Euroopan unioni

Europarlamentaarikkojen EU-keskustelu on vetänyt Tampereen Tammelantorin aivan tupaten täyteen väkeä – katso suorana keskustelua Aamulehden sivuilta

EU:n yhtenäisyyttä koetellaan: Yhdysvallat on kiinnostunut kahdenvälisistä sopimuksista ja brexitistä on vielä viimeinen sana sanomatta.

Satumaari Ventelä
Europarlamentaarikkojen EU-keskustelu on vetänyt Tampereen Tammelantorin aivan tupaten täyteen väkeä – katso suorana keskustelua Aamulehden sivuilta

Tammelantorilla EU:n tulevaisuutta arvioivat Anneli Jäätteenmäki (vasemmalla), Miapetra Kumpula-Natri, Sirpa Pietikäinen, Pirkko Ruohonen-Lerner ja Henna Virkkunen. Tapahtuman juontaa Aamulehden artikkelitoimituksen päällikkö Matti Mörttinen.

Essi SutinenAamulehti

Lauantaina Tampereen Tammelantorilla järjestetään vuotuinen Eurooppa Tammelantorilla -paneelikeskustelu. Paneeliin osallistuu tänä vuonna viisi suomalaista europarlamentaarikkoa eli meppiä.

Lavalla EU:n tulevaisuutta ruotivat Anneli Jäätteenmäki (kesk./ALDE), Miapetra Kumpula-Natri (sd./S&D), Sirpa Pietikäinen (kok./EPP), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps./ECR) ja Henna Virkkunen (kok./EPP). Tapahtuman juontaa Aamulehden artikkelitoimituksen päällikkö Matti Mörttinen.

Aamulehden toimittaja Essi Sutinen raportoi paikan päältä, että europarlamentaarikkojen EU-keskustelu on vetänyt Tammelantorille paljon väkeä. Katsomo on täysi takariviä myöten ja lämmin sää hellii ihmisiä.

Keskustelun etenemistä voi tulla seuraamaan paikan päälle, mutta sama onnistuu myös katsomalla Aamulehden live-lähetystä kotiruudulta.

Paneeli ja lähetys alkavat kello 11 ja kestävät noin kaksi tuntia. Lähetystä voi seurata alla olevalta videolta.

Trumpin suunnitelmat huolettavat

Europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri ja Henna Virkkunen ennakoivat, että lauantaina puhutaan EU:n yhtenäisyydestä ja suurvaltapolitiikasta.

EU:ssa jännitetään tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin maanantaista tapaamista Helsingissä.

Henna Virkkunen odottaa suurvaltojen kohtaamista varautuneesti.

–EU on voinut aina tähän asti tukeutua Yhdysvaltoihin, mutta Trump haluaakin kahdenvälisiin diileihin muiden suurvaltojen kanssa. Siksi EU:n pitää ottaa entistä isompi rooli keskustelussa, vaikka ulkopoliittista valtaa unionilla ei olekaan, Virkkunen painottaa.

Brexit havahdutti todellisuuteen

Viime päivinä lisää jännitettä ovat luoneet Trumpin vaatimukset lisätä Nato-maiden puolustusmenoja. Samaan aikaan tulenarat brexit-neuvottelut hajottavat EU:ta sisältä käsin.

Kumpula-Natri näkee, että brexit saattoi lisätä kansalaisten myönteisyyttä EU:ta kohtaan.

–EU:n kansansuosio on jopa noussut brexitin jälkeen. Jos jotain hyvää brexitissä oli, niin se teki meidät tietoisiksi EU:n hyvistä puolista, Kumpula-Natri sanoo.

Hän mainitsee yhtenä parlamentin viimeaikaisista saavutuksista verkkovierailu- eli roaming-maksujen poistumisen EU-maista. Kumpula-Natri toimi uudistuksen pääneuvottelijana.

Henna Virkkunen toivoo läheisempää suhdetta EU:n ja jäsenmaiden kansalaisten välillä.

–EU:sta puhutaan usein kolmannessa persoonassa eikä oikein tiedetä, mitä arjen hyötyä unionista on. Europarlamentaarikoiden pitäisi kansanedustajien tavoin kertoa, mitä vaikutuksia päätöksillä on ihmisten arkeen.

Eurooppa Tammelantorilla -keskustelupaneeli on Aamulehden ja Euroopan parlamentin Suomen tiedostustoimiston järjestämä tapahtuma.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Missä Halla-Aho? Nyt lavalla oli vain toisilleen nyökyttelijöitä.

  • Asjantuntia

    ”EU:n kansansuosio on jopa noussut brexitin jälkeen. Jos jotain hyvää brexitissä oli, niin se teki meidät tietoisiksi EU:n hyvistä puolista.”
    Mitkähän ne EU:n hyvät puolet ovat? Brexit on tuonut esiin sen hyvän puolen että EU:sta voi myös erota. Euroopassa on meneillään monta sellaista prosessia jotka johtavat EU:n luhistumiseen. Italia, Unkari, Puola ja Saksa tulevat lähitulevaisuudessa käynnistämään EU-erotoimensa! Sellaiset merkit ovat ilmassa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio