Työministeri Jari Lindström vahvistaa: Lakiesitys työttömien aktiivisesta työnhakupakosta annetaan tänä vuonna – laiminlyönnistä 60 päivän tuet pois

Jenni GŠstgivar
Työministeri Jari Lindström vahvistaa: Lakiesitys työttömien aktiivisesta työnhakupakosta annetaan tänä vuonna – laiminlyönnistä 60 päivän tuet pois
Lauri NurmiAamulehti

Työministeri Jari Lindström (sin.) vahvistaa Aamulehdelle, että hallitus aikoo antaa aktiivisesta työnhakupakosta lakiesityksen eduskunnalle tämän vuoden kuluessa.

–Tarkoitus on antaa lakiesitys eduskunnalle vuoden 2018 aikana. Aikataulu tietysti tarkentuu prosessin edetessä, Lindström toteaa.

Aktiivisen työnhaun on tarkoitus olla työttömyysturvan aktiivimallin jälkeen seuraava askel hallituksen työmarkkinapolitiikassa.

Asiasta on jo järjestetty lausuntokierros viime kesänä.

Haettava työpaikkaa joka viikko kolmen kuukauden ajan

Työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli viime vuonna aktiiviseen työnhakuun liittyviä lakimuutoksia osana kasvupalvelu-uudistusta ja TE-toimistojen tehtävien siirtämistä maakunnille.

Lausuntokierrokselle lähti esitysluonnos, jonka mukaan työttömällä olisi jatkossa velvoite hakea vähintään 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa eli yhtä työpaikkaa viikossa. Lisäksi työttömän pitäisi raportoida työnhaustaan kerran viikossa verkossa. Aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä langetettaisiin työttömälle 60 päivän korvaukseton karenssi.

Aktiivisen viikoittaisen työnhakupakon säätäminen ja siihen liittyvä raportointivelvollisuus olisivat toteutuessaan jopa työttömyysturvan aktiivimallia merkittävämpi muutos, koska niiden laiminlyönti johtaisi työttömyysturvan menettämiseen kahden kuukauden ajaksi.

Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen 4,65 prosentilla.

Hallitusneuvos Tiina Korhonen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että työnhakijalle ei siten tulisi päällekkäistä seuraamusta.

"Asiasisällöllisesti valmistelu on vielä kesken"

Lausuntokierroksen jälkeen aktiivinen työnhaku irrotettiin maakuntauudistuksen lainsäädännön valmistelusta. Hallitus vie aktiivista työnhakupakkoa nyt eteenpäin erillisenä hankkeena.

Hallitus voi halutessaan antaa lakiesityksen eduskunnalle nopeastikin, koska asiasta on jo järjestetty lausuntokierros.

–Asiasisällöllisesti valmistelu on vielä kesken, enkä voi kommentoida keskeneräistä prosessia. Aikataulun suhteen emme ole lyöneet mitään lopullista päivämäärää lukkoon, ministeri Lindström kertoo.

SAK: Kolmikantakeskustelut luvattu

Suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan hallituksesta on kerrottu työmarkkinajärjestöille, että asiasta keskusteltaisiin keväällä kolmikantaisesti.

Hallituksen, työnantajien ja palkansaajien välinen kolmikantainen keskustelu ei tarkoita aktiivisesta työnhakupakosta luopumista, kuten työministeri Lindströmin antamasta lausunnosta käy ilmi.

SAK:n Eloranta ei aseta suuria toiveita keskusteluille hallituksen kanssa.

–Kokemus on osoittanut, että hirveästi niillä ei ole ollut merkitystä. Ehkä voisi edellyttää, että tämä asia valmisteltaisiin huolellisemmin ottaen huomioon työttömyysturvan aktiivimallista tullut kansalais- ja asiantuntijapalaute, hän sanoo.

Eloranta arvioi aktiivisen työnhakupakon lisäävän byrokratiaa.

–Pian vaaditaan työttömiltä työnhakijoilta tupla-aktiivisuutta. Toisaalta pitäisi olla töissä ja toisaalta tehdä pakkohaku, jotta voi työttömyysetuutensa säilyttää. Karensseilla ja sanktioilla uhkaavat myös eri tahot: Kela ja työttömyyskassat aktiivimallissa ja TE-toimistot aktiivisessa työnhaussa. Järjestelmää pitäisi yksinkertaistaa ja byrokratiaa vähentää. Nyt kuljetaan toiseen suuntaan, Eloranta kritisoi.


Lue myös nämä


Kommentit (99)

  • timo

    Älkää ikinä enää äänestä tätä takinkääntä huijaria.

  • Boss

    Sinne voi laittaa hakeneensa vaikka sataan paikkaan,vaikkei olisi hakenut yhteenkään,niitä hakuja ei pysty nykyresursseilla kukaan selvittelemään,käytännön mahdottomuus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio