Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä Suomessa – jos siirtoa ja varastointia ei oteta huomioon

Nina Susi
Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä Suomessa – jos siirtoa ja varastointia ei oteta huomioon

Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä, jos varastointi- ja siirto-ongelmia ei oteta huomioon, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston vertailu.

Henripekka Kallio

Maalle rakennetusta tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston julkistama vertailu.

Vertailun mukaan maalle rakennetussa tuulivoimalassa sähkön tuotantokustannus on enää 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh). Uudet tuulivoimalat tuottavat sähköä aiempaa halvemmalla, koska niiden koko on kasvanut, käyttö- ja kunnossapitokustannukset ovat pienentyneet, ja voimalat saavat tuulen hyödynnettyä entistä tehokkaammin.

–Tuulivoimaloiden käyttöaste on kasvanut viidessä vuodessa noin kahdeksan prosenttia, kertoo tutkimuksesta vastannut professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisen yliopiston tiedotteessa.

Tuulivoima nousi ensi kertaa edullisimmaksi sähköntuotantomuodoksi yliopiston vertailussa. Edellinen vertailu on vuodelta 2012.

Vertailun toiseksi edullisimmaksi tuotantotavaksi tuli ydinvoima, kun voimala rakennetaan olemassa olevalle tontille. Lappeenrannan teknillinen yliopisto laski, että sähkön tuotantokustannus olisi tuolloin 42,4 €/MWh.

Täysin uuden ydinvoimalan tuotantokustannukseksi yliopisto sai 55,4 €/MWh. Tutkimuksen mukaan uuden ydinsähkön tuotantokustannukset ovat laskeneet viisi prosenttia edellisestä vertailusta.

Vertailussa merellä sijaitsevan tuulivoimalan ja kaasusähkön tuotantokustannukset ovat nyt 68,9 €/MWh, turvelauhdesähkön 75,7 €/MWh, hiilisähkön hiilidioksidin talteenotolla 75,9 €/MWh, puupohjaisen lauhdesähkön 76,2 €/MWh ja aurinkovoimalan 99,6 €/MWh.

Vakkilaisen mukaan vertailu osoittaa, että sähköntuotanto muuttuu tulevaisuudessa pääomavaltaiseksi. Tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentaminen vaatii isoja investointeja, mutta niiden käyttö on edullista. Fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimaloissa suuri osa tuotantokustannuksista tulee nimenomaan polttoaineista.

Uusiutuvan sähkön suurin ongelma on, että tuotantohuiput eivät satu kulutushuippujen kanssa samaan aikaan. Siksi tarvitaan sähkön varastointia, lisää siirtoyhteyksiä ja varavoimaa.

Vakkilaisen mukaan sähkössä pitäisikin ryhtyä käyttämään kullekin tuotantomuodolle tuotannon kokonaishintaa. Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannuksiin pitäisi Vakkilaisen mukaan lisätä noin 15 €/MWh ja aurinkovoimaan 29 €/MWh, jotta ne kattaisivat kaikki kustannukset.

Näin laskettuna ydinvoima olisi yhä kokonaisedullisin tapa tuottaa sähköä.

Sähkön pörssihinta liikkuu tällä hetkellä noin 30 eurossa megawattitunnilta. Se merkitsee, että edes uusien tuulivoimaloiden rakentaminen Suomeen ei ole kannattavaa ilman tukia, ellei sähkön hinta nouse.

Vertailussa hiilidioksidin päästöoikeuden hinnaksi on oletettu 15 euroa tonnilta, ja kannattavuustarkastelussa pääomalle vaadittiin viiden prosentin reaalikorkoa. Ydinvoimalan investointikustannukseksi oletettiin 6 tai 8 miljardia euroa riippuen siitä, rakennetaanko laitos valmiiseen vai kokonaan uuteen paikkaan.

Isojen voimaloiden huipunkäyttöajaksi eli laskennalliseksi vuosittaiseksi tuntimääräksi, jonka aikana voimala tuottaa sähköä nimellistehollaan, laskettiin 8 000 tuntia vuodessa. Tuuli- ja aurinkovoimalle käytettiin niille tavanomaisia huipunkäyttöaikoja 2 860 ja 982 tuntia.


Kommentit (3)

  • OPe

    Teoreettisesti kaikista sähkön tuotantomuodoista saa edullisimman, tarvitsee vain valita sopiva laskutapa. Pörssisähkön hinta keskimäärin 30 €/MW ja kaikki tuotantomuodot edellä olivat huomattavasti kalliimpia.

  • Nimetön

    Nythän ei ole siis enää perusteita tuulivoiman tuotantotuelle. Kun se lopetetaan, niin nähdään todellisuus.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio