Turun terrori-iskun sankari Hassan Zubier ei ole ensihoitaja – myöntää myös valehdelleensa rauhanturvapalveluksesta

Ruotsin Sosiaalihallituksesta kerrotaan Aamulehdelle, että Hassan Zubierilla ei ole minkäänlaista voimassa olevaa lisenssiä toimia terveydenhoitoalalla Ruotsissa. Zubier myöntää myös, ettei vastoin aiempia väitteitään ole koskaan palvellut rauhanturvaajana missään operaatiossa.

Ari-Matti Ruuska
Turun terrori-iskun sankari Hassan Zubier ei ole ensihoitaja – myöntää myös valehdelleensa rauhanturvapalveluksesta

Hassan Zubier on valehdellut taustastaan julkisuudessa. Arkistokuva.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Turun terrori-iskussa ensimmäistä uhria auttanut ja vakavasti loukkaantunut Hassan Zubier ei ole oikeasti ensihoitaja eikä työskentele ambulanssissa, kuten hän on lukuisissa haastatteluissa väittänyt.

Ruotsin Sosiaalihallituksesta kerrotaan Aamulehdelle, että Zubierilla ei ole minkäänlaista voimassa olevaa lisenssiä toimia terveydenhoitoalalla Ruotsissa. Zubier myöntää Aamulehdelle valehdelleensa. Hän sanoo, että hän on työskennellyt ensihoitajana ”vuosia sitten”.

Ruotsin sosiaalihallituksesta kerrotaan Aamulehdelle, että heidän tiedoistaan ei löydy merkintää, että Zubierilla olisi koskaan ollut oikeutta toimia sairaanhoitajana Ruotsissa. 

Zubier on myös kertonut julkisuudessa, että hän on palvellut rauhanturvaajana Ruotsin asevoimissa ja osallistuneensa Bosnian, Malin ja Afganistanin rauhanturvaoperaatioihin.

Ylen ruotsinkielisessä haastattelussa kesällä hän kertoi pitkään ja seikkaperäisesti palveluksestaan Bosnian rauhanturvaoperaatiossa. Hän muun muassa väitti joutuneensa tulitukseen heti toisena palveluspäivänään.

Bosniassa palvelleet rauhanturvaajat kuitenkin huomasivat, että ruotsalaisjoukkoja ei edes ollut Bosniassa aikana, jolloin Zubier väitti palvelleensa alueella. Tämän jälkeen Zubier tunnusti Facebookissa valehdelleensa ja pyysi anteeksi.

Kuvakaappaus

Afganistanin ja Malin palveluksesta hän on kertonut myös Aamulehden toimittajalle, mutta Aamulehti ei ole julkaissut väitettä. Aamulehti kysyi Zubierilta, miten hän on voinut palvella Afganistanissa, kun hänellä on operaation alkaessa ollut rikosrekisteri. Tällöin Zubier myönsi valehdelleensa.

Zubierin mukaan hänen piti keksiä jokin selitys ajalle, jonka hän vietti vankilassa. Siksi hän väitti palvelleensa rauhanturvaajana. Lopulta hän myönsi, ettei ole koskaan palvellut rauhanturvaajana missään operaatiossa.

–En voinut kertoa kenellekään siitä. Minun piti keksiä jokin tarina suojellakseni sen aikaista tyttöystävääni ja itseäni, Zubier sanoo Aamulehdelle.

Sytytti sairaalassa tulipalon

Aamulehti uutisoi tiistaina, että Zubier on antanut käräjäoikeudelle ja Valtiokonttorille väärää tietoa ansionmenetyksistään. Aamulehti sai vahvistuksen uutiselle Zubierin oikeidenkäyntiavustajalta, minkä jälkeen oikeudenkäyntiavustaja tiedotti asiasta. Uutisen jälkeen STT uutisoi, että Zubier oli väärentänyt todistuksen työskentelystään ruotsalaisessa ambulanssifirmassa.

Zubier tuomittiin vuonna 2001 Tukholmassa muun muassa törkeästä tuhopoltosta ja tuhopoltosta kahdeksan vuoden vankeuteen. Vakavin rikos tapahtui sairaalassa, jossa hän työskenteli vartijana.

Eräänä työpäivänä hän sytytti tuleen roskiksen ja varastokomeron. Sen jälkeen hän meni varoittamaan potilaita ja auttoi heitä ulos.

Zubierin rikostaustasta ehti uutisoida ensimmäisenä Yle.

Korjaus 23.8.2018 klo 13.10: Korjattu Zubierin asianajajan titteli oikeudenkäyntiavustajaksi.

Päivitys 23.8. klo 15.12: Juttuun on lisätty tieto siitä, että Ruotsin sosiaalihallituksen tiedostoista ei löydy merkintää, että Zubierilla olisi koskaan ollut sairaanhoitajan oikeuksia. 

Päivitys 23.8. klo 15.58: Lisätty juttuun Zubierin sitaatti.


Lue myös nämä


Kommentit (62)

  • Nimetön

    Turussa tehtiin sinä päivänä useita sankaritarinoita. Osan tekivät ne tavalliset ihmiset, jotka lähtivät väkivallantekijää päin tai auttoivat uhreja, asettaen itsensä tietoisesti vaaraan kun eivät tienneet hyökkääjien lukumäärää. Osan sankaritarinoista teki media jälkikäteen. Näitä median sankaritarinoiden joukossa olevia epäloogisia ja ristiriitaisia sepustuksia kritisoitiin heti tuoreeltaan. Mutta kuinkas kävikään? Kritiikki olikin rasismia ja öyhöttämistä. Alpakka-gatesta ei oltu opittu mitään. Odotamme mielenkiinnolla, miten eri mediat hoitavat jälkipyykin. Vai mennäänkö alpakkalinjalla ja kuitataan koko roska yksittäisessä kolumnissa esitetyllä kepeällä itsekritiikillä.

  • Turvallisuusasiantuntija

    Hassan Zubier oli sytyttänyt vuosina 2000-01 kolme vaarallista paloa laitoksen kaltaisissa olosuhteissa. Kaksi sairaalassa. Tarkoituksenaan ilmeisesti esiintyä sankarina pelastaessaan ihmisiä palosta? Tämä ihmistyyppi kuvaisi hyvin Turussa tapahtunutta, ehkä tietoisestikin paikalle ilmaantuvaa pelastajaa, joka ”osaa” vetää oikeista naruista maksimoidakseen hyödyn ja sankarin tittelin? Edellä kuvatut tuhopoltot ovat kuitenkin äärimmäisen vakavia rikoksia, sillä niillä aiheutetaan vaaraa useille ihmishengille. Sairaalan evakuointi on vaativaa työtä ja palo saattaa levitä hallitsemattomasti. Zubier otti tietoisen riskin ihmishenkien menetyksistä. Kahdeksan vuoden vankeustuomioita ei jaeta Ruotsissakaan kevein perustein. En usko, että Zubier on osunut Turussa ”sankarin” paikalle sattumalta. Zubier on laskelmoiva oman edun tavoittelelija, näille löytyy diagnoosikin. Toiseksi julkisuuteen piti saada puukottajan vastapainoksi kiireellä jokin mukava maahanmuuttaja vaakakuppiin?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio