Työministeri Lindström ei aio helpottaa työperäistä maahanmuuttoa: Lapin pitäisi ottaa mallia telakoista ja autoteollisuudesta

Jari Lindström (sin.) ei aio helpottaa ulkomaisen työvoiman hankintaa, vaikka hallitusohjelma sen mahdollistaisi. Hän kehottaa matkailu- ja ravintola-alaa ottamaan mallia telakoista ja autoteollisuudesta.

Jouni Porsanger
Työministeri Lindström ei aio helpottaa työperäistä maahanmuuttoa: Lapin pitäisi ottaa mallia telakoista ja autoteollisuudesta

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoo, että jos ovet avattaisiin EU:n ulkopuolelta tulevalle työvoimalle, halpatyö ja harmaat työmarkkinat lisääntyisivät

Pekka MaunoLännen Media

Työministeri Jari Lindström (sin.) ei aio ryhtyä helpottamaan EU-alueen ulkopuolelta tulevaa työvoiman hankintaa, vaikka sellainen hallitusohjelman mukaan olisi mahdollista.

–Aveissa (aluehallintovirastot) ei ole riittäviä resursseja valvoa työehtoja. Jos tarveharkinta avattaisiin kokonaan, aiheutettaisiin enemmän ongelmia kuin hyötyjä, halpatyö ja harmaa työ lisääntyisivät, sanoo Lindström.

Hallitusohjelmassa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa linjattiin niin, että tarveharkintaa voidaan lieventää kun se on työllisyyden kannalta perusteltua. Sitä on asiantuntijatyön osalta helpotettu, mutta suorittavan työn osalta tarveharkinta on edelleen voimassa.

Nopeasti kasvava matkailuelinkeino ja myös hoiva-ala valittavat koko ajan työvoimapulaa. Esimerkiksi Lapissa on jatkuvasti avoimia työpaikkoja tarjoilijoille, kokeille ja myyjille. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita on Lapissa yli 11 000.

–Ykkösasia on, että omille työttömille saadaan töitä, sanoo Lindström.

Työministerin mielestä matkailuelinkeinon pitäisi EU:n ulkopuolelle vilkuilun sijaan ottaa oppia siitä, miten telakat ja autoteollisuus ovat hoitaneet rekrytointinsa.

–Pitäisi huolehtia asumisesta ja huolehtia uudelleen koulutuksesta. Tarvitaan muuntokoulutusta. Sellaista voisi ajatella matkailuun rakennusalalla tehtyjen kokeilujen tapaan, sanoo työministeri.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Kannattaa ottaa ulkomaalainen viiden euron tuntipalkalla töihin ja yhteiskunta joutuu kustantamaan sille asunnon ja samalla hän työntää suomalaisen työntekijän työttömyyspäivärahalle, näin yhteiskunnalla on kaksi elätettävää.
    Nykyhallitus ei vain meinaa käsittää tätä lumipalloilmiötä.

  • Petteri

    Lähen heti töihin lappiin jos löytyy ees jonkunlainen koppi missä asua ja vaikka sillä 10€/tunti

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio