Tuore tutkimus kertoo: Yksinäisyys syö ikäihmisten elämästä laadun – "Yksinäisten määrä yllätti"

Professorin mukaan yksinäisyyttä voisi torjua panostamalla psyykkiseen, sosiaaliseen ja ympäristöön liittyvään elämänlaatuun.

Tapio Tuomela
Tuore tutkimus kertoo: Yksinäisyys syö ikäihmisten elämästä laadun – "Yksinäisten määrä yllätti"

Seuraa vailla. Yksinäisyyden kokemus on yleistä yksinasuvilla ja paljon palveluita tarvitsevilla ikäihmisillä.

Johanna PuukkaLännen Media

Yksinäisyys on ennakoitua kipeämpi ongelma yksinasuvien ja palveluita paljon tarvitsevien ikääntyneiden keskuudessa.

Tulos nousee esiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä työstävän Promeq-tutkimushankkeen lähtötilanteen tuloksissa. Hankkeen ensitulokset julkistetaan tänään maanantaina.

Tutkimuksessa on mukana lähes 400 yli 65-vuotiasta yksinasuvaa, joilla on puutteita hyvinvoinnissa tai terveydessä. Yksinäisyyden kokemus nakertaa elämänlaatua myös muissa hankkeen tutkimusryhmissä.

–Melko usein tai jatkuvasti yksinäisyyttä kokevia on yli kolme kertaa enemmän kuin muiden saman ikäisten suomalaisten joukossa. Yksinäisyys sinänsä ei yllättänyt mutta sen määrä kyllä, toteaa hankkeessa ikäihmisiä tutkiva professori Kati Närhi Jyväskylän yliopistosta.

Ikäihmisten viesti on, että yksinäiset ihmiset haluavat päästä pois kotoa, vaikka esimerkiksi liikuntakyky olisi heikko.

–Yksinäisyyttä voisi torjua panostamalla psyykkiseen, sosiaaliseen ja ympäristöön liittyvään elämänlaatuun. Fyysinen elämänlaatu, kuten esimerkiksi juuri heikko liikuntakyky, ei yksin selitä yksinäisyyttä, Närhi toteaa.

Vertaisten tapaaminen on tärkeä asia, mutta se ei tutkimustulosten mukaan yksin korjaa yksinäisyydestä kärsivän huonompaa elämänlaatua. Rinnalle tarvitaan tietoa palveluista ja toiminnoista.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on kokeilla toimisiko osallistava ryhmämuotoinen palveluohjaus nykyistä yksilölle suunnattua mallia paremmin tai sen rinnalla.

Tutkimuksessa on mukana ikäihmisten lisäksi muita väestöryhmiä, joissa hyvinvointi- ja terveyserot tutkimusten mukaan kasautuvat. Heitä ovat pitkäaikaistyöttömät, turvapaikan saaneet aikuiset maahanmuuttajat sekä työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset.

Ensimmäisten tulosten perusteella yksinäisyyden kokemus on noussut keskeiseksi elämänlaatua heikentäväksi tekijäksi kaikissa näissä ryhmissä.


Kommentit (4)

  • helppy

    Meiltä myös omaisille vinkkejä, miten ehkäistä ikääntyneen yksinäisyyttä ja mitä suosittuja ikäihmisille suunnattuja aktiviteetteja (Helsingistä) löytyy: https://www.helppy.fi/blog/ikaantyneen-yksinaisyys-mista-seuraa-ystavia-ja-harrastuksia

  • Kokemusta on

    Eikö kerrostaloihin, joissa asuu paljon ikäihmisiä voisi perustaa kerhotiloja vanhuksille ja niihin vetäjiä??!?? Näihin uskaltaisi lähteä myös huonosti liikkuvat vanhukset, jotka haluavat olla kotitalon läheisyydessä eivätkä uskalla liikkua pidemmälle. Monet vanhukset ovat todella yksinäisiä, kun päivät ovat todella tylsiä ja piiiitkiä, kun unta ei riitä enää moneksi tunniksi öisin ja odotellaan, että joku tulisi käymään tai edes puhelin soisi, jos siihen vielä pystyy vastaamaan. Tehkää hyvät ihmiset esim. ’vierailuaikataulu’ omille iäkkäille sukulaislle/ystäville, jotta heidän luonaan kävisi joku edes muutaman kerran viikossa! Pienikin hetki päivässä piristää yksinäistä ihmistä pitkäksi aikaa<3

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio