TTY:n rehtori Mika Hannula jättää Tampereen – Uusi työ alkaa syyskuussa Turussa

Hän siirtyy Turun yliopistoon johtamaan perustettavaa Teknologiakampus Turkua, jonka tarkoituksena on lisätä tekniikan alan koulutustarjontaa ja tutkimusta sekä yritysyhteistyötä.

Valokuvaamo KLIK / Sami Reivinen
TTY:n rehtori Mika Hannula jättää Tampereen – Uusi työ alkaa syyskuussa Turussa

Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Mika Hannula siirtyy syyskuun alusta johtamaan Teknologiakampus Turkua.

Jaana KerolaAamulehti

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) rehtorina kaksi vuotta toiminut Mika Hannula, 50, siirtyy johtamaan Teknologiakampus Turkua. Hän aloittaa uudessa työssään syyskuun alussa.

Teknologiakampus Turun tarkoituksena on lisätä tekniikan alan koulutustarjontaa ja tutkimusta sekä yritysyhteistyötä.

Hannula on ollut mukana Tampere 3 -korkeakouluyhteistyön suunnittelussa ja toteutuksessa vuodesta 2015 alkaen viime kesään saakka.

–Strategisen johtoryhmän toiminta lakkautettiin kesällä 2017, hän kertoo.

Kun Hannula nimitettiin vuonna 2016 rehtoriksi, hänelle annettiin päätehtäväksi viedä yliopisto hallitusti osaksi uutta Tampere 3 -korkeakouluyhteisöä.

Lue myös tämä: TTY:n uusi rehtori Mika Hannula haluaa rakentaa Tampereelle aivan uudenlaisen suuryliopiston

Yhteisöön liittyen Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät ensi vuoden alussa uudeksi säätiöyliopistoksi. Lisäksi säätiö harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa sen pääosin omistamassa Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Yhdistyminen varmistui joulukuussa 2017, jolloin eduskunta hyväksyi ja tasavallan presidentti vahvisti Tampere 3:een liittyvät lait. Yhdistymistä viedään nyt eteenpäin voimaanpanolain määräämässä tahdissa.

Miten tämä tehtävä Turussa löytyi, TTY:n rehtori Mika Hannula?

–Suora rekrytointi. Minuun otettiin yhteyttä viime joulukuussa.

Miltä yhteydenotto kuulosti tuolloin?

–Kiehtovalta. Tuolla alueella on selkeä tarve parantaa nykyisestään kilpailukykyä tekniikan koulutusta ja tutkimusta kehittämällä. Siellä on vahva yhteisymmärrys asiassa alueen neljän korkeakoulun, kaupungin ja elinkeinoelämän kesken.

Teknologiakampus Turku

Huhtikuussa lanseeratun osaamiskeskittymän tavoitteena on lisätä tekniikan alan koulutustarjontaa, tutkimusta ja yritysyhteistyötä.

Osaamiskeskittymässä ovat mukana Turun kaupunki, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia ja Turku Science Park Oy.

Yhteistyön tavoitteena on, että Turun korkeakouluista valmistuu tekniikan kandidaatteja, diplomi-insinöörejä, insinöörejä, yamk-insinöörejä ja merenkulun ammattilaisia alueen lisääntyviin tarpeisiin.

Millä tavalla tämä osaamiskeskittymä poikkeaa Tampere 3:n tulevista kuvioista ja tavoitteista?

–Alkuperäinen tavoite oli Tampere 3:ssa lähteä tekemään ihan uudenlaista yliopistokonseptia, mutta siitä on tullut kahden yliopiston fuusio ja ikään kuin konserni, johon tulee 1–3 ammattikorkeakoulua.

–Fuusiointi on nyt korostunut Tampereella valtataisteluineen. Turussa huomio on hyvien asioiden tekemisessä yhdessä, jotta saadaan aiempaa parempaa aikaiseksi.

Mikä on tärkein oppi, jonka viette Tampereelta matkassanne uuteen työhön?

–Vien yliopiston luontevan vuorovaikutuksen ympäröivän yhteiskunnan ja yritysten kanssa.

Onko nyt helpotuksen hetki päästä tekemään yhteistyötä omille ajatuksille ideaalilla tavalla?

–Turku näyttää tällä hetkellä tarjoavan hyvät edellytykset sen kaltaiseen työhön, mitä haluan tehdä ja mihin uskon.

Missä vaiheessa Tampere 3 lähti suuntaan, joka ei enää sopinut omiin ajatuksiinne?

–Vuoden 2016 alussa vararehtorityöryhmän visio alkoi murentua. Silloin alettiin kyseenalaistaa säätiöyliopistoa ja siihen liittyvää johtamismallia sekä yhdessä siihen mennessä rakennettua.

–Säätiöyliopisto on minulle paljon muuta kuin vain juridinen yliopiston hallintomalli, ja siihen liittyy aito henkilökunnan ja opiskelijoiden mukaan ottaminen niin, että voi olla myös eri mieltä ja tehdä myös virheitä.

Millaiset toivotukset jätätte Tampere 3:lle?

–Toivoisin, että huomio pystyttäisiin kohdistamaan hyvän tutkimuksen ja koulutuksen rakentamiseen, ja siihen, miten voidaan palvella yhteiskuntaa parhaalla mahdollisella tavalla ja toimia ympäristön ja ihmisen edun mukaisesti. Ei pitäisi tuijottaa sulkeutuneena instituutiona liiaksi omaan napaan.

Onko edessä muutto Turkuun?

–Muutamme Turun seudulle niin, että perheemme olisi syksyllä siellä.

Juurille Säkylään on Turusta tunnin ajomatka. Onko sillä merkitystä ja jos on niin millaista?

–On se sillä tavalla mukavaa, että Turku on minulle kovin tuttu kaupunki nuoruudesta. Siellä tuli liikuttua paljon ja suoritin varusmiespalvelukseni siellä.

Onko Tampereessa tai tamperelaisuudessa jotain sellaista, jota ette ole oppinut vuosikymmenien aikana ymmärtämään?

–Ei, en koe sillä tavalla. Tampere on hieno kaupunki, jossa tapahtuu hurjan paljon hyviä asioita, ja täällä on menty eteenpäin monessa asiassa.

–Jään kaipaamaan kaikkein eniten Hervannan henkeä ja hyviä työkavereitani. Hervannan henkeen kuuluvat tekemisen meininki ja välittömyys sekä tuloksellisuus.

Mika Hannula

Syntynyt 2.4.1968 Säkylässä.

Naimisissa, ja neljä lasta, joista kolme asuu vielä vanhempiensa kanssa.

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) rehtorina vuoden 2016 huhtikuun alusta lähtien.

Tekniikan tohtori ja tietojohtamisen professori.

Harrastaa kuntoilua, ja käy lenkillä tai kuntosalilla 4–6 kertaa viikossa.

Suomen reserviupseeriliiton puheenjohtaja 2008–2013.

Hän toimii TTY-säätiön hallituksen neuvonantajana vuoden 2018 loppuun saakka.


Lue myös nämä


Kommentit (28)

 • TTY:n puolesta

  Hienoa että Turku ottaa riskin rekryämällä opportunistisimman tyypin mitä Tamperen korkeakoulukentällä on pelannut 2000-luvulla. Toivottavast Hannula vie esikuntansa mukanaan. Tuleva yliopiston rehtori on järjen ääni tyhmyyden hiljaisuudessa, joten odotukset uudistavasta toiminnasta ovat korkeallla. Toivon myös että pelolla halvaannutettu Hervannan tiedeyhteisö toipuu Hannulan kaudesta kuin pahasta unesta heräten, ilman traumoja tai komplikaatioita.

 • Nimetön

  ”Aivan ihmeellisiä kommentteja täällä. 21 vuotta TTY:llä eri tehtävissä. Ihan paras työpaikka ja yhteisö, matala hierarkia ja helposti lähestyttävä johto.”

  Kommentistasi käy selkeästi ilmi, että olet hallinnon suorittavan tason yksinkertainen työläinen, joka ei näe eikä ole kiinnostunut mitä toimintaympäristössäsi tapahtuu.

  Nykyisen hallinnon johtajien, päälliköiden eikä Hannulan toimintatavat kestä päivänvaloa ja ovat useissa yhteyksissä olleet täysin lainvastaisia ja joista on myös isot vahingonkorvaukset jouduttu maksamaan.

  30 vuotta Tty:llä työskentellyt vanhempi tutkija

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio