Kari Suni

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) luopuu tuulisähkön tuotannosta Olkiluodossa. Voimayhtiö on hakenut Eurajoen kunnan rakennusvalvonnalta lupaa tuulimyllyn purkamiseen.

TVO pystytti tuotantoteholtaan yhden megawatin tuulivoimalan vuonna 2004 ydinvoimaloidensa naapuriin. Tarkoituksena oli tutkia tuuliolojen ja tuulisähkön tuotantomahdollisuutta käytännössä voimalaitosalueella.

Projektipäällikkö Tommi Virtanen TVO:sta kertoo tuulivoimalan rakenteiden ja generaattorin vaurioituneen niin, ettei voimalan korjaaminen ole enää kannattavaa. Kustannukset eivät ole katettavissa nykyisillä sähkön hinnoilla.

Virtanen kertoo tuulivoimalan vaurioiden ilmenneen alkukesästä ja sen jälkeen turbiini on ollut kiilattuna kiinni, eikä voimala ole ollut kytkettynä valtakunnan sähköverkkoon.

Tuulivoimalastaan TVO luopuu myös sen vuoksi, että yhden myllyn ylläpito on vaatinut suhteettomasti ylläpito- ja huoltotoimia tuotantoonsa nähden. Virtasen mukaan voimalan käyttökerroin on jäänyt alle 20 prosenttiin nimellistehostaan.

Tuulivoimalan purkamisen aikataulu on vielä avoinna. Tommi Virtanen kertoo käytännön purkutoimien olevan selviteltävänä ja hän arvioi purkutöiden ajoittuvan ensi vuoteen. Selviteltävänä on myös myllyn osien jatkokäytön mahdollisuudet.

TVO rakennutti myllyn vuonna 2004. Kustannukset olivat noin 1,1 miljoonaa euroa. Valtio avusti investointia 35 prosentin osuudella.

Rakentamista edelsi valituskierros tuulimyllyn rakennusluvasta. Osa lähialueen mökkiläisistä vastusti tuulimyllyä melu- ja maisemahaittaan vedoten.

Samaan aikaan oli ajankohtaisena Olkiluoto 3-ydinvoimalan lupaprosessi, mutta siitä ei valituksia tehty.


Kommentit (8)

  • Minä

    Ikävä, että suomalaiset tuulivoimalat puretaan ennen aikojaan. Halvempi purkaa kuin korjata.
    Mutta tuulivoimalan tuottamattomuus johtuu myös epä ammattimaisesta sijoittamisesta. Ei siinä paikassa ja sillä tornin korkeudella mikään muukaan voimala tuottaisi jyviä pelkkiä akanoita. Kummallista kyllä, meren rantaa olisi ollut vaikka kuinka paljon sijoittaa voimala.

  • Nimetön

    Pikkuhiljaa totuus valkenee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio