"Tulee liian kiire" – Kuntaliitto siirtäisi maakuntavaalit kevään 2019 eduskunta- ja eurovaalien yhteyteen

Pirkanmaan maakuntauudistuksen muutosjohto pitää kiinni lokakuun 2018 maakuntavaaleista, jotta maakuntien perusasiat ja hallintosäännöt ehditään valmistella vuoden 2020 alkuun mennessä.

Ossi Ahola
"Tulee liian kiire" – Kuntaliitto siirtäisi maakuntavaalit kevään 2019 eduskunta- ja eurovaalien yhteyteen

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio (sd.) pelkää demokratian kärsivän, jos maakuntavaalit järjestetään liian kireällä aikataululla.

Jorma HuovinenAamulehti

Kuntaliiton johdon mielestä maakuntavaalit tulisi siirtää tämän vuoden lokakuulta kevään 2019 eduskuntavaalien yhteyteen tai yhdistää ne touko-kesäkuun 2019 europarlamenttivaaleihin.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen (kok.) esitti vaalien yhdistämistä ensimmäisen kerran jo Suomi Areena -tilaisuudessa kesällä 2017.

Myös Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio (sd.) asettuu samalle kannalle.

–Maakuntien väliaikaishallinto aloittaa toimintansa ensi kesänä, ja vain neljän kuukauden kuluttua siitä ovat edessä maakuntavaalit. Aika on aivan liian lyhyt kertoa äänestäjille, mistä maakuntauudistuksessa ja -vaaleissa on kysymys, perustelee Tainio.

Useat isot vaalit tuovat vaaliväsymyksen?

Tainio pelkää myös vaaliväsymystä, kun vuoden sisälle ajoittuvat useat suuret vaalit. Presidentinvaalit ovat juuri takana, 28.10.2018 ovat edessä maakuntavaalit, 14.4.2019 eduskuntavaalit ja touko-kesäkuussa 2019 europarlamenttivaalit.

Ruotsissa vaalien yhdistämisestä on pitkä kokemus ja tulokset ovat Kuntaliiton mielestä olleet hyviä.

–Suomessa kannattaisi kokeilla samaa mallia yhdistämällä eduskuntavaalit ja maakuntavaalit keväällä 2019 pidettäviin europarlamenttivaaleihin, sanoo Tainio.

"Puolueilta loppuu raha ja demokratia kärsii"

Maakuntavaalien järjestäminen maksaa valtiolle noin 15 miljoonaa euroa. Yhdistämisen uskotaan helpottavan ehdokkaiden ja puolueiden vaalityötä sekä lisäävän äänestysaktiivisuutta.

Hanna Tainio pelkää lisäksi, ettei puolueilla ole rahaa järjestää useita suuria vaaleja näin lyhyellä aikavälillä.

–Puolueilla saattaa olla vaikeuksia motivoida vaaliteltoille vapaaehtoista väkeä. Ensimmäinen maakuntavaltuusto on lisäksi paljon vartijana, kun sen on rakennettava maakuntahallinto tyhjästä. Mahdoton kiire saattaa olla uhka koko demokratialle, sanoo Tainio.

"Valmistelulle varattava aikaa maakunnissa"

Pirkanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Jukka Alasentie ei lähtisi siirtämään maakuntavaaleja keväälle 2019.

–Maakuntavaalit on järjestettävä syksyllä 2018, jotta maakunnat ehtivät luoda organisaation maakuntauudistuksen alkuun 2020 mennessä. Kun lähdetään tyhjästä, perustehtäviä on valtavasti.

Alasentien mukaan maakuntavaalit toteutetaan oikeusministeriön johdolla, kunnat toteuttavat ne ja maakunnat perustavat vaalien keskusvaalilautakunnat.

–Meillä on valmiit suunnitelmat maakuntavaalien ja -uudistuksen viestinnästä kesästä 2018 alkaen, Pyrimme kertomaan maakunnan palveluista ennen vaaleja ja kierrämme läpi kaikki Pirkanmaan kunnat, sanoo Alasentie.

1. maakuntavaalit sunnuntaina 28.10.2018

Suomessa on määrä järjestää ensimmäiset maakuntavaalit sunnuntaina 28.10.2018.

Maakuntavaaleissa on tarkoitus valita maakuntavaltuustot, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaa Suomeen perustettavissa uusissa maakunnissa.

Maakuntavaltuustot päättävät maakunnan toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta. Maakuntavaltuusto muun muassa asettaa maakuntahallituksen, valitsee maakuntajohtajan ja päättää maakunnan talousarviosta.

18 maakuntaa ottaa vastuulleen muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisen myötä. Maakunnille siirtyy myös muita tehtäviä ely-keskuksista, te-toimistoista, aluehallintovirastoista, maakuntien liitoista ja muista kuntayhtymistä sekä kunnista. Esimerkkeinä mainittakoon pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, yritys- työ- ja elinkeinopalvelut, maakuntakaavoitus, vesihuollon suunnittelu ja liikennejärjestelmäsuunnittelu.

Alun perin maakuntavaalit piti järjestää tammikuussa 2018 presidentinvaalien yhteydessä, mutta sote- ja maakuntauudistuksen viivästyminen siirsi vaaleja lokakuulle 2018. Heinäkuussa 2017 valtioneuvosto päätti jatkaa sote- ja maakuntauudistusta siten, että se tulee voimaan 1.1.2020.

Vetovoima on laimeaa

Vain joka toinen (52 %) on kiinnostunut eurovaaleista ja hieman alle puolet maakuntavaaleista (47 %), käy ilmi KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön helmikuussa 2018 teettämästä tutkimuksesta.

Valtaosa eli 78 % prosenttia suomalaisista on kuitenkin kiinnostuneita ensi vuoden huhtikuussa järjestettävistä eduskuntavaaleista.

Ikä on yhteydessä kiinnostukseen vaaleista. Mitä ikääntyneempi väestöryhmä, sitä innostuneempi on maakuntavaalista. Samantyyppinen riippuvuus on myös eduskunta- ja eurovaaleissa.

Nuorimmat ikäluokat, 18–30- ja 31–40-vuotiaat ovat kiinnostuneita eduskuntavaaleista. Sen sijaan maakunta- ja eurovaalit tuntuvat nuoremmista jokseenkin mielenkiinnottomilta.

Kainuun maakuntahallinnon kokeilussa 2004–2012 äänestysaktiivisuus oli vuoden 2004 vaaleissa 51,3 ja vuoden 2008 vaaleissa 52 prosenttia.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Vahvasti alkaa näyttää siltä, että koko Sote-soppa kaatuu jälleen kerran. Sen myötä myös maakuntavaalit. Nehän ovat vasta ehdotusasteella.

    Taitaa käydä niin, että monia hallituspuolueiden edustajia alkaa hirvittää koko touhu, mikä on vain osoitus järjen käytöstä. Nyt ollaan runnomassa läpi lakeja, jotka kaikella todennäköisyydellä ajavat Suomen alta aikayksikön napit vastakkain EU:n kanssa. Ilmankos esim Attendo harkitsee terveysliiketoimintansa myyntiä. Rotat jättävät uppoavan laivan ensimmäisenä.

  • Nimetön

    Parempi olisi siirtää koko hanketta,ettei tule sutta ja kallista moniportaista järjestelmää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio