Rikos

Tuomio: Teurastamossa tuotettiin eläimille kärsimystä, kipua ja tuskaa Sastamalassa – Aktivistien video paljastaa eläinten repimisen ja hakkaamisen

Kahdeksan työntekijää sai päiväsakkoja. Yksi nyt tuomituista myönsi syytteet. Tapaus sai alkunsa aktivistien kuvaamasta videosta.

Kuvakaappaus videolta
Tuomio: Teurastamossa tuotettiin eläimille kärsimystä, kipua ja tuskaa Sastamalassa – Aktivistien video paljastaa eläinten repimisen ja hakkaamisen

Aktivistien salaa kuvaamalla videolla näkyy, kuinka Sastamalan teurastamon työntekijä lyö lammasta muovilaatikolla. Video julkaistiin lokakuussa 2015.

Saara TunturiAamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona sastamalalaisen teurastamon kahdeksan työntekijää sakkoihin eläinsuojelurikoksista. Syyttäjän teurastamolle vaatima yhteisösakko sen sijaan hylättiin. Käräjäoikeus ei myöskään määrännyt eläintenpitokieltoa vastaajille. Päiväsakkojen määrät vaihtelevat 25–40 päiväsakkoon. Vastaajista kuusi kiisti syytteet, yksi myönsi ja yksi kiisti menetelleensä syytteessä todetulla tavalla.

Yksi tuomituista on teurastamon omistaja.

Tuomitut teot tapahtuivat vuosina 2013–2015. Oikeus katsoi, että vastaajat ovat rikkoneet lakia tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta.

Oikeutta eläimille ry julkisti lokakuussa 2015 rankkaa videomateriaalia suomalaisilta teurastamoilta. Aktivistit ovat kuvanneet videoita salaa piilottamalla kameroita teurastamoille.

Videolla näkyy Sastamalan teurastamolla kuvattua materiaalia. Teurastamon toimitusjohtaja Juha Greus kommentoi videolla näkyviä tilanteita.

Varoitus: videomateriaali voi järkyttää.

Teurastamon epäkohdat tallentuivat salakameralle – video ei herkille:

 

Syyttäjän mukaan lampaita muun muassa kiskottiin ja niitä vedettiin riimunarulla tainnutuspaikalle, ja laitettiin samaan tilaan, jossa teurastettiin samaan aikaan toista lammasta. Lisäksi nautoja oli syytteen mukaan lyöty kepillä takapäähän ja niiden käsittelyssä oli käytetty tarpeettoman pitkiä aikoja sähköpiiskaa.

Muun muassa videolla näkyvästä lampaan lyömisestä laatikolla oikeus totesi, että syytetyn on täytynyt olla tietoinen, että mahdollisuus osua lampaaseen on olemassa, ja että laatikko osuu ainakin jollain voimalla lampaisiin.

Aamulehti kertoi lokakuussa, että kaupparekisterin mukaan teurastamo on mennyt konkurssiin ja sen toiminta on lakannut.

Oikeuden mukaan vastaajien toiminta on aiheuttanut eläimille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa.

Yksi vastaajista vetosi oikeudessa, että rangaistusta tulisi lieventää negatiivisen julkisuuden takia. Käräjäoikeuden mukaan asiaa ei ole käsitelty julkisuudessa kohtuuttomalla tavalla.

Lue myös Aamulehden aiempi uutinen aiheesta:

Naudoille jatkuvasti sähköpiiskaa, lampaat samassa tilassa teurastettavien eläinten kanssa – Sastamalalaisen teurastamon johdolle ja työntekijöille syytteet eläinsuojelurikoksista

Tapaus liittyy aktivistien kuvaamaan videomateriaaliin, jota Ylen MOT esitti 2015. Yksi aktivisteista tuomittiin viime vuonna kuvaamiseen osallistumisesta.

Poliisi aloitti tutkinnan videomateriaalin perusteella. Oikeus käytti tallennetta todistusaineistona.

Pirkanmaan käräjäoikeuden keskiviikkona antama tuomio ei ole lainvoimainen.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Paria ylilyöntiä (ihan kirjaimellisesti lyöntiä) vain oli liikaa, muuten ihan laillisia menettelytapoja siis. Suosittelen katsomaan videon ja miettimään, että olisiko sittenkin niin, että koko eläinsuojelulaki on nykyisillään täysin riittämätön ja puhe suomalaisen lihan eettisyydestä täyttä puppua.

  • Nimetön

    Nykyään on riittävästi hyviä vaihtoehtoja lihan syönnille. Kaikki jotka lihaa syövät, ovat vastuussa näistä julmuuksista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio