesti näkyy keskiviikon äänestyksessä.

–Meidän on nostettava esiin ja puolustettava arvoja, joita EU on luonut ja joiden varaan koko EU on rakennettu. Meille ei ole annettu ohjeistusta, jonka mukaan meidän pitäisi äänestää, Sarvamaa kommentoi tiistaina.

Äänestys artiklan täytäntöönpanosta alkaa noin kello 13 Suomen aikaa keskiviikkona.

EU:n superviikko

Unkarin tilanteen lisäksi parlamentti käsittelee:

EU:n tila

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pitää viimeisen Euroopan unionin tilaa käsittelevän puheensa keskiviikkona aamulla. Poliittisten ryhmien puheenjohtajat pääsevät haastamaan Junckerin näkemyksiä ja kertomaan, mihin suuntaan EU:n pitäisi heidän mielestään mennä. EU-vaalit pidetään toukokuussa 2019. Komission seuraava puheenjohtaja valitaan parlamenttivaalien jälkeen niin, että EU-maiden johtajat kokoontuvat neuvoston kokoukseen, jossa he tekevät ehdotuksen komission puheenjohtajaksi. Parlamentin enemmistön on tuettava ehdokasta. Juncker on ollut komission puheenjohtaja vuodesta 2014. Valinta on suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä Alexander Stubbin (kok.) tiedetään suhtautuvan kisaan lähtemiseen positiivisesti. Hän ei tosin ole sanonut, lähteekö hän Euroopan kansanpuolueen (EPP) kisaan vai ei. Tällä hetkellä vahvin ehdokas tehtävään on EPP:n saksalainen puheenjohtaja Manfred Weber. EPP valitsee kärkiehdokkaansa toukokuun eurovaaleihin kokouksessaan Helsingissä marraskuussa.

Tekijänoikeudet

Paljon kuohuttanut EU:n tekijänoikeusasia on uudelleen parlamentin käsittelyssä. Parlamentti ei heinäkuussa hyväksynyt kitkaa aiheuttanutta direktiiviä, vaan palautti sen uudelleen valmisteluun. Kriitikkojen mielestä direktiivi rajoittaisi ilmaisunvapautta, puolustajien mukaan muutos takaisi oikeudenhaltijoille paremman mahdollisuuden saada teokselleen suojaa ja toisaalta tuloja sen käyttämisestä. Kun parlamentti on saanut kantansa valmiiksi, alkavat neuvottelut asiasta parlamentin komission ja EU:n neuvoston välillä.

Lue myös:

EU:n komitea haluaa tiukentaa tekijänoikeuksia verkossa – Ainut suomalaisjäsen äänesti vastaan

Kuolevatko nettimeemit ja miksi Twitterissä hoetaan #saveyourinternet? Tästä on kyse kärkkäässä somekampanjoinnissa, jolle saadaan pian ratkaisu

Kohua herättänyt ”internetin rikkova” direktiivi pysähtyi – Euroopan parlamentti palautti esityksen valmisteluun

Lakiasioiden komitean suomalaisjäsen Heidi Hautala (vihr.) sanoi Aamulehdelle Strasbourgissa tiistaina, että päätös saadaan hyvin todennäköisesti nyt tehtyä parlamentissa eikä asia jää näin ollen enää niin sanotusti pöydälle.

Kreikka

Parlamentaarikot pääsivät kuuntelemaan Kreikan pääministeri Alexis Tsiprasin tilannekatsausta maan tilanteesta ja hiillostamaan häntä lähes kolmituntisessa keskustelussa. Tsipras kertoi puheenvuorossaan toimista, jotka ovat nostaneet maan syvästä taloudellisesta kriisistä viimeisten vuosien aikana. Kreikka on pääministerin mukaan palannut talouskasvun tielle ja kitkenyt julkisella sektorilla rehottanutta korruptiota. Pääministerin mukaan ensi vuoden eurovaalit ovat historian tärkeimmät Euroopan unionin yhtenäisyyden kannalta. Useat edustajista kiittelivät Kreikan hallinnon tekemiä vaikeita päätöksiä. Toiset muistuttivat, ettei pidä unohtaa niitä kreikkalaisia, jotka ovat kärsineet valtion tiukasta menokuurista viime vuosien aikana.

Jo hyväksytty

Parlamentti hyväksyi tiistaina Heidi Hautalan (vihr.) esittelemän päätöslauselman, jossa mepit kehottavat EU:ta tukemaan metsien kestävää ja osallistavaa hoitoa kumppanimaissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.


Lue myös nämä


Kommentit (27)

  • jaska

    Juuri Halla Aho kertoi ettei ps n mepit äänestä unkaria vastaan.Viisas päätös.Eli uutisessa virhe.

  • Nimetön

    Kesällä kävin lomareissulla Unkarissa ja mielelläni kannan rahani sinne myös jatkossa. Hieno maa ja hienot päättäjät!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio