Pirkanmaa

Tunnettu ylöjärveläinen lihanjalostamo alkaa valmistaa hyönteisruokia – Tontille nousee myös hyönteisten prosessointilaitos

Veljekset Mattila on jo tehnyt sopimuksen sirkkatuotteidensa valtakunnallisesta jakelusta. Hyönteiselintarvikkeista odotetaan myös vientivalttia.

Emil Bobyrev
Tunnettu ylöjärveläinen lihanjalostamo alkaa valmistaa hyönteisruokia – Tontille nousee myös hyönteisten prosessointilaitos

Mattila Brosin toimitusjohtaja Tero Sivula luotsaa perinteisestä lihanjalostajasta nyt myös hyönteiselintarvikkeiden valmistajaa.

Heidi PesonenAamulehti

Perinteikäs ylöjärveläinen lihanjalostamo Mattila Bros, eli Veljekset Mattila Oy, alkaa valmistaa lihajalosteita ja valmisruokia hyönteisistä. Toimitusjohtaja Tero Sivula kertoo, että yritys on tehnyt sopimuksen sirkkatuotteiden valtakunnallisesta jakelusta, ja niitä aletaan joulukuussa myydä sadoissa kaupoissa.

Sivulan mukaan sirkkatuotteet tulevat päivittäistavarakauppoihin, mutta tarkemmin hän ei sopimuskumppanista tässä vaiheessa kerro.

Ensimmäiset markkinoille tulevat tuotteet ovat sirkkakasvispihvit, sirkkajauheella höystetyt makkarat ja nakit sekä sirkkapasta.

–Hyönteisproteiini ei siellä maistu, mutta kasvattaa tuotteiden proteiinimäärää. Se on myös eettisesti ja ekologisesti kova juttu, Sivula sanoo.

Fazer ennätti jo tuoda 11 kauppaan sirkkaleivän, ja odotettavissa on, että hyönteiselintarvikkeita vyöryy kauppoihin entistä enemmän. Sivulan mukaan pelkästään heillä on kahdeksan uutta hyönteistuotetta kehitysprosessissa, ja uusia tuotteita saadaan kauppoihin jo alkuvuonna.

Tontille hyönteisten prosessointilaitos

Hyönteiselintarvikkeiden myyminen Suomessa tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun Suomi muutti Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallittiin.

Muutos tapahtui paljon nopeammin kuin ylöjärveläisyrityksessä oli odotettu.

–Se, minkä piti tapahtua 11 kuukaudessa, tapahtui 11 päivässä. Se aiheutti meille kevätjuhlaliikkeitä, mutta onneksi valmistelut olivat jo pitkällä. Olen vuosien varrella tutkinut oman toimen ohessa vaihtoehtoisia proteiininlähteitä, ja todennut, että hyönteisproteiini on käsittämättömän huikea, Sivula hehkuttaa.

Sivulan mukaan sirkkatuotteiden kysyntä on suurempaa kuin mitä niitä pystytään tällä hetkellä valmistamaan, joten katkoksia toimituksissa voi olla. Pahin pullonkaula on raaka-aineen saatavuudessa. Mattila Bros käyttää alkuvaiheessa ulkomaista sirkkajauhetta, mutta siirtyy kotimaiseen heti, kun sitä on tarpeeksi saatavilla.

Ylöjärvelle samalle tontille Mattila Brosin elintarviketehtaan kanssa rakennetaan Pohjolan Hyönteistalous Oy:n, eli Nordic Insect Economyn (NIE) hyönteisten prosessointilaitos, jossa tuotetaan hyönteisjauhetta elintarviketeollisuuden tarpeisiin. NIE puolestaan tiedotti tiistaina aikovansa perustaa Loviisaan hyönteisiä elintarvikkeeksi kasvattavan tehtaan, joka on yhtiön mukaan Euroopan suurin lajissaan.

–Ensi vuoden aikana saamme jo tuhansia kiloja kotimaista jauhetta hankittua, Sivula arvioi.

Kysyntää myös ulkomailla

Mattila Bros laskee ensi vuoden liikevaihtonsa nousevan huomattavasti hyönteistuotteiden ansiosta. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli noin 4,8 miljoonaa euroa.

Hyönteiselintarvikkeita aiotaan myös viedä ulkomaille.

–Vientimarkkinasta on tehty tunnusteluja, ja kyllä sille on selkeä markkina olemassa. Eurooppa laajemmalti varmaan seuraa Suomen jalanjälkiä jossain kohtaa sallimalla hyönteisten elintarvikekäytön. Niistä Euroopan maista, joissa se on jo sallittua, toimijat ovat lähestyneet meitä. Avaamme vientimarkkinamme ensi vuonna voimallisesti, Sivula toteaa.

Aiotteko siirtyä lihanjalostajasta vallan hyönteiselintarvikkeisiin?

–Emme, mutta tarkennamme kyllä tuoterepertuaaria. Hallituksemme linjaus on, että tulemme olemaan jatkossa notkea elintarvikealan toimija. Alan ja firmojen on uudistuttava, ja on meidän tehtävämme tuoda kuluttajille uusia asioita tarjolle, Sivula muotoilee.

Sivula odottaa mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton pitkänlinjan lihanjalostajan uudet tuulet saavat alan piirissä.

–Ensi viikolla on Lihakeskusliiton hallituksen kokous. On mielenkiintoista mennä sinne pöytään istumaan tämän ulostulon jälkeen. Voi olla, että siellä vähän ihmetellään, hän naurahtaa.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    ”Hieno huomata, että Suomessa ei jäädä tuleen makaamaan vaan lähdetään rohkeasti yrittämään. Toivon menestystä kotimaassa ja viennissä! Fazerin hyönteisleopä oli hyvää!”

    Tietysti yritykset yrittävät rahastaa jokaisesta trendihullutuksesta. Hienoa se ei ole. Kyse on vain tässä hyönteissyöntihullutuksessa siitä, että ihmisten tietämys biologian, ekologian ja ekosysteemien toiminnasta on olematon. Tällöin tietämättömimmät voidaa saada mukaan vaikka mihin hömppään väärin perustein. Tämä hyönteisruokahullutuskin Suomessa on pelkästään luontoa tuhoavaa toimintaa.

  • Nimetön

    Hienoa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio