Tiede

Tutkimus ei todistanut, että influenssarokotteen saaneet ihmiset levittävät viruksia enemmän kuin ei-rokotetut – "Ei näin pienellä koehenkilöiden määrällä ole mitään merkitystä"

Marylandin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tutkijat eivät löytäneet syy-seuraussuhdetta, vaan pelkän yhteyden. Tuo yhteyskin on kovin heiveröinen, Taysin infektiolääkäri Pertti Arvola sanoo. Aamulehden verkkosivulla 20. tammikuuta julkaistussa jutussa oli virheellisiä väittämiä.

Eriika Ahopelto
Tutkimus ei todistanut, että influenssarokotteen saaneet ihmiset levittävät viruksia enemmän kuin ei-rokotetut – "Ei näin pienellä koehenkilöiden määrällä ole mitään merkitystä"
Vesa VanhalakkaAamulehti

Influenssarokotteen saaneet ihmiset eivät levitä enemmän influenssaa aiheuttavia viruksia kuin ihmiset, jotka rokotetta eivät ole saaneet, kuten äskettäin uutisoitiin. Marylandin yliopistossa Yhdysvalloissa tehty tutkimus ei tällaista osoita.

Tutkimuksessa kerrottiin lisäksi myös havainnosta, jonka mukaan influenssa leviää tehokkaasti myös pelkästä hengitysilmasta ympäristöön päässeiden pienpisaroiden välityksellä.

Tämä on ollut tiedossa jo pitkään ennenkin, mutta hengitysilman kautta välittyvän influenssaviruksen leviämisen merkitystä pidetään hyvin vähäisenä.

–Taysissa, eikä missään muuallakaan, ei aiota tämän tutkimuksen takia aloittaa hengityssuojaiminen käyttöä influenssapotilaita hoidettaessa. Kyllä konsensus yhä on, että ilmavälitteisen tartunnan merkitys on vähäinen. yskimisen ja pärskimisen kautta leviämisen riski on suurempi, sanoo kokenut infektiolääkäri Pertti Arvola Tampereen yliopistollisesta sairaalasta Taysista.

Aamulehden verkkosivuilla kerrottiin 20. tammikuuta 2018, että influenssa leviää herkästi hengitysilman välityksellä ja että rokotetut ihmiset levittävät enemmän viruksia kuin kansalaiset, jotka eivät kausi-influenssarokotetta ole ottaneet.

Tämä ei pidä paikkaansa.

Tutkimuksen olivat tehneet Marylandin yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa.

Tutkimuksessa oli itse asiassa löydetty pelkästään yhteys, mutta mitään vahvaa syy-seuraussuhdetta ei rokotettujen ja ei-rokotettujen ihmisten sekä virusten levittämisen välillä havaittu.

Tutkijat eivät tutkimuksensa tiivistelmässä itse asiassa edes väitä havainneensa syy-seuraussuhdetta, vaan pelkästään yhteyden. Tosin tuo havaittu yhteyskin on Arvolan mukaan kovin heiveröinen.

–Yhteys on hyvin hatara. Tulos oli tilastollisesti merkittävä vain 22 ihmisen kohdalla. Missään nimessä tämä ei ole todiste siitä, että rokotetut levittävät influenssaviruksia enemmän kuin ihmiset, joita ei ole rokotettu, Arvola sanoo .

–22 koehenkilöä on mitätön määrä. Näin pienellä koehenkilöiden määrällä ei ole mitään merkitystä tällaisessa monimuuttuja-analyysissa.

Iso meta-analyysi ei nähnyt yhteyttä

Arvolan mukaan aiemmat tieteelliset tutkimukset viittaavat pikemminkin siihen, että yhteyttä ei ole.

Esimerkiksi viime vuonna arvovaltainen BMC Medicine julkisti meta-analyysin eli tutkimuksen, jossa käytiin läpi useita influenssarokotusten vaikutusta rokotteen tehoon selvittäneitä tutkimuksia.

Tutkimuksia käytiin läpi satoja. Niistä 20 valittiin mukaan tarkkaan meta-analyysiin.

Meta-analyysin johtopäätöksissä sanotaan yksiselitteisesti tutkimuksen osoittavan, että mikään ei puhu sen puolesta, että influenssarokotteen ottaminen vaikuttaisi kielteisellä tavalla influenssan leviämiseen tulevilla kausilla.

–Niiden perusteella ei löytynyt mitään pitävää osoitusta siitä, että tällainen yhteys olisi olemassa, Arvola.

Ei kovin iso merkitys

Arvolan mukaan ei ole mikään uusi tieto, että influenssaviruksia on myös hengitysilman mukana ympäristöön kulkeutuvassa ilmassa. Tästä on olemassa jo kymmenkunta vuotta sitten tehtyjä tutkimuksia.

–Kokeellisissa tutkimuksissa on havaittu, että hyvin pienissä pisaroissa, joita ilmassa kulkee, voi olla myös influenssaviruksia mukana. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, mikä ilman kautta kulkevien pisaroiden kokonaisvaikutus influenssan leviämisessä on.

Kaikki viittaa siihen, että se on hyvin pieni.

Arvola muistuttaa, että influenssapandemioiden aikana on laskettu, että yksi influenssapotilas on tartuttanut sairauden puoleentoista ihmiseen.

–Tämä ei viittaa kovin merkitykselliseen hengitysilman kautta tapahtuvaan tartuntojen leviämiseen. Jos virus leviäisi tehokkaasti hengitysilman sisältämien viruksia kantavien pienpisaroiden kautta, tarttuneiden tapausten määrän pitäisi olla paljon suurempi, Arvola sanoo.

Arvola viittaa myös siihen, että Marylandin yliopiston tutkimus tehtiin laboratoriossa.

–Jos halutaan selvittää, leviääkö influenssavirus työpaikoilla hengitysilman kautta ilmateitse, tutkimus pitäisi toteuttaa paikassa, missä ihmiset oikeasti työskentelevät.

Kädet kannattaa pestä

Arvolan mukaan virallinen kanta on jatkossakin se, että influenssa leviää pääosin yksimisen ja pärskimisen myötä syntyvien isompien pisaroiden kautta sekä epäsuorasti erilaisten pintojen ja ihmisten välisen kosketuksen välityksellä.

Myös influenssarokotteen ottamisesta luopumista Arvola ei uuden yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella suosittele

Eli käsiä kannattaa edelleen influenssakaudella pestä tavallista useammin?

–Kyllä! Sitä menetelmää me täällä sairaalassakin käytämme.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka


Lue myös nämä


Kommentit (14)

  • Enska

    Eniten ”ketuttaa” ihmiset, jotka kahvipöydässäkin yskivät päin. Eivät edes kättä laita eteen!

  • Höpsö

    Tuota arvovaltaiseksi määriteltyä tutkimusta voitaisiin kutsua meta-analyysiksi, jos kaikki ne tuhannet tutkimusartikkelit olisi otettu siihen mukaan. Nyt siihen valittiin mukaan ainoastaan 20 artikkelin pieni joukko, joka edustaa noin 0,6% kaikista tutkimusartikkeleista. Kutsuisin tätä enemmänkin selektiiviseksi ja kvalitatiiviseksi tutkimukseksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio