Trump otti vallan, Suomi suri Koivistoa – näistä uutisista vuosi 2017 muistetaan

Saimme myönteisiä uutisia Isisin taltuttamisesta ja Suomen talouden kasvusta sekä presidentillisestä perheenlisäyksestä. Aseilla, puukoilla, pommeilla ja raskailla ajoneuvoilla saatiin päättyvänä vuonna enemmän pahaa aikaan kuin jaksamme muistella.

Trump otti vallan, Suomi suri Koivistoa – näistä uutisista vuosi 2017 muistetaan

Vuosi 2017 muistetaan muun muassa näistä: kynttilät loistivat Turun torilla elokuussa, Donald Trump otti vallan Yhdysvalloissa ja Emmanuel Macron Ranskassa, suomalaiset hyvästelivät rakastetun presidenttinsä Mauno Koiviston.

Ilari Tapio

Vuoden 1992 päättyessä kuningatar Elisabet II huokaisi puheessaan, että taakse jäi "annus horribilis". Se on latinaa ja tarkoittaa hirveää vuotta. Aviokriisit repivät tuolloin Britannian kuninkaallista perhettä.

Nyt samaa käsitettä voi käyttää maapallon vuodesta 2017.

Uutisotsikoita hallitsivat silmittömät veriteot, jotka osoittautuivat useimmiten terrori-iskuiksi. Ne tappoivat tuhansia viattomia siviilejä eri puolilla maailmaa – tässä muodossa ensimmäistä kertaa myös Suomessa.

Tuhoa tekivät lisäksi hirmumyrskyjen ja maanjäristysten kaltaiset luonnonkatastrofit sekä joidenkin mielestä muutamat valtionpäämiehet. Yhdysvaltojen presidenttinä tammikuussa aloittanut Donald Trump aiheutti toimintatavoillaan vähintäänkin maailmanlaajuista hämmennystä.

Silti myönteisiä uutisia ei tarvitse kaivella erikseen esiin.

Itsestään selvästi sellaisia olivat Islamilaisen valtion eli äärijärjestö Isisin huomattava heikentyminen sekä Suomen talouden kääntyminen nousuun.

JIM LO SCALZO
Donald Trump otti tammikuussa vallan Washingtonissa. Joulukuussa hän puhui medialle Valkoisen talon pihamaalla.

Donald Trump otti tammikuussa vallan Washingtonissa. Joulukuussa hän puhui medialle Valkoisen talon pihamaalla.

Tammikuu

1.1. isku. Ammuskelu alkoi heti uudenvuoden ilotulitusten jälkeen. Istanbulilaisessa yökerhossa kuoli 39 ihmistä, kun uzbekistanilainen mies avasi tulen Isisin nimissä.

1.1. aloitus. Kuka on YK:n pääsihteeri? Entisaikaan suomalaiset muistivat U Thantin, Kofi Annanin ja Boutros Boutros-Ghalin nimen oikopäätä. Nyt harva tietää, että portugalilainen António Guterres aloitti tehtävässä vuoden alussa. Mitä tietämättömyys kertoo YK:sta – tai suomalaisista?

6.1. joukkosurma. Taas ammuttiin. Viisi ihmistä kuoli mielenterveysongelmista kärsineen amerikkalaismiehen silmittömässä tulituksessa Fort Lauderdalen lentokentällä Floridassa.

20.1. aloitus. "Kaikki tulee nyt muuttumaan, kaikki tulee muuttumaan!" Donald Trump vannoi virkavalansa. Virkaanastujaisia seurannut väkijoukko oli harvinaisen harva, mutta uuden presidentin mielestä yksi kuva valehteli enemmän kuin tuhat tviittiä: "Tämä oli suurin koskaan nähty yleisö virkaanastujaisissa, piste."

29.1. isku. Tammikuu päättyi Kanadan surmanluoteihin. Kuusi ihmistä kuoli joukkoammuskelussa quebeciläisessä moskeijassa. Ampuja oli äärioikeistolainen kanadalaismies.

Helmikuu

18.2. elokuva. Ulkomaalaiset tykkäävät Aki Kaurismäen savuisesta ja surumielisestä tyylistä. Toivon tuolla puolen sai Berliinin elokuvajuhlien hopeisen karhun parhaasta ohjauksesta.

18.2. turma. Kaksi mopoautolla liikkeellä ollutta nuorta kuoli, kun tila-autoa ajanut mies törmäsi tahallaan heitä päin Sastamalassa.

Maaliskuu

1.3. laki. Sateenkaarikansa hurrasi. Laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta tuli voimaan Suomessa.

8.3. luonnonvoima. Maltan tunnetuin luonnonnähtävyys, luonnon muovaama Sininen ikkuna romahti myrskyssä mereen. Nuoriso tunsi kivisen kaaren Game of Thronesista.

16.3. vaalit. Alankomaiden parlamenttivaalien tulos kiinnosti Suomessakin: voittaako maahanmuuttoa ja islamia vastustavan Geert Wildersin Vapauspuolue? Ei voittanut. Eniten paikkoja alahuoneeseen sai oikeistoliberaalinen Vapauden ja demokratian kansanpuolue.

16.3. talous. Tilastokeskus kertoi, että Suomen talous kääntyi vuonna 2016 kasvuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011. Vapun tienoilla kasvun merkkejä alkoi näkyä muuallakin kuin tilastoissa.

22.3. isku. Lontoossa ampuma-aseet vaihtuivat katumaasturiin ja teräaseeseen. Viisi ihmistä kuoli, kun muslimiksi kääntynyt brittimies ajoi väkijoukkoon ja alkoi puukottaa Westminsterin palatsin lähistöllä.

Kimmo Penttinen
Vihreät kasvatti kannatustaan huhtikuun kuntavaaleissa.

Vihreät kasvatti kannatustaan huhtikuun kuntavaaleissa.

Huhtikuu

1.4. isku. Pietarin metrossa räjähti pommi. Neljäntoista kuolonuhrin joukossa oli myös epäilty räjäyttäjä, uzbekkimies, jolla kerrottiin olleen yhteyksiä radikaaliin islamiin.

7. 4. isku. Tukholmassa käytettiin kuorma-autoa. Isis-yhteyksiä omannut uzbekistanilainen mies ajoi rekalla useiden ihmisten yli ja törmäsi lopulta Åhlénsin tavaratalon seinään. Kuolleita oli viisi.

7.4. sota. Trump laittoi tuulemaan. Yhdysvallat ampui 59 Tomahawk-risteilyohjusta lentotukikohtaan Syyriassa. Valkoisen talon mukaan isku oli suunnattu Syyrian hallituksen joukkoja vastaan ja tarkoitettu kostoksi kaasuhyökkäyksistä.

9.4. vaalit. Suomalaiset seurasivat kuntavaalien tuloslaskentaa suurella innolla. Suurin voittaja oli vihreät ja suurin häviäjä perussuomalaiset. Yllättäen myös suurin oppositiopuolue sdp putosi häviäjien joukkoon. Pikkuruiset piraatit, liberaalit ja feministit saivat pari hajapaikkaa.

9.4. isku. Isis iski palmusunnuntaina Egyptin kristittyjä vastaan. Ainakin 46 ihmistä kuoli, kun pommit räjähtivät koptien kirkossa Tantassa ja Pyhän Markuksen katedraalissa Aleksandriassa.

15.4. isku. Syyrian Aleppossa autopommilla tehty itsemurhaisku tappoi ainakin 126 ihmistä.

16.4. äänestys. Turkki jatkoi taivaltaan kohti diktatuuria. Presidentin (lue: Recep Tayyip Erdoğanin) valtaoikeuksien lisäämisestä pidetyssä kansanäänestyksessä tavoitetta kannatti virallisen ilmoituksen mukaan 51 prosenttia äänestäneistä.

25.4. politiikka. Hallitus pääsi Juha Sipilän (kesk.) johdolla kautensa puoliväliin ja pystytti sen kunniaksi kehysriihen. Ministereitä tuli sulle-mulle-sulle-periaatteella kolme lisää: Antti Häkkänen (kok.), Jari Leppä (kesk.) ja Sampo Terho (ps., myöh. uv., nyk. st.).

Antti Aimo-Koivisto / POOL
Suomi hiljentyi saattamaan presidentti Mauno Koivistoa viimeiselle matkalle.

Suomi hiljentyi saattamaan presidentti Mauno Koivistoa viimeiselle matkalle.

Toukokuu

7.5. vaalit. Vive l'Europe! Ranskan 101 departementista vain kahdessa oikeistopopulisti Marine Le Pen sai presidentinvaalien toisella kierroksella enemmän kannatusta kuin uudeksi supermieheksi singahtanut Emmanuel Macron. Macron voitti prosenttiluvuin 66–34.

13.5. viihde. Portugalin Salvador Sobral teki Kiovassa "lordit" ja korjasi Lissaboniin maan ensimmäisen euroviisuvoiton. Suomen Norma Johnin tuliaiset jäivät ehkä uustrendikkäisiin vyshyvanka-asusteisiin. Yhtye ei edennyt Ukrainassa finaaliin.

12.5. in memoriam. Suomen tasavallan yhdeksäs presidentti Mauno Koivisto kuoli 93-vuotiaana. Kansa muisteli Manua hyvällä ja seurasi valtiollisia hautajaisia liikuttuneena.

22.5. isku. Amerikkalaislaulaja Ariana Grande oli juuri päättänyt konserttinsa Manchester Arenalla, kun sisäänkäynnin aulassa räjähti. Libyalaistaustaisen brittiopiskelijan omatekoinen pommi tappoi 23 ihmistä. Uhrien joukossa oli lapsia. Isis ilmoitti olevansa iskun takana.

23.5. sota. Isis-mieliset jihadistit ottivat hallintaansa Marawin kaupungin Filippiinien Mindanaolla. He surmasivat kristittyjä ja polttivat katedraalin. Kaupungin takaisinvalloitus jatkui lokakuuhun asti.

CHRISTOPHE PETIT TESSON
Emmanuel Macron valittiin toukokuussa Ranskan presidentiksi.

Emmanuel Macron valittiin toukokuussa Ranskan presidentiksi.

Mauri Ratilainen
Se on Sininen tulevaisuus! Simon Elo, Sampo Terho ja Tiina Elovaara paljastivat uusvanhan hallituspuolueen tulevan nimen kesäkuussa.

Se on Sininen tulevaisuus! Simon Elo, Sampo Terho ja Tiina Elovaara paljastivat uusvanhan hallituspuolueen tulevan nimen kesäkuussa.

Kesäkuu

1.6. ilmasto. Presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen ottavan hatkat Pariisin ilmastosopimuksesta.

3.6. isku. Lontoossa London Bridgen ja Borough Marketin alueilla pakettiautolla ja puukottamalla tehdyissä jihadistisissa terrori-iskuissa kuoli kahdeksan ihmistä. Tekijöinä oli kolme noin 30-vuotiasta ulkomaalaistaustaista miestä.

10.6. vaali. Trrrrr! Jännitys tiivistyi, kun hallitusyhteistyön kannalta tärkeä puheenjohtajanvaali alkoi perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä. Kisan voitti Jussi Halla-aho lopulta selvin luvuin.

11.6. vaali. Tråkigt! RKP:n puheenjohtajavaalissa ei ollut jännittämistä. Anna-Maja Henriksson valittiin yksimielisesti toiselle kaudelle.

11.6. vaalit. Encore! Emmanuel Macronin puolue En Marche! sai Ranskan parlamenttivaaleissa ehdottoman enemmistön.

12.6. politiikka. Keskusta ja kokoomus kertoivat lopettavansa yhteistyön Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti pyytävänsä hallituksen eroa.

13.6. politiikka. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti ettei pyydäkään hallituksen eroa. Yhteistyö jatkuisi perussuomalaisten ryhmästä eronneiden 22 kansanedustajan kanssa. He muodostivat uuden eduskuntaryhmän, Uuden vaihtoehdon.

14.6. onnettomuus. Tornitalossa syttynyt tulipalo vaati 71 kuolonuhria Lontoossa.

24.6. hätä. WHO:n mukaan sisällissotaa käyvässä Jemenissä leviävään koleraan oli kuollut yli 1 300 ihmistä. Yli 200 000 ihmisen epäiltiin sairastuneen tautiin. Maata koettelee yhä myös ankara nälänhätä.

25.6. onnettomuus. Pakistanissa tapahtui erikoinen öljyonnettomuus. Yli 200 ihmistä kuoli Karachin ja Lahoren välisellä tiellä, kun he yrittivät kerätä öljyä tieltä suistuneesta tankkiautosta. Auto räjähti.

29.6. politiikka. Sote-uudistus törmäsi taas perustuslakiin. Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen valinnanvapausmallissa oli suuria ongelmia.

Heinäkuu

7.7. sopimus. YK hyväksyi kiistellyn sopimuksen ydinaseiden kiellosta. Sopimusta kannatti 122 maata, mutta yksikään ydinasevalta ei ole siinä mukana. Suurin osa Nato-maista sekä muiden muassa Suomi boikotoivat jo sopimusneuvotteluja.

10.7. sota. Isis alkoi menettää valtaamiaan alueita. Mosulin taistelun jälkeen Irakin pääministeri Haider al-Abadi julisti äärijärjestön tulleen jo kukistetuksi

.

27.7. vierailu. Venäjän presidentti Vladimir Putin seilasi höyrylaivalla Saimaalla. Juttuseurana oli Suomen presidentti Sauli Niinistö. Kehnon kesäsään lisäksi puhetta piisasi Itämeren alueen turvallisuustilanteesta.

Satumaari Ventelä
Turun keskustassa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan turvapaikanhakijan iskettyä heitä puukolla. Kynttilälyhtyjä jouduttiin sytyttämään eri puolilla maailmaa aivan liikaa.

Turun keskustassa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan turvapaikanhakijan iskettyä heitä puukolla. Kynttilälyhtyjä jouduttiin sytyttämään eri puolilla maailmaa aivan liikaa.

Elokuu

14.8. luonnonkatastrofi. Tulvat ja mutavyöryt koettelivat Sierra Leonen köyhää pääkaupunkia Freetownia. Ainakin 300 ihmistä sai surmansa kaupungissa ja sen ympäristössä.

17.8. isku. Isis otti taas vastuun terrori-iskusta. Tällä kertaa hyökkäys tapahtui Espanjan Barcelonassa, jossa nuori marokkolaismies ajoi pakettiautolla väkijoukkoon kävelykatu La Ramblalla. Seuraavana yönä marokkolaissolun miehet yrittivät samaa Cambrilsin pikkukaupungissa, mutta tilanne päättyi tulitaisteluun poliisin kanssa. Kaikkiaan 16 ihmistä kuoli.

.

18.8. isku. Suomen ensimmäinen jihadistiseksi terroriteoksi oletettu isku tapahtui Turun keskustassa. Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui marokkolaistaustaisen turvapaikanhakijan iskettyä heitä puukolla. Poliisi sai nuoren miehen pian kiinni. Tapahtuma johti pitkään ja perusteelliseen julkiseen keskusteluun.

23.8. rikos. Yksi vuoden erikoisimmista episodeista alkoi, kun ruotsalainen toimittaja Kim Wall astui tanskalaisen keksijän Peter Madsenin sukellusveneeseen. Wallin tarkoituksena oli tehdä Madsenista lehtijuttu, mutta matkan aikana hän katosi sukellusveneestä. Sittemmin toimittajan pahoin runneltu ruumis löytyi merestä, ja keksijä alkoi keksiä selityksiä toisensa perään.

28.8. vierailu. Presidentit Donald Trump ja Sauli Niinistö tapasivat Washingtonissa. Tiedotustilaisuudessa Trump jaaritteli puuta heinää kertomalla, että Suomi ostaa Yhdysvalloista Hornet-hävittäjiä.

Ville Vuorinen
Syyskuun alku oli yhtä koripallojuhlaa. Susijengin Petteri Koponen oli elementissään ottelussa Venäjää vastaan.

Syyskuun alku oli yhtä koripallojuhlaa. Susijengin Petteri Koponen oli elementissään ottelussa Venäjää vastaan.

Syyskuu

10.9. luonnonkatastrofit. Suomen media seurasi monia kaukaisiakin uutistapahtumia "hetki hetkeltä". Sellaisia olivat Floridaa lähestyneet hurrikaanit. Huomattavasti järkyttävämpää jälkeä hirmumyrskyt aiheuttivat kuitenkin Karibian köyhillä saarilla.

19.9. luonnonkatastrofi. Ainakin 225 ihmistä kuoli voimakkaassa maanjäristyksessä Meksikossa.

24.9. vaalit. Nyt ovat hyvät neuvot kalliit, Mutti Merkel! Saksan liittopäivävaalit poikivat hallituskriisin, kun liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit menettivät kannatustaan. Liberaalit ja oikeistopopulistit saivat jalansijaa.

24.9. sanasota. "Pieni rakettimies ei ole täällä enää pitkään", Donald Trump tviittasi ja viittasi Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin. Aiemmin Pohjois-Korean johto oli nimitellyt Trumpia häiriintyneeksi ja suuruudenhulluksi huru-ukoksi sekä ammuskellut ohjuksia Japanin yli.

Elokuvayhtiön pressikuva
Tuntematon sotilas ei jäänyt tuntemattomaksi. Eero Aho esitti Rokkaa ja Jussi Vatanen Koskelaa.

Tuntematon sotilas ei jäänyt tuntemattomaksi. Eero Aho esitti Rokkaa ja Jussi Vatanen Koskelaa.

Lokakuu

1.10. joukkosurma. Yhdysvaltojen historian tuhoisin yksittäisen tekijän suorittama verilöyly alkoi kesken Jason Aldeanin esiintymistä Las Vegasin kantrifestivaaleilla. Eläkeiän kynnyksellä ollut nevadalaismies surmasi viereisen kasinohotellin ikkunasta sarjatuliaseella 58 ihmistä. Yli 500 loukkaantui.

1.10. äänestys. Itsenäisyyden kannattajat voittivat kyseenalaisen kansanäänestyksen Katalonian kyseenalaisesta itsenäistymisestä. Espanja vastasi kyseenalaisin keinoin.

9.10. vauva. Onnea! Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tiedottivat iloisesta perhetapahtumasta.

12.10. elokuva. Tuntemattoman sotilaan kolmas elokuvaversio esitettiin kutsuvieraille. Vastaanotto oli haltioitunut. Paria poikkeusta lukuun ottamatta elokuva sai ★★★★★ tai ★★★★ myös kriitikoilta sekä yleisöltä.

14.10. isku. Rekkaan lastattu pommi aiheutti karmeaa tuhoa Mogadishussa Somaliassa. Kuolonuhreja kertyi ainakin 320. Maan turvallisuusviranomaiset syyttivät iskusta islamistista al-Shabaab-järjestöä.

15.10. ilmiö. Amerikkalaisnäyttelijä Alyssa Milano kehotti Twitterissä kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita naisia vastaamaan viestiinsä #metoo. Siitä se vasta vyöry alkoi.

17.10. sota. Yhdysvaltojen tukemat Syyrian demokraattiset joukot saivat haltuunsa suurimman osan Raqqasta, jota pidettiin Isisin pääkaupunkina.

26.10. turma. Neljä ihmistä kuoli ja viisi loukkaantui henkilöjunan ja puolustusvoimien maastokuorma-auton törmäyksessä rautatietasoristeyksessä Raaseporissa. Surmansa saaneista kolme oli varusmiehiä ja yksi junan matkustaja.

Marraskuu

5.11. joukkosurma. Ammuskelu jatkui tällä kertaa Sutherland Springsin babtistikirkossa Texasissa. Vainajia tuli 26, kun väkivaltaiseksi tiedetty entinen ilmavoimien sotilas avasi tulen kesken jumalanpalveluksen.

13.11. luonnonkatastrofi. Maa järisi rajusti Iranin ja Irakin raja-alueella. Yli 450 ihmistä kuoli ja 7 000 loukkaantui.

15.11. vallanvaihto. Armeija otti vallan käsiinsä eteläafrikkalaisessa Zimbabwessa. Presidentti Robert Mugabe perheineen suljettiin kotiarestiin.

15.11. politiikka. Suomi sai uuden puolueen, kun perusperussuomalaisista irtaantunut entinen Uusi vaihtoehto merkittiin puoluerekisteriin nimellä Sininen tulevaisuus.

18.11. aloitus. Vihdoinkin! Länsimetron ensimmäinen rakennusvaihe Ruoholahdesta Matinkylään avattiin matkustajaliikenteeseen.

29.11. kirjallisuus. Näiden aikojen kansankynttilä Juha Hurme pokkasi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon hulvattomalla romaanillaan Niemi. Palkintopuheessaan Hurme patisti "juntteja" opettelemaan ruotsia. Kulttuuriministeri Sampo Terho vaati anteeksipyyntöä.

Ossi Ahola
Satavuotisen Suomen juhlinta huipentui itsenäisyyspäivänä. Linnan juhlien seuratuin pari tanssii tässä.

Satavuotisen Suomen juhlinta huipentui itsenäisyyspäivänä. Linnan juhlien seuratuin pari tanssii tässä.

Joulukuu

1.12. politiikka. Vellonta jatkui presidentti Donald Trumpin ympärillä, kun hänen entinen turvallisuusneuvonantajansa Michael T. Flynn myönsi valehdelleensa yhteydenpidostaan Venäjän edustajien kanssa. Seuraavaksi Venäjä-tutkinnan ennakoitiin kaatavan presidentin vävyn ja poliittisen neuvonantajan Jared Kushnerin.

6.12. politiikka. Sai kuulla pieni Beetlehem ilon suuren sanoman: Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

6.12. juhla. Kohotimme maljan ja kajautimme satakertaisen eläköön-huudon. Itsenäinen Suomi täytti todella pyöreitä vuosia.

8.12. politiikka. Britannian pääministeri Theresa May pääsi EU:n kanssa vihdoin alustavaan sopuun Brexitin ehdoista, mutta tämä tarina jatkuu ja jatkuu.

14.12. vaali. Suomen presidentinvaalin ensimmäinen vaalipäivä on 28. tammikuuta 2018. Ylen tentti ei poikinut ehdokkailta uusia avauksia. Ikuinen Nato-keskustelu jatkui ja jatkui.

15.12. alkoholi. Myös alkoholi ja sen saatavuus ovat Suomessa ikuisuuskysymyksiä. Eduskunta päätti vapauttaa enintään 5,5-prosenttiset alkoholijuomat ruokakauppamyyntiin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Trumpin virkaanastujaisten vertailu Obamaan eri aikaan otetuista kuvista oli vasta alkua valeuutisten tulvalle, jota CNN, Washington Post ja muutama muu vasemmistolehti tarjosivat. Jos artikkelissa mainitaan nykyään jokin niistä lähteenä, niin lopetan uutisen siihen paikkaan. Tämä siksi, että katsoin itse videolta kuvia parista tapahtuneesta sen jälkeen, kun olin lukenut noiden kirjoittamat uutiset.

    Ranskan presidentinvaaleista olisi voinut mainita sen, ettei toisella kierroksella ollut yhtään vanhan puolueen ehdokasta ja Macron tuli politiikan ulkopuolelta. Myös Trump tuli politiikan ulkopuolelta. Meillä Niinistö on valitsijayhdistyksen kautta, kuten on myös Väyrynen. Tämä on tapahtunut näiden lisäksi muuallakin, eikä tälläistä muutosta ole ennen ollut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio