Turva-ankkurille haetaan nyt patenttia: "Valmistajaa on vaihdettu suomalaisesta virolaiseen, ja hintaa on saatu putoamaan paljon"

Tapio Pessi
Turva-ankkurille haetaan nyt patenttia: "Valmistajaa on vaihdettu suomalaisesta virolaiseen, ja hintaa on saatu putoamaan paljon"

Turva-ankkuri nousee pohjasta tässä asennossa.

Tapio Pessi

Häijääläinen Timo Aalto on kehittänyt turva-ankkuriaan pitkään. Nyt keksintö on valmis.

Siis mistä on kyse?

–On kyse ankkurista, joka irtoaa jumista meren pohjasta kaikissa olosuhteissa ilman köysilukkoa ja apunaruja.

–Se on lopullinen ja tänä keväänä uusittu versio Stormlock-ankkurista, jonka patentoin 15 vuotta sitten 2 vuoden kehitystyön tuloksena.

Nykimällä vai miten ankkuri irtoaa?

–Riittää kun ajaa veneen ankkurin päälle ja nykäisee kerran köydestä, niin ankkuri nousee heti. Tärkeää on, että ankkuri nousee väärinpäin.

–Toiminta perustuu kiertolenkissä olevaan nikamaan ja oikeisiin painopisteisiin.

–Tartuntalapojen uudelleen muotoilu ja painopisteen siirtäminen ankkurin etupäähän takaavat puolestaan sen, että ankkuri kaivautuu pohjaan tavallista paremmin

Joko olet saanut laitteelle patentin?

–Patentti on parasta aikaa haettavana.

–Testejä on tehty paljon. Kaikissa merellisissä oloissa laite on toiminut suunnitellusti.

15 vuotta sitten kehittämäsi ankkurin tuotanto lopetettiin, koska ankkuri oli liian kallis. Käykö nyt samalla tavalla?

–Nyt valmistajaa on vaihdettu suomalaisesta virolaiseen, ja hintaa on saatu putoamaan paljon. Galvanoidun rauta-ankkurin hinta on alle sata euroa ja ruostumattomasta teräksestä valmistetun alle 150 euroa.

Millaisille veneilijöille uusi ankkuri on tarkoitettu?

–Ennen kaikkea paljon merellä kaikissa oloissa liikkuville, jotka myös yöpyvät merellä. Ankkurin ansiosta yöpyminen onnistuu turvallisin mielin.

Joulun maissa esittelit jokseenkin kaikkiin ankkureihin sopivan halvan köysilukon, joka laukeaminen takaa ankkurin irtoamisen kaikissa oloissa. Miten sille keksinnölle nyt käy?

–Se on edelleen kelpo laite, mutta tarkoitettu kevyempään ja satunnaisempaan käyttöön kuin Stormlock1-ankkuri.

Joko kaikki ankkureihin liittyvät keksintösi on keksitty?

–Siltä näyttää. Nyt keskityn kehittelemään muita veneilyyn liittyviä tarvikkeita.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Vastaavan lainen ankkuri ollut käytössä yli 20 vuotta…eli ei ihan uusi keksintö

  • Nimetön

    Ainakaan tuo kiertolenkki ei ole mikään uusi keksintö. Meillä on ollut käytössä 80-luvun lopulta ankkuri, jonka kiertolenkki mahdollistaa nostopisteen siirtymisen ankkurin perään. Tosin on sekin ollut joskus aika lujassa savipohjassa kiinni. Saattaapi kaveri olla keksinytkin jotain mikä varmistaa nostopisteen siirtymisen ankkurin perään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio