Kolumnit

Trumpin Iran-päätös rassaa Pirkanmaatakin – peukaloruuvina Trumpilla on taloudellinen joukkotuhoase

Trumpin Iran-päätös rassaa Pirkanmaatakin – peukaloruuvina Trumpilla on taloudellinen joukkotuhoase

Kolumni: Jos eurooppalaisten vaihtoehdoksi jäävät Iranin tai Yhdysvaltojen markkinat, harva miettii edes sekuntia. Lisäksi Yhdysvallat hallitsee taloudellista joukkotuhoasetta: dollaria. Hallitus voi kieltää valuuttansa käytön keneltä tahansa.

Heikki Ikonen

Donald Trumpin irtoaminen Iranin ydinsopimuksesta on tuomittu Euroopassa monesta syystä, muttei vähiten taloudellisista. Sopimuksen purettua pakotteet Iran avautui laajamittaiselle kaupalle. Investointipulasta vuosia kärsineessä maassa oli kova kysyntä lukemattomille hyödykkeille. Investointitarpeen hintalapuksi arviotiiin lähes tuhat miljardia euroa.

Saatuaan sadan miljardin dollarin jäädytetyt varansa länsimaista Iran pomppasikin saman tien ostoksille. Eurooppalaisia Airbus-lentokoneita se tilasi heti miljardeilla. Myös suomalaiset yritykset suuntasivat äkkiä apajille. Koneen, Metson, Wärtsilän ja Outotecin tarjoamalle konepajateknologialle ja palveluille välkkyi vuosien rahakkaita sopimuksia. Jopa ruokayritykset hankkiutuivat väkimäärältään Saksan kokoiseen maahan, jota amerikkalaiset karttoivat yhä vihamielisyyden ja poliittisen epävarmuuden vuoksi.

Korkeita odotuksia puolsi historia. 1980-luvulla Suomeen virtasi rutkasti Irakin öljyrahaa investointisopimusten myötä, ja Iran on paljon suurempi ja monin osin kehittyneempi valtio. Suomen vienti Iraniin tuplaantuikin vuosittain sopimuksen jälkeen.

Iranin talous alkoi virota avautumisen myötä, joskaan ei aivan odotettua tahtia. Ennusteet povasivat kuitenkin liki viiden prosentin vuosittaista kasvua. Se on teollisuusmaiden perspektiivistä hurja luku, ja aivan Euroopan kupeessa. Trump romuttaa kaiken.

Eurooppalaiset yrittävät vielä pelastaa sopimuksen, mutta siinä onnistuminen on epätodennäköistä. Trumpin päätä ei ole tähänkään asti käännetty, ja Iranin taipuminen entistä kovempiin sopimusehtoihin olisi ihme.

Yrityksille jää puoli vuotta vetäytyä Iranista, muuten ne kohtaavat Yhdysvaltojen sanktiot. Uhka tehoaa. Jos eurooppalaisten vaihtoehdoksi jäävät Iranin tai Yhdysvaltojen markkinat, harva miettii edes sekuntia.

Lisäksi Yhdysvallat hallitsee taloudellista joukkotuhoasetta: dollaria. Hallitus voi kieltää valuuttansa käytön keneltä tahansa. Valtaosa maailmankaupasta pyörii dollarilla. Jos pankki tai mikä tahansa globaali yritys joutuu pärjäämään ilman sitä, on se tuhoon tuomittu. Tällä tavalla Yhdysvallat sai kuukausi sitten venäläisen alumiinijätin Rusalin yhdessä yössä polvilleen.

Pakotteet eivät ole Yhdysvalloillekaan ilmaisia, koska ne haittaavat sikäläisiäkin yrityksiä ja kuluttajia. Mutta muutenkin protektionismiin ihastuneen Trumpin valmius niihin on nyt kova.

Koska yksikään yritys ei halua Yhdysvaltojen mustalle listalle, kalppivat eurooppalaiset Iranista vaikka kesken urakoiden. Menetykset tuntuvat Pirkanmaalla asti.

Kirjoittaja on talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio