Terveys

Tutkimuksesta uutta tietoa: Lastenlääkärien karsastama antibiootti ei vaurioitakaan lapsen hampaita

Doksisykliinin käyttöä on varottu lapsilla, koska sen on pelätty vaurioittavan kehittyvien hampaiden kiillettä.

Tutkimuksesta uutta tietoa: Lastenlääkärien karsastama antibiootti ei vaurioitakaan lapsen hampaita

Kuvituskuva.

Kati KalliosaariAamulehti

Tuore suomalaistutkimus paljastaa, että doksisykliini ei ennakkokäsityksistä huolimatta vaurioita lasten pysyviä hampaita.

Turun yliopiston lastenneurologian tohtorikoulutettava Heidi Pöyhönen tutki asiaa väitöskirjatyössään.

Pöyhösen tutkimus käsitteli doksisykliini-mikrobilääkettä, jonka käyttöä ei suositella lapsille. Antibiootin on pelätty aiheuttavan pysyviä kiillevaurioita lapsilla, joiden hampaat vielä kehittyvät.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa lääkettä on kuitenkin käytetty lapsilla tiettyjen keskushermostotulehdusten hoidossa.

–Doksisykliini on farmakologisesti erilainen verrattuna klassisiin tetrasykliineihin. Se ei sitoudu yhtä voimakkaasti hampaan kalsiumiin, Pöyhönen kertoo.

Vaurioita ei havaittu

Ryhmä tutki yhteensä 38 Turun yliopistollisen keskussairaalan potilasta, jotka olivat saaneet doksisykliinikuurin ennen kahdeksan vuoden ikää.

–Emme havainneet yhdelläkään potilaalla vaurioita pysyvissä hampaissa. Tieto on kliinisesti tärkeä, sillä doksisykliini on antibioottina tutkitusti tehokas esimerkiksi borrelia-bakteerin aiheuttamissa tulehduksissa.

Tutkimustulos on Pöyhösen mukaan hoidon kannalta merkittävä myös siksi, että doksisykliini on suun kautta otettavana lääkkeenä helppokäyttöinen verrattuna suonensisäiseen, osastohoitoa vaativaan, lääkitykseen.

Pöyhösen tutkimus Dental staining after doxycycline use in children on julkaistu elokuussa kansainvälisessä Journal of Antimicrobial Chemotherapy -lehdessä. Tutkimuksen tekoon osallistuivat Pöyhösen lisäksi Mirka Nurmi, Ville Peltola, Satu Alaluusua, Olli Ruuskanen sekä Tuire Lähdesmäki.


Kommentit (1)

  • Antti Biotti

    Ihmisille ei anneta antibiootteja, jotta lääkärit voi määrätä ensin läjän tehottomia lääkkeitä lievittämään oireita, jotka loppuisi antibiooteilla parissa päivässä. Se mitä kokemusta itsellä on, niin jokainen infektio mitä on hoidettu, on lopuksi kukistettu antibiootin avulla. Ja oikea antibiootti löytyy täsmänä verikokeiden avulla. Antibioottifobia on ihan markkinointipelleilyä.. Liian moni saa kroonisen sairauden, kun varttitohtorit, ei viitsi käyttää labraa, röntgeniä ym. ja tutkimusaikaa potilaan todellisen tolan selvittämiseen. Katellaan viikko, katellaan kaksi. Vasta kun infektio eskaloituu, aletaaan toimimaan. Turha siis on märissä SOTE:a . Sillä sekin on vain yksi lumelääke jotta saadaan haavia rahaa, Jos SOTE oikeasti olisi sellanen mitä nyt lanseerataan, se olisi luotu jo 80- luvun hulluina vuosina. Mutta silloin vielä ihmisiä parannettiin antibiootein, joten sille ei ollut tarvetta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio